Μην χασετε

Άδεια για ανακαίνιση σπιτιού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλεις να κάνεις μια ανακαίνιση στο σπίτι σου. Από τη μια πλευρά, μπορεί να το κάνεις για λόγους αισθητικής, για παράδειγμα αν θέλεις να αλλάξεις χρώμα στους τοίχους. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να ανακαινίσεις το χώρο. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να βελτιώσεις τη μόνωση του σπιτιού, αλλάζοντας κουφώματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε χρειάζεσαι άδεια για ανακαίνιση σπιτιού. Επίσης, πρέπει να ξέρεις τη διαδικασία έκδοσης αδείας για την ανακαίνιση και τι δικαιολογητικά περιλαμβάνει.

Για αρχή, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις, πως δε χρειάζεσαι άδεια για ανακαίνιση σπιτιού για όλες τις εργασίες ανακαίνισης. Υπάρχουν μικρές εργασίες, τις οποίες μπορείς να κάνεις και χωρίς να πάρεις άδεια από την πολεοδομία. Για παράδειγμα, αν θέλεις να βάψεις τους τοίχους του υπνοδωματίου σου, ή να τους βάλεις ταπετσαρία, δε χρειάζεσαι άδεια. Εκτός, φυσικά, αν ενοικιάζεις σπίτι, οπότε για τέτοιες αλλαγές πρέπει να συμβουλευτείς τον ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση του ενοικίου, καλό είναι να παίρνεις την έγκριση του ιδιοκτήτη για οποιαδήποτε εργασία εκτελείς στο σπίτι, όσο μικρή κι αν είναι.

Επίσης, πρέπει να θυμάσαι, πως πάντα υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως θέλεις να βάψεις τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού σου. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου κάποιους ειδικούς κανονισμούς που, πιθανώς, προβλέπονται για την περιοχή σου. Ειδικά σε παραδοσιακούς οικισμούς, δεν είναι ασυνήθιστοι οι κανόνες για το πώς πρέπει να είναι οι εξωτερικές προσόψεις των κτηρίων. Όμως, ας δούμε πιο αναλυτικά όσα χρειάζεται να ξέρεις για την άδεια για ανακαίνιση σπιτιού.

Άδεια για ανακαίνιση σπιτιού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

1. Πότε απαιτείται άδεια για ανακαίνιση σπιτιού από την πολεοδομία;

Πρόσφατα, έγιναν κάποιες αλλαγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη νομοθεσία σχετικά με τις άδειες δόμησης και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών. Σύμφωνα με αυτές, η έκδοση άδειας από την πολεοδομία δε θεωρείται απαραίτητη, για συγκεκριμένες εργασίες ανακαίνισης. Ωστόσο, η άδεια εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη για μεγάλες εργασίες και αλλαγές στο σπίτι. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε πως για κάθε εργασία που χρειάζεται τοποθέτηση σκαλωσιάς, είναι απαραίτητη η άδεια. Το ίδιο ισχύει και για το γκρέμισμα οποιουδήποτε τοίχου. Επίσης, είναι βέβαιο πως χρειάζεται άδεια για μεγάλες εξωτερικές εργασίες, όπως τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης και εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης θέρμανσης.

Advertisements

2. Πότε δεν απαιτείται η έκδοση άδειας από την πολεοδομία;

Η άδεια για ανακαίνιση σπιτιού δε θεωρείται απαραίτητη, όταν αφορά σε μικρο- εργασίες, ιδίως στο εσωτερικό του σπιτιού. Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με εργασίες ανακαίνισης που δεν απαιτούν έκδοσης άδειας από την πολεοδομία. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, πως για εργασίες εξωτερικού χώρου, είναι καλό να γνωρίζεις ποιος είναι ο κανονισμός για την περιοχή σου.

Αλλαγές στο εσωτερικό του σπιτιού:

  • Ελαιοχρωματισμοί εσωτερικών χώρων. Μπορείς να αλλάξεις χρώμα στους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού, αλλά και να βάλεις ταπετσαρία, χωρίς την έκδοση ειδικής άδειας. Αν, ωστόσο, νοικιάζεις το σπίτι, είναι καλό να συμβουλευτείς πρώτα τον ιδιοκτήτη.
  • Μικρο- επισκευές και διασκευές στο εσωτερικό του σπιτιού. Μπορείς να κάνεις απαραίτητες επισκευές, για παράδειγμα στις πόρτες, τα παράθυρα και τα πατώματα, χωρίς άδεια από την πολεοδομία. Φυσικά, πρέπει οι επισκευές αυτές να μην αλλάζουν με κάποιο τρόπο τη φέρουσα κατασκευή του κτηρίου.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων. Έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις κουφώματα στο σπίτι σου για να πετύχεις καλύτερη μόνωση. Αυτό ισχύει, όταν τα νέα κουφώματα εγκαθίστανται στο ίδιο άνοιγμα με τα παλιά.
  • Κατασκευές για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ. Επιτρέπονται οι εσωτερικές κατασκευές που έχουν σαν στόχο την εύκολη μετακίνηση ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες, όπως ράμπες. Ωστόσο, απαγορεύεται η τοποθέτηση ανελκυστήρων, χωρίς ειδική άδεια.
  • Τοποθέτηση εξοπλισμού για το σπίτι. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις ντουλάπες, ντουλάπια και να εντοιχίσεις κουζίνες.
  • Μικρές διαμορφώσεις στο έδαφος. Μπορείς να κάνεις αλλαγές, μέχρι συν/ πλην 80 εκατοστά από το φυσικό έδαφος.

Αλλαγές στο εξωτερικό του σπιτιού:

  • Εξωτερικές αλλαγές, χωρίς χρήση σκαλωσιάς. Μπορείς να αλλάξεις τα κάγκελα του μπαλκονιού σου και το χρώμα της πρόσοψης του κτηρίου. Ωστόσο, πρέπει να λάβεις υπόψιν τον εκάστοτε κανονισμό της περιοχής σου.
  • Επισκευή, συντήρηση και αντικατάσταση μέρους των εγκαταστάσεων και αγωγών κτηρίου. Μπορείς να επισκευάσεις και να συντηρήσεις τους αγωγούς του σπιτιού, αλλά όχι να τοποθετήσεις νέους, χωρίς άδεια.
  • Επισκευή στέγης, χωρίς σκαλωσιές. Αν η στέγη του σπιτιού χρειάζεται μια μικρο- επισκευή, που δεν απαιτεί σκαλωσιές, δε χρειάζεσαι άδεια.
  • Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις χωρίς άδεια κλιματιστικό και επιτοίχιους λέβητες αερίου για θέρμανση του χώρου και του νερού, όπως ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες.
  • Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης. Εφόσον δε χρησιμοποιούνται σκαλωσιές και δεν αλλοιώνεται η εξωτερική όψη του κτηρίου, δε χρειάζεσαι άδεια.
  • Τοποθέτηση μικρών διακοσμητικών στοιχείων. Μπορείς να βάλεις στην αυλή σου διακοσμητικά αγάλματα και συντριβάνια, έπιπλα κήπου, αλλά και σπίτι για κατοικίδια, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 3 τετραγωνικά μέτρα στο οικόπεδο.
  • Κατασκευή πέργκολας με επιφάνεια έως 50 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, τοποθέτηση άλλων σκιάστρων, όπως τεντών και περσίδων.
  • Στρώσιμο δαπέδου ακάλυπτου χώρου. Μπορείς να καλύψεις το δάπεδο εξωτερικού χώρου στο οικόπεδο σου, αρκεί να μην ξεπερνά το ⅓ του ακάλυπτου χώρου.
  • Κατασκευή φυτεμένων επιφανειών. Μπορείς να βάλεις γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια στην αυλή σου, χωρίς ειδική άδεια.
  • Τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος. Τέτοιου είδους κατασκευές επιτρέπονται στα όρια του οικοπέδου.

3. Ποια τα είδη αδειών για ανακαινίσεις που υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο βασικά είδη αδειών που μπορείς να πάρεις από την πολεοδομία για την ανακαίνιση σου. Το πρώτο είδος ονομάζεται “Άδεια μικρής κλίμακας”. Όπως υπονοεί ο τίτλος της, είναι χρήσιμη για διάφορες εργασίες που απαιτούν, ή όχι, σκαλωσιές, αλλά σίγουρα είναι εργασίες που δεν αλλάζουν δραστικά τη δομή του κτιρίου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η κλασική “Άδεια δόμησης”. Η συγκεκριμένη άδεια για ανακαίνιση σπιτιού αναφέρεται σε βαριές εργασίες μεγάλης κλίμακας. Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανακαίνισης που απαιτούν μεγάλη άδεια δόμησης, είναι από 25.000 ευρώ και άνω.

4. Για ποια είδη εργασιών αρκεί η άδεια μικρής κλίμακας;

Παρακάτω, ακολουθεί μια σύντομη λίστα με βασικές εργασίες που περιλαμβάνει μια άδεια για ανακαίνιση σπιτιού μικρής κλίμακας. Έχε υπόψιν σου, πως για εργασίες με προϋπολογισμό άνω των 25.000 ευρώ χρειάζεσαι μια κανονική άδεια δόμησης και όχι μια άδεια μικρής κλίμακας. Φυσικά, μπορείς πάντα να συμβουλεύεσαι έναν επαγγελματία μηχανικό, για να σου ξεδιαλύνει απορίες σχετικά με το τι ακριβώς άδεια και δικαιολογητικά χρειάζεσαι για κάθε εργασία.

  • Εργασίες με χρήση σκαλωσιάς. Είτε πρόκειται για το βάψιμο εξωτερικών τοίχων, είτε για την επισκευή στέγης, ή για οποιαδήποτε άλλη εργασία χρειάζεται ικριώματα, πρέπει να βγάλεις άδεια μικρής κλίμακας.
  • Γκρέμισμα εσωτερικών τοίχων. Αν θέλεις να ενώσεις δύο χώρους του σπιτιού σου, θα πρέπει να βγάλεις άδεια.
  • Κατασκευή πέργκολας (άνω των 50 τ.μ.). Για να τοποθετήσεις πέργκολες και λοιπά σκίαστρα που καλύπτουν πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα, χρειάζεσαι άδεια.
  • Κατασκευή ανελκυστήρα. Χρειάζεσαι άδεια για ανακαίνιση σπιτιού, για να βάλεις καινούριο ανελκυστήρα στο σπίτι σου.
  • Κόψιμο δέντρων. Ειδικά αν το σπίτι και το οικόπεδο σου βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον, δεν πρέπει να παραλείψεις την αίτηση για άδεια.
  • Ανακατασκευή στέγης. Αυτό σημαίνει, να αλλάξεις ριζικά τη στέγη στο σπίτι σου.
  • Αλλαγές στην όψη του κτιρίου. Χρειάζεσαι άδεια μικρής κλίμακας για να κάνεις ένα νέο άνοιγμα για παράθυρο, ή μπαλκονόπορτα. Το ίδιο ισχύει για να βάλεις εξωτερική θερμομόνωση και οποιαδήποτε άλλη εργασία αλλάζει την εξωτερική όψη του σπιτιού.
  • Εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης. Μπορείς να τοποθετήσεις κλιματιστικό χωρίς την έκδοση άδειας, αλλά χρειάζεσαι άδεια για εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης.
  • Κατασκευή τζακιού. Για να χτίσεις τζάκι και καπνοδόχο στο σπίτι, αρκεί μια άδεια μικρής κλίμακας.

