Λεμονόπιτα κέικ με κρέμα λεμονιού, χωρίς φύλλο αλλά με μοναδική και υπέροχη κρέμα που μοσχοβολάει λεμόνι. Θα σας κλέψει την καρδιά!
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Advertisements
Υλικά
Για τη λεμονόπιτα
- 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη
- 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 λεμόνια ακέρωτα (το ξύσμα)
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 πρέζα/ες αλάτι
Για το σιρόπι
- 550 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 1 ζουμερό λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
Για την κρέμα λεμόνι
Advertisements
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 μέτρια ζουμερά λεμόνια ακέρωτα (θα χρησιμοποιήσουμε όλο το ξύσμα και 200 ml από το χυμό τους)
- 1 ⅓ φλ. ζάχαρη
- 125 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κ.γ. κορν φλάουρ
Για τη φύλαξη της κρέμας
- 2 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml
- 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κομμένα στις διαστάσεις των καπακιών
Για το σερβίρισμα
-
Λίγη ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Για το μείγμα της λεμονόπιτας
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ να αφρατέψει.
- Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά να γίνουν κρέμα.
- Ένα-ένα προσθέτουμε τα αυγά να απορροφούνται από το μείγμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και δυο κουταλιές από το συνολικό αλεύρι.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
- Δεν ανακατεύουμε πολύ από την ώρα που μπαίνει όλο το αλεύρι.
Advertisements
Για το ψήσιμο
- Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 30-32 εκ.
- Αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
- Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
- Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στους 160°C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά.
- Ελέγχουμε πάντα με μαχαίρι αν ψήθηκε στο κέντρο η λεμονόπιτα. Αυτό το κάνουμε αφού περάσει ο αναγραφόμενος χρόνος ψησίματος.
Για το σιρόπιασμα
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
- Δεν ανακατεύουμε αφού ξεκινήσει ο βρασμός.
- Βράζουμε για 5 λεπτά.
- Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
- Με ένα ξύλο για σουβλάκια τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια μέχρι κάτω την κρύα λεμονόπιτα.
- Λίγο-λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Αφού κρυώσει καλά τυλίγουμε όλο το ταψί με μεμβράνη και το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας.
- Αφήνουμε έτσι για 1 ώρα ώστε το σιρόπι να ποτίσει καλά την πίτα σε όλα τα σημεία.
- Ιδανικά βάζουμε την πίτα για μερικές ώρες να παγώσει στο ψυγείο.
- Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με την τέλεια κρέμα λεμόνι.
Για την κρέμα λεμονιού
- Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε καλά. Παίρνουμε το ξύσμα.
- Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τόσο το ξύσμα από όλα τα λεμόνια, όσο και 200 ml από το χυμό τους.
- Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα αυγά και τα χτυπάμε να διαλυθούν με σύρμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Αυτή η κρέμα απαιτεί συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου η κρέμα αρχίσει να πήζει.
- Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε απλά να σιγοβράζει για 1 λεπτό, ανακατεύοντάς τη συνεχώς.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τη λεμονόπιτα κρύα με λίγη άχνη.
- Για τη συντήρηση της κρέμας
Γεμίζουμε τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή κρέμα μέχρι πάνω. - Καλύπτουμε με το αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με τα καπάκια τα καυτά βάζα.
- Τα αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, για μερικές ώρες.
- Τα διατηρούμε στο ψυγείο για 1 ½ μήνα.
- Τρόποι σερβιρίσματος: Αλείφουμε την κρέμα σε ψωμί, γεμίζουμε κέικ ή τούρτες, γαρνίρουμε τάρτες κ.λπ.
Advertisements