Όσο κι αν αφιερώσετε το χρόνο σας στα εβδομαδιαία ραντεβού, τις κοινές δραστηριότητες και τα λόγια αγάπης για να χτίσετε μία υγιή και ισορροπημένη σχέση, τίποτα δεν θα σας βοηθήσει περισσότερο αν δεν κόψετε τις τοξικές συμπεριφορές απέναντι στον σύντροφο σας και επηρεάζει την επιτυχία της σχέσης σας.
Σύμφωνα με την θεραπεύτρια σχέσεων Amy Morin, με πείρα 20 χρόνων που ασκεί το επάγγελμά της, το μυστικό για μία επιτυχημένη σχέση είναι να μην απειλείτε με τα συναισθήματά σας για να εκβιάσετε τις καταστάσεις.
Αυτή η τοξική συνήθεια είναι η νούμερο ένα συμπεριφορά που αποφεύγουν τα επιτυχημένα ζευγάρια, σύμφωνα με την Amy Morin.
Πώς μοιάζει αυτή η τοξική συνήθεια
Σε μια υγιή σχέση, μπορείτε και οι δύο να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, ενώ παράλληλα σέβεστε τον σύντροφό σας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους για να εκβιάσουν μια κατάσταση ή να ελέγξουν την έκβαση ενός καυγά προς όφελός τους. Μερικές φορές μάλιστα το κάνουν χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
Πόσες από αυτές τις δηλώσεις ακούγονται γνώριμες, για εσάς ή για τον σύντροφό σας;
- Έχω κλάψει κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας για να κάνω τον σύντροφό μου να σταματήσει να μιλάει.
- Έχω θυμώσει στον σύντροφό μου επειδή ήθελα να αλλάξει άποψη.
- Προσπάθησα να κάνω τον σύντροφό μου να νιώσει ενοχές για να αλλάξει συμπεριφορά.
- Έχω πει στον σύντροφό μου ότι δεν μπορώ να συζητήσω ορισμένα θέματα που αφορούν τη σχέση μας επειδή το θέμα είναι πολύ ενοχλητικό.
- Έχω χρησιμοποιήσει την «τιμωρία της σιωπής» όταν θύμωσα.
- Έχω υπενθυμίσει στον σύντροφό μου ότι είμαι πολύ εύθραυστος/η για να χειριστώ ορισμένα πράγματα.
Εάν κάτι από τα παραπάνω σας είναι γνώριμο τότε είναι πιθανό να χρησιμοποιείτε τα συναισθήματά σας σαν όπλα.
Γιατί το κάνουμε και πώς να σταματήσουμε
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους ως όπλα απλώς επειδή η συγκεκριμένη τακτική είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, είναι επιζήμια για τη σχέση ενώ πολλές φορές υποδεικνύει κάτι που κρύβεται στον χαρακτήρα εκείνου που την χρησιμοποιεί.
Για παράδειγμα, ο σύντροφός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερβολικές και συναισθηματικά φορτισμένες εκφράσεις για να σας ελέγξει, επειδή νιώθει ότι τα πραγματικά του συναισθήματα είναι ανεξέλεγκτα. Αυτό μπορεί να δαμάσει το χάος που επικρατεί μέσα του αλλά μόνο προσωρινά.
Αντί λοιπόν να εργαλειοποιείτε τα συναισθήματά σας για να ελέγξετε τον σύντροφό σας, δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές επικοινωνίας:
- Δημιουργήστε νέους συναισθηματικούς κανόνες για το σπίτι σας
- Να σέβεστε, να αναγνωρίζετε και να φροντίζετε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου
- Πάρτε μαζί τις αποφάσεις
1. Δημιουργήστε νέους συναισθηματικούς κανόνες για το σπίτι σας
Σκεφτείτε τους ανεπίσημους συναισθηματικούς κανόνες που μπορεί να ισχύουν στο σπίτι σας. Νιώθεις άνετα μαζί τους; Εάν ο σύντροφός σας είναι ανοιχτός σε μια συζήτηση, μιλήστε για τους κανόνες σας και τι θα θέλατε να αλλάξει σε αυτούς.
Επισημάνετε συμπεριφορές που έχετε ανεχθεί στο παρελθόν και οι οποίες πλέον θα θέλατε να αλλάξουν. Θα μπορούσατε να πείτε, για παράδειγμα, «Παρατηρώ ότι χτυπάμε τις πόρτες σε αυτό το σπίτι όποτε είμαστε θυμωμένοι. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε να βρούμε άλλο τρόπο να πούμε σε κάποιον ότι είμαστε αναστατωμένοι χωρίς να είμαστε τόσο ενοχλητικοί;»
2. Να σέβεστε, να αναγνωρίζετε και να φροντίζετε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου
Εάν μια συζήτηση γίνει έντονη, κάντε ένα διάλειμμα. Mην επιτρέψετε στη συμπεριφορά του συντρόφου σας να υπαγορεύσει τη δική σας. Διαχωρίστε τη συμπεριφορά από το συναίσθημα.
Μην ακυρώσετε τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Δικαιούται να έχει ό,τι συναίσθημα θέλει αλλά εκείνος/η είναι υπεύθυνος/η για το πώς θα το διαχειριστούν, όχι εσείς.
Μπορείτε να πείτε φράσεις όπως:
- «Είναι εντάξει να είσαι θυμωμένος, αλλά δεν είναι εντάξει να ουρλιάζεις σε εμένα».
- «Είναι εντάξει να νιώθεις θλίψη, αλλά δεν είναι εντάξει να με αγνοείς».
- «Είναι εντάξει να νιώθεις απογοήτευση, αλλά δεν είναι εντάξει να με φωνάζεις».
Ξεκινώντας από αυτό το βήμα μπορείτε να χτίσετε σταδιακά μία σχέση με ισχυρότερη αίσθηση εμπιστοσύνης.
3. Πάρτε μαζί τις αποφάσεις
Ας υποθέσουμε ότι λάβατε μία πρόταση για δουλειά αλλά θα πρέπει να μετακομίσετε. Εσείς είστε ενθουσιασμένος/η αλλά ο/η σύντροφός σας λυπάται όταν σκέφτεται την πιθανότητα της μετακόμισης.
Ο ενθουσιασμός σας είναι πιο σημαντικός από τη θλίψη του/της συντρόφου σας; Δεν θα δεχθείτε τη δουλειά για να μην στεναχωρήσετε τον/την σύντροφό σας; Προτείνετε έναν συμβιβασμό, όπως ότι θα μετακομίσετε στο νέο μέρος και θα επιστρέφετε σπίτι τα Σαββατοκύριακα;
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική φόρμουλα που πρέπει να ακολουθήσετε όταν πρόκειται να λάβετε αποφάσεις όπως αυτή. Αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον σύντροφό σας ανοιχτά και ειλικρινά για τα συναισθήματά σας. Και λάβετε υπόψη τα συναισθήματα και των δύο όταν αντιμετωπίζετε τέτοια θέματα μαζί.
enikos.gr