Μην χασετε

Τσουρέκια με γέμιση και επικάλυψη: 2 λαχταριστές συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε

Δύο πεντανόστιμες συνταγές που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους!

 

Τσουρέκι με πραλίνα και σοκολάτα

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ

 

Advertisements

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 900γρ. αλεύρι σκληρό
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 210γρ. ζάχαρη
  • 180γρ. βούτυρο 82%
  • 280ml γάλα
  • 180ml νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 6 κρόκους αβγών
  • 1 κουτ. γλυκού γεμάτο μαχλέπι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500γρ. πραλίνα
  • 200γρ. σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 100γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • 100γρ. σταφίδες
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

 

 

Advertisements

Διαδικασία

  • Βάζετε το αλεύρι και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ. Στη συνέχεια, ζυγίζετε τα υπόλοιπα υλικά, τα ζεσταίνετε στους 30°C, βάζοντάς τα στο φούρνο για καμιά ώρα αφού τον προθερμάνετε από πριν στη συγκεκριμένη θερμοκρασία.
  • Ύστερα τα ρίχνετε στο μίγμα με το αλεύρι και τη μαγιά. Δουλεύετε τα υλικά στη 2η ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γυαλίσει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
  • Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα. Αν θέλετε τη βάζετε στο φούρνο που έχετε ρυθμισμένο στους 30°C.
  • Παίρνετε τη ζύμη, τη χωρίζετε στη μέση και πλάθετε τα δύο κομμάτια σε σχήμα μπάλας. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα για άλλα 20 λεπτά.
  • Ανοίγετε την πρώτη ζύμη με τον πλάστη μέχρι να πάρει ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, απλώνετε πάνω του μια λεπτή στρώση πραλίνας.
  • Ρίχνετε διάσπαρτα την μισή ψιλοκομμένη σοκολάτα, τα μισά αμύγδαλα και σταφίδες και πασπαλίζετε με κανέλα όλη την επιφάνεια.
  • Διπλώνετε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνετε τις δύο άκρες μεταξύ τους.
  • Τοποθετείτε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο τσέρκι ή ταψί, διαμέτρου 28cm. Κόβετε με το ψαλίδι λίγο τη ζύμη από πάνω σε μερικά σημεία (2-3) και τοποθετείτε σε ζεστό φούρνο στους 35°C.
  • Το αφήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Φτιάχνετε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο τσουρέκι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140°C, αλείφετε τα τσουρέκια με αβγό και τα ψήνετε για 45-50 λεπτά.

 

Tips

  • Προσέχετε να μην φουσκώσει υπερβολικά το τσουρέκι όταν το βάλετε στους 35°C, επειδή αν φουσκώσει παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο (πρέπει περίπου να φουσκώσει μισή φορά από τον όγκο του).
  • Μπορείτε να γαρνίρετε το τσουρέκι, αφού κρυώσει, με λιωμένη σοκολάτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

 

Τσουρέκι γεμιστό με κάστανο

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΟΥΛΗ

 

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 3 κ.γ. μαγιά ξερή
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • ¼ κ.γ. μαστίχα
  • ¼ κ.γ. μαχλέπι
  • 3 αυγά, large
  • 120 ml γάλα, πλήρες χλιαρό
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 2 κρόκους, αραιωμένους σε λίγο νερό

 

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. κάστανα, βρασμένα
  • 120 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 500 ml γάλα, πλήρες
  • 100 γρ. δάκρυα σοκολάτας

 

Advertisements

Για την επικάλυψη:

  • 700 γρ. λευκή σοκολάτα, λιωμένη
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

 

 

Διαδικασία

Για τη γέμιση:

  • Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι.
  • Αμέσως μετά, μεταφέρουμε τα κάστανα σε ένα μούλτι και τα πολτοποιούμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα. Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

 

Για τη ζύμη:

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα, ανακατεύουμε με το σύρμα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Κατόπιν, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη μέσα στο μούλτι μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε, μέχρι να διαλυθούν τελείως.
  • Έπειτα, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μείγμα με τη ζάχαρη και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
  • Στη συνέχεια, διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και με το γάντζο αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο σιγά-σιγά, έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
  • Ύστερα, λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, παίρνουμε τη μισή, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.
  • Κατόπιν, πατάμε την κάθε λωρίδα ελαφρώς, απλώνουμε στο κέντρο της 5 κ.σ. από τη γέμιση και τη ρολάρουμε σε μπαλάκι. Αμέσως μετά, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λωρίδα ξανά.
  • Έπειτα, ενώνουμε τις πάνω άκρες των 4 λωρίδων, δημιουργούμε μία πλεξούδα όπως είναι το τσουρέκι κλείνοντας στο τελείωμα τις κάτω άκρες και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη μισή ζύμη.
  • Στη συνέχεια, σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30-40 λεπτά. Μόλις φουσκώσουν, αλείφουμε τα τσουρέκια με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν τα τσουρέκια, τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά. Αφού κρυώσουν, μεταφέρουμε τη σχάρα με τα τσουρέκια πάνω από ένα ταψί του φούρνου, τα περιχύνουμε με τη λιωμένη λευκή σοκολάτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  • Τέλος, ρίχνουμε στα τσουρέκια με ένα κουτάλι τη λιωμένη κουβερτούρα δημιουργώντας γραμμές, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Tips

1. Το τσουρέκι γενικά χρειάζεται πολύ ζύμωμα, καθώς όσο πιο πολύ το χτυπάμε τόσες περισσότερες ίνες δημιουργούμε στη ζύμη.

2. Καταλαβαίνουμε ότι το τσουρέκι είναι έτοιμο, όταν πιέζουμε την επιφάνεια του και επανέλθει στην αρχική του μορφή.

 

olivemagazine.gr

giorgostsoulis.com

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα