Έχει ο αγαπημένος σου ελαττώματα; Αγάπησέ τα! Τουλάχιστον αυτό προτείνει να κάνεις η Tracey Cox, σύμβουλος σχέσεων.
Το βασικό είναι να αποφασίσεις πως ο σύντροφός σου είναι τέλειος, όχι γενικά αλλά τέλειος και ιδανικός για σένα.
Η σκέψη έχει χτιστεί πάνω στα ευρήματα πολλών ερευνών με πρώτη εκείνη του 2011 στη Νέα Υόρκη.
Ερευνητές εντόπισαν ζευγάρια 222 στον αριθμό, την ημέρα που έπαιρναν την άδεια γάμου τους και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα έντυπο με ερωτήσεις για τους ίδιους και το ταίρι τους, το οποίο επαναλάμβαναν κάθε έξι μήνες για τρία χρόνια.
Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως οι άνθρωποι που πίστευαν πως οι σύντροφοί τους ήταν ιδανικοί, είχαν τις πιο ωραίες σχέσεις με τους περισσότερο ρεαλιστές, που έβρισκαν ψεγάδια στο άλλο τους μισό.
Για να εντοπίσουν οι ερευνητές, πόσο η αντίληψη που είχαν τα ζευγάρια για το ταίρι τους ήταν ρεαλιστική ή εξιδανικευμένη, τους ζήτησαν να απαντήσουν σε σχέση με τις προσωπικές τους ιδιότητες με τρεις διαφορετικούς τρόπους.
Πρώτα λοιπόν αξιολογούσαν το βαθμό ιδιοτήτων που θα είχε ο ιδανικός σύντροφος, έπειτα το βαθμό που παίρνει ο τωρινός σύντροφός και έπειτα το βαθμό που βάζουν στον εαυτό τους οι ίδιοι. Για παράδειγμα πόσο ρομαντικός θα ήθελες να είναι ο ιδανικός σύντροφος από το 1ως το 10, πόσο ρομαντικός είναι ο σύντροφός σου και τέλος, πόσο ρομαντική είσαι εσύ η ίδια με βάση την ίδια κλίμακα.
Μετά την σύγκριση των άνωθι δεδομένων, οι ερευνητές κατέληγαν στο ποιοι σύντροφοι εξιδανίκευαν το ταίρι τους και εκείνοι ήταν που ήταν πιο χαρούμενοι μέσα στη σχέση.
Κι όχι μόνο! Τα ζευγάρια που έκριναν το ταίρι τους ως το ιδανικό και έβλεπαν θετικά και τα ελαττώματά του, δεν περνούσαν την κρίση ευτυχίας που είθισται να περνούν τα ζευγάρια στα 3 πλέον χρόνια φαγούρας.
Δες τον άνθρωπό σου θετικά!
Υπάρχει εξήγηση όμως στο γιατί η θετική ματιά απέναντι στα ψεγάδια του άλλου μας μισού, θωρακίζει τη σχέση.
Τα άτομα που βλέπουν θετικά το σύντροφό τους και δεν τον περιμένουν στη γωνία, είναι πιο ρομαντικά, συγχωρούν ευκολότερα, είναι λιγότερο επικριτικά και τελικά στηρίζουν το ταίρι τους πιο πολύ.
Άλλωστε, το να νιώθεις πως στηρίζεις και κάνεις καλύτερο τον άλλο, τον άνθρωπό σου, σε κάνει να νιώθεις καλύτερα και για σένα, γιατί ξέρεις πως η επιλογή που έκανες ήταν σωστή.
Πώς θα κάνεις την εξιδανίκευση να λειτουργήσει προς όφελος της σχέσης σας;
Το θέμα δεν είναι να βλέπεις μόνο θετικά στο σύντροφό σου, αγνοώντας τα λάθη του. Το ζητούμενο είναι να θυμάσαι γιατί το άτομο αυτό ήταν ιδανικό για εσένα.
Όταν μάλιστα ξεκινάς να βλέπεις τα θετικά σε εκείνον, και η δική σου διάθεση θα μαλακώσει και θα νιώθεις και πιο ευτυχής.
Αν επικεντρωθείς στα αρνητικά, τόσο πιο πολύ θα σε ενοχλούν αυτά και θα μιζεριάζεις σε μια σχέση που ούτε ξέρεις γιατί την θέλεις.
Άλλωστε, εξιδανικεύοντας τον άλλο, αντιμετωπίζεις ομαδικά και τα προβλήματα που θα συναντήσετε. Δεν θα του πεις «εσύ ξόδεψες όλα τα χρήματα» αλλά θα σκεφτείς «πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις, στη δύσκολη αυτή στιγμή».
Αν όσο θετική κι αν είσαι, η σχέση δεν λειτουργεί, δες την επιλογή σου εξ’ αρχής! Μήπως τελικά, είσαι εκείνη που δεν είσαι αρκετή για εκείνον; Μήπως εκείνος σε κριτικάρει διαρκώς; Μήπως πρέπει να μιλήσετε;