Μην χασετε

Τριχόπτωση: όλες οι απαντήσεις που ψάχνεις

Όταν εμφανίζεται η εποχική τριχόπτωση, σε πιάνει φόβος ότι θα μείνεις χωρίς μαλλιά; Δεν υπάρχει λόγος!

«Η τριχόπτωση όμως που συνεχίζεται παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει και τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για την αντιμετώπισή της, ναι, πρέπει να μας ανησυχήσει», μας λέει η κ. Μαρία Καρδάση, δερματολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιγήρανσης, και εξηγεί:

«Οι αιτίες της τριχόπτωσης, με εξαίρεση την εποχική, είναι πολλές και διαφορετικές, επομένως κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα πρέπει να εντοπίσει την αιτία του. Μπορεί να φταίει η διατροφή -όταν είναι φτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, κ.ά.- ίσως πάλι η αιτία να είναι, μεταξύ άλλων, μια αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος, η κόπωση, το στρες, κάποια ορμονική ή ενδοκρινολογική διαταραχή, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η κληρονομικότητα και η ηλικία. Και βέβαια δεν πρέπει να υποτιμάμε και τους εξωτερικούς παράγοντες, με κύριο την ταλαιπωρία των μαλλιών με συχνές βαφές, περμανάντ, προϊόντα styling, σφιχτές αλογοουρές και κότσους ή η περιποίησή τους με ακατάλληλα για τον τύπο των μαλλιών προϊόντα». Για κόψε λίγο όλα τα παραπάνω και θα δεις…

Υπάρχει περίπτωση να χάσουμε όλα τα μαλλιά μας;
«Όχι», μας διαβεβαιώνει η κ. Καρδάση, «και αυτό γιατί η γυναικεία τριχόπτωση διαφέρει από την ανδρική. Όμως είναι ζωτικής σημασίας η άμεση θεραπεία της, αφού βέβαια προηγηθεί η διάγνωση της αιτιολογίας της, με αιματολογικές εξετάσεις.Ο πιο συνηθισμένος τύπος αλωπεκίας στις γυναίκες είναι η λεγόμενη αλωπεκία από έλξη και παρατηρείται όταν τραβάμε τα μαλλιά μας πολύ δυνατά, όταν τα χτενίζουμε με δύναμη, ή τα πιάνουμε σφιχτά σε αλογοουρά, όταν χρησιμοποιούμε πολύ συχνά και πολύ κοντά στα μαλλιά το πιστολάκι για να τα στεγνώσουμε ή για να τα φορμάρουμε. Άρα αυτό που πρώτα πρώτα χρειάζεται να κάνουμε είναι να ξεκουράσουμε τα μαλλιά μας».

Advertisements

Εκτός από το δερματολόγο σε ποιον άλλον ειδικό θα πρέπει να απευθυνθούμε;
«Τα μαλλιά, όπως και τα νύχια, αποτελούν μέρος του δέρματός μας, επομένως ο δερματολόγος είναι ο ειδικός, ο οποίος, με βάση το ιστορικό υγείας και τη συμπτωματολογία (ποσότητα τριχών που πέφτουν, ποιότητα της τρίχας, σημεία που εμφανίζουν πιο έντονη τριχόπτωση, ενδεχόμενο κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής κ.ά.), την ηλικία και γενικότερα τη φάση ζωής στην οποία βρίσκεται η γυναίκα, θα κάνει την πρώτη διάγνωση και θα συστήσει μικροβιολογικές εξετάσεις ή και την παραπομπή σε άλλο γιατρό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες;: «Οι πιο αποτελεσματικές είναι οι συνδυαστικές: από το στόμα και τοπικά», μας λέει η κ. Καρδάση. «Από το στόμα με ισορροπημένη διατροφή και ειδικά διατροφικά συμπληρώματα ή και με φαρμακευτική αγωγή, αν για παράδειγμα η αιτία είναι ορμονικής φύσεως. Τοπικά με αμπούλες και λοσιόν που βοηθούν που περιορίζουν την τριχόπτωση, ενεργοποιούν την τριχοφυΐα και ενδυναμώνουν την τρίχα, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική».

Η σημασία της ισορροπημένης διατροφής: Η ισορροπημένη διατροφή είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αλλά και για τη διατήρηση της υγείας μας. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγξουμε κατά πόσον η διατροφή μας περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες λαχανικών και φρούτων -πηγή ιχνοστοιχείων και βιταμινών- κόκκινου κρέατος -πηγή σιδήρου- που συμβάλλουν στη παραγωγή κερατίνης, καθώς και δημητριακών ολικής αλέσεως και ασπραδιών αβγού που ενδυναμώνουν την τρίχα. Αν η διατροφή μας είναι πολύ φτωχή σε όλα τα παραπάνω, και για διάφορους λόγους δεν μπορούμε να την εμπλουτίσουμε, τότε μπορούμε να τη συμπληρώσουμε με διατροφικά συμπληρώματα πλούσια σε αμινοξέα -κυστεΐνη, μεθιονίνη- σε βιταμίνες Α, Ε, Β5, Β6, B7, Β8 και ψευδάργυρο.

womenonly.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα