Γλυκό και αφράτο Πασχαλινό τσουρέκι για να κεράσετε του φίλους σας
Υλικά
Για 2-4 άτομα
Για το τσουρέκι
½ φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό
1½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
λίγο αλάτι
½ κουταλιά της σούπας μαχλέπι κοπανισμένο σκόνη
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα κοπανισμένη σκόνη
½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό όχι καυτό
5 αυγά
¾ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο
λίγο αμύγδαλα φιλέ
1 κιλό αλεύρι δυνατό, κοσκινισμένο
3 κοφτές κουταλιές της σούπας μαγιά ξερή
2 συσκευασίες μαγιά νωπή
Εκτέλεση
Για το τσουρέκι
Ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι την μαγιά (νωπή και σκόνη) το νερό και 2½ κουταλιές της σούπας αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό.
Σκεπάζουμε με σακούλα και πετσέτα από επάνω την λεκάνη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα και να γίνει προζύμι.
Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα, το αλάτι και το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι.
Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ.
Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου το μείγμα μας να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε όλη την λεκάνη με σακούλα και από επάνω και κάτω με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.
Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδα ή όπως επιθυμείτε και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.
Αφήνουμε έτσι τα τσουρέκια για 60 λεπτά.
Αφού περάσει η μια ώρα αλείφουμε με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου στους 180 βαθμούς σε πρόγραμμα με αντιστάσεις για 40-45 λεπτά.