Μην χασετε

Αν θέλεις να χάσεις κιλά πρέπει να ρυθμίσεις σωστά το μυαλό σου. Μάθε πως γίνεται…

Θέλεις πολύ να χάσεις κιλά. Πώς γίνεται όμως και κάθε φορά που το προσπαθείς, εκείνο που παραμένει κολλημένο στο μυαλό σου είναι οι σοκολάτες, τα burger και οι πατάτες τηγανητές; Τι είναι αυτό που σε σπρώχνει με μανία σε κάθε τι παχυντικό και “χαλάει” τη δίαιτα;
Κι αν σου έλεγα πως ο εγκέφαλός σου χρειάζεται “reset”; Πώς μπορείς να ρυθμίσεις το μυαλό σου να δουλεύει ρολόι και έτσι φυσικά να χάνεις κιλά;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλός μας, αν δεν του συμπεριφερθείς σωστά, εκδικείται. Σε κάνει να σκέφτεσαι συνέχεια το φαγητό και σαμποτάρει τη δίαιτα. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου σου δίνει τις αιτίες που συμβαίνει αυτό, αλλά και tips για να μην σου συμβεί ποτέ ξανά!

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα το λέει καθαρά. Ο εγκέφαλός σου είναι εθισμένος στην πηγή ενέργειας που ονομάζεται γλυκόζη (θα μάθεις αναλυτικά τι είναι παρακάτω). Όταν λοιπόν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ελαττώνονται – γιατί προσπαθείς να μην φας για να αδυνατίσεις ή δεν κάνεις σωστό πρόγραμμα διατροφής μέσα στην ημέρα – μία περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις χάνει την ικανότητά της να περιορίσει την επιθυμία γα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας. Με άλλα λόγια “προγραμματίζεις” το μυαλό σου να σε σπρώχνει σε οτιδήποτε παχυντικό βρεθεί στο διάβα σου…

Advertisements

Η ίδια μελέτη παρατήρησε μάλιστα πως και το άγχος έχει τα ίδια αποτελέσματα στη συμπεριφορά σου. Άρα, άγχος και κακή διατροφική συμπεριφορά σε κάνουν να το ρίχνεις στο φαγητό, χωρίς να μπορείς να ελέγξεις την όρεξή σου.

ΓΛΥΚΟΖΗ! ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Αν και είναι το ίδιο πράγμα η γλυκόζη έχει διπλή λειτουργία στο σώμα. Από τη μία είναι το ενεργειακό αποτέλεσμα της διάσπασης των τροφών κατά την πέψη και από την άλλη απότελεί το υπόστρωμα του εγκεφάλου που του δίνει ενέργεια.

Η γλυκόζη ως πηγή ενέργειας: Η τροφή που καταναλώνουμε, μετά από μία σειρά μεταβολικών διεργασιών, καταλήγει να μετατρέπεται σε γλυκόζη, η οποία τελικά διασπάται και αποδίδεται ενέργεια στα κύτταρα για τη λειτουργία του μεταβολισμού. Η γλυκόζη ανήκει στην κατηγορία των υδατανθράκων και είναι απλό σάκχαρο. Η γλυκόζη αποτελεί τη πρωταρχική πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα του σώματος.

Η γλυκόζη ως υπόστρωμα του εγκεφάλου: Αφού λοιπόν παραχθεί από το σώμα η γλυκόζη συνθέτει το απαραίτητο ενεργειακό υπόστρωμα για τον εγκέφαλο. Είναι από τα πιο περίπλοκα και «δαπανηρά» όργανα του ανθρώπινου σώματος. Επομένως, από τη στιγμή που ο εγκέφαλος καταναλώνει μεγάλα ποσά γλυκόζης, η διατήρηση των επιπέδων της σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ύψιστης σημασίας για την εξασφάλιση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Advertisements

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣ;

Έχεις παρατηρήσει πως όταν δεν τρέφεσαι σωστά ή κάνεις πολύ αυστηρή δίαιτα δεν μπορείς να συγκεντρωθείς; “Αδυναμία συγκέντρωσης, έντονα νεύρα, συναισθηματική αστάθεια, κούραση, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα διαιτών που στερούν από το σώμα τα συστατικά που χρειάζεται” εξηγεί η διαιτολόγος.

Γιατί; Γιατί σε περιόδους δίαιτας, το σώμα έχει λιγότερη διαθέσιμη γλυκόζη από την τροφή, με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί διεργασίες ώστε να δημιουργήσει εκ νέου γλυκόζη από το γλυκογόνο, τον λιπώδη ιστό αλλά και τις πρωτεϊνικές πηγές του σώματος. Οι διεργασίες αυτές όμως απαιτούν χρόνο και κόπο, γεγονός που σημαίνει την καθυστέρηση της παροχής του οργανισμού και του εγκεφάλου με την απαραίτητη πηγή ενέργειας, τη γλυκόζη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον πως ο εγκέφαλός σου μετατρέπεται σε έναν τύραννο που σε αναγκάζει να σκέφτεσαι διαρκώς το φαγητό και τότε… ΑΝΤΙΟ ΔΙΑΙΤΑ. Και δεύτερον πως ο ίδιος ο εγκέφαλος σαμποτάρει τις απόπειρες απώλειας βάρους με εξαντλητικές, στερητικές δίαιτες και εσύ βλέπεις την ζυγαριά κολλημένη.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Κλειδί στην διατήρηση βάρους και τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής είναι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης! Πρακτικά, αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε, ακόμα και σε περιόδους δίαιτας, είναι να προσέχουμε να διατηρούμε τα επίπεδα γλυκόζης μας σε σταθερά μέτρια επίπεδα. Πώς θα γίνει αυτό;

– Καταναλώνοντας 5-6 γεύματα ημερησίως, που απέχουν μεταξύ τους 3-4 ώρες, και μάλιστα γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που προκαλούν ομαλή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης μεταγευματικά. Έτσι, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα θα έχει διαθέσιμη γλυκόζη για τον εγκέφαλο αλλά και όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες. Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται, καθώς έχει ενέργεια να «κάψει» και ο εγκέφαλος τρέφεται επαρκώς, ώστε να μην πυροδοτήσει τους μηχανισμούς αναζήτησης τροφής.

– Αποφεύγοντας την πολύωρη νηστεία που στερεί τον εγκέφαλο από την τροφή του. Η πτώση των επιπέδων γλυκόζης για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών άμυνας, που όπως εξηγήσαμε, σαμποτάρουν την προσπάθεια απώλειας βάρους

Advertisements

– Λέγοντας όχι σε δίαιτες που στερούν το σώμα από τροφές που επιθυμεί. Θα έχεις παρατηρήσει πως μόλις κάποιος σου πει να μην σκεφτείς κάτι, είναι το μόνο που σκέφτεσαι. Επομένως, όσο σκέφτεσαι να κόψεις τη σοκολάτα, η σοκολάτα θα σου έρχεται στο μυαλό, γεγονός καθόλου βοηθητικό. Άρα μην απορρίπτεις καμία τροφή! Καμία τροφή δεν είναι απαγορευμένη! Όλες, ακόμη και οι πιο ενεργειακά πυκνές, έχουν θέση σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

– Με την οργάνωση των γευμάτων και την αποφυγή στερητικών διαιτών μπορούμε να κρατήσουμε τον εγκέφαλό μας ικανοποιημένο. Είναι λογικό ο εγκέφαλος να ενεργοποιείται υπέρ της επιβίωσης, και σαφώς χωρίς παρόμοιους αμυντικούς μηχανισμούς το ανθρώπινο είδος δεν θα επιβίωνε. Βέβαια εάν τον ξεγελάσουμε στο να πιστεύει ότι δεν στερείται τροφής ίσως και να μπορέσουμε να πάμε κόντρα στα ορμέμφυτά μας.

tlife.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα