Γυρίζοντας από ένα παιδικό πάρτι παρατηρήσατε ότι το μικρό σας, ηλικίας 5 ετών, έχει λίγο ανήσυχο και ένοχο ύφος! Πολύ γρήγορα ανακαλύπτεται γιατί. Κρατά σφικτά στο χεράκι του ένα παιχνίδι που δεν είναι δικό του!Στην ηλικία αυτή καταλαβαίνει πολύ καλά τι έχει κάνει, για αυτό αισθάνεται ανησυχία και ενοχή.
-Ρωτήστε το ήρεμα τι συνέβη. Αν και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι πρόκειται για «μικροκλοπή», δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να δώσει μια εξήγηση. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας απαντούν με ειλικρίνεια όταν ρωτούνται ευθέως, έτσι μην ανησυχείτε ότι θα το ντροπιάσετε.
-Εκφράστε ήρεμα, την αποδοκιμασία σας. Αυτή η ηλικιακή ομάδα, έχει μία έμφυτη αίσθηση της δικαιοσύνης, έτσι μπορείτε να του εξηγήσετε ότι η κλοπή πληγώνει τους ανθρώπους, και αυτόν που κλέβει επίσης, γιατί θα έχει πρόβλημα και πολύ πιθανόν να χάσει τον φίλο του.
-Μιλήστε για τους κανόνες. Απλά δεν επιτρέπεται ποτέ να κλέβουμε. Εξηγήστε στο παιδί με ήρεμο και απλό τρόπο, ότι για πρώτη φορά δεν θα τιμωρηθεί. Αλλά αν το ξανακάνει η τιμωρία του θα είναι δεδομένη.
-Αναγκάστε το μικρό σας να επανορθώσει. Πείτε ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει το παιχνίδι που πήρε κρυφά στον φίλο του. Μπορεί να ενοχληθεί και να νιώσει ταπεινωμένο, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην το ξανακάνει ποτέ! Επειδή είναι δύσκολο, σε μια τέτοια περίπτωση, να ζητάς συγνώμη, μπορεί να ζητήσει την βοήθεια σας.
-Παρατηρήστε προσεχτικά αν αυτό συμβαίνει συχνά. Τότε πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε ένα ειδικό. Η πράξη αυτή μπορεί να κρύβει άλλα προβλήματα. Στην περίπτωση αυτή το παιδί χρειάζεται τη συμβουλή και καθοδήγηση του ειδικού και όχι τιμωρία.