5. Ποια τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας;

Για την άδεια για ανακαίνιση σπιτιού χρειάζεσαι δύο ειδών δικαιολογητικά. Υπάρχουν τα “γενικά δικαιολογητικά”, τα οποία απαιτούνται, άσχετα από το είδος εργασιών που θέλεις να κάνεις. Έπειτα, υπάρχουν τα “ειδικά δικαιολογητικά”. Αυτά διαφοροποιούνται, ανάλογα με το είδος εργασίας που θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα, τα ειδικά δικαιολογητικά για γκρέμισμα τοίχου έχουν διαφορετικά από αυτά που χρειάζεσαι για επισκευή στέγης. Ο υπεύθυνος μηχανικός σου έχει τη δυνατότητα να κάνει ηλεκτρονική αίτηση για την άδεια, υποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Παρακάτω, παραθέτουμε μια λίστα με τα γενικά δικαιολογητικά που θα χρειαστείς για την έκδοση άδειας. Για τα ειδικά δικαιολογητικά, θα πρέπει να έρθεις σε συνεννόηση με μηχανικό, για να βεβαιωθείς ότι καλύπτονται οι μοναδικές ανάγκες του σπιτιού σου.

Γενικά δικαιολογητικά:

  • Αίτηση από τον ιδιοκτήτη. Η αίτηση πρέπει να γίνεται από το άτομο που έχει νόμιμο δικαίωμα πάνω στο σπίτι, όπου γίνεται η ανακαίνιση.
  • Τεχνική έκθεση από μηχανικό. Η έκθεση περιλαμβάνει και τον προϋπολογισμό για την ανακαίνιση.
  • Φωτογραφίες του ακινήτου. Χρειάζονται δύο φωτογραφίες της εξωτερικής όψης. Ιδανικά, είναι καλό να μη φαίνονται τέντες, σκίαστρα και κλιματιστικά.
  • Εγκρίσεις από αρμόδιες υπηρεσίες. Ανάλογα με την περίπτωση και τις εργασίες της ανακαίνισης, χρειάζεσαι έγκριση από το δασαρχείο, το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, ή όποιο άλλο αρμόδιο φορέα.
  • Βεβαίωση κτηματολογίου. Με άλλα λόγια, χρειάζεσαι βεβαίωση υποβολής δήλωσης του ακινήτου στο κτηματολόγιο, ή άλλο επίσημο έγγραφο που να την αντικαθιστά.
  • Αντίγραφο από την οικοδομική άδεια του κτιρίου. Είναι σημαντικό να έχεις την άδεια δόμησης για το σπίτι, για να εκδοθεί άδεια.
  • Δήλωση συναίνεσης συνιδιοκτητών. Αυτό ισχύει, σε περίπτωση που υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι στο ακίνητο. Φυσικά, αν ενοικιάζεις το σπίτι και κάνεις ανακαίνιση, χρειάζεσαι υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη για να δηλώσει συναίνεση.

6. Ποια η διάρκεια της άδειας μικρής κλίμακας;

Μια άδεια για ανακαίνιση σπιτιού μικρής κλίμακας έχει ισχύ για 12 μήνες. Ωστόσο, έχεις τη δυνατότητα να πάρεις παράταση για άλλους 6 μήνες. Φυσικά, το χρονικό αυτό διάστημα καθορίζει τα περιθώρια για την ολοκλήρωση των εργασιών της ανακαίνισης.

Advertisements

7. Μπορώ να βγάλω μόνος/ -η μου μια άδεια για ανακαίνιση σπιτιού;

Οι αιτήσεις για άδειες μικρής κλίμακας γίνονται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου. Μπορείς να κάνεις την αίτηση για την ανακαίνιση σου αυτόνομα, ή να εξουσιοδοτήσεις έναν επαγγελματία μηχανικό. Ωστόσο, η υπογραφή του αρμόδιου μηχανικού για τις εργασίες της ανακαίνισης είναι απαραίτητη για την έγκριση. Επίσης, είναι καλό να έχεις υπόψιν σου, πως δε χρειάζεται ο μηχανικός να επιβλέψει όλες τις εργασίες στην ανακαίνιση, αλλά πρέπει σίγουρα να επιβλέψει τις εργασίες με χρήση σκαλωσιάς.

Αν αναζητείς τους καλύτερους επαγγελματίες για να αναλάβουν την ανακαίνιση του σπιτιού σου, εμείς είμαστε εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από έμπειρους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας για να μεταμορφώσουν το σπίτι σου στον πιο ονειρεμένο σου παράδεισο!

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα