Εσύ τα λες όλα στο αγόρι σου ή είναι μερικά πράγματα που τα κρατάς κρυφά; Είσαι απολύτως ειλικρινής ή έχεις τα δικά σου μικρά μυστικά; Και τελικά ποιο είναι το σωστό για μια καλή σχέση;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας βοηθάει ώστε να βρούμε την απάντηση…
“Επειδή ο έρωτας πρέπει να έχει μυστήριο και να έχει ενδιαφέρον, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν πρέπει να τα ομολογήσουμε στον άνθρωπο που αγαπάμε. Βέβαια, το να κρατάμε μυστικά και να έχουμε κομμάτια της ζωής μας ή της ψυχής μας ή της σκέψης μας κρυφά δεν είναι καλό. Η σχέση πρέπει να είναι τέτοια που να μπορώ να μοιράζομαι με τον άνθρωπο που αγαπώ τα πάντα. Είναι όμως κάποια πράγματα τα οποία για λόγους προστασίας -και δικής μου και δικής του και της σχέσης- δεν θα τα πω”
Ένα παράδειγμα;
“Αν για παράδειγμα κάποια στιγμή συναντήσεις και χαιρετήσεις μια πρώην σχέση σου η οποία δεν σήμαινε κάτι, δεν έγινε τίποτα και ούτε πρόκειται να έχει καμία συνέχεια ή σημασία, δεν χρειάζεται να του το πεις. Γιατί αν του το πεις, εκείνος θα αρχίσει να σκέφτεται άλλα πράγματα, όπως: κάθε φορά που βγαίνει μπορεί να τον συναντήσεις ξανά ή μπορεί να αρχίσεις ξανά να σκέφτεσαι πράγματα με τον πρώην σου κι ένα σωρό βλακείες που δεν είναι πραγματικές και δεν θα συμβούν ποτέ. Αν όμως διακινδυνεύσεις να του πεις την αλήθεια, πού το ξέρεις αν είναι σε θέση να κατανοήσει τί του λες; Μπορεί να τρομάξει”.
Κράτα το για τον εαυτό σου…
Μέχρι στιγμής λοιπόν το μήνυμα της ψυχολόγου είναι σαφές. Δεν πρέπει να τα μοιραζόμαστε όλα. Είναι κάποια πράγματα που καλό είναι να μένουν μυστικά, για να προστατεύσουμε τον σύντροφό μας, αλλά και τη σχέση μας.
“Γιατί θα πρέπει να του πω ότι δεν συμπαθώ τη μητέρα του, ας πούμε. Είναι σε θέση να το κατανοήσει και να το αντιμετωπίσει; Ή μήπως λέγοντάς του κάτι τόσο σοβαρό μπορεί να τον κάνω να αισθανθεί ανασφάλεια, απόρριψη, αδυναμία, αμφιβολία και στο τέλος να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση;” τονίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
“Είναι κάποια πράγματα που μπορούν και πρέπει να κρατιούνται προσωπικά. Δεν θα φτάσουμε στο σημείο να είμαστε κλειστά βιβλία για τον σύντροφό μας, γιατί είναι πολύ σημαντικό το να μοιραζόμαστε και το να ξέρει ο ένας για τον άλλον. Όμως, μερικές φορές πρέπει να προστατεύσουμε τον άλλον που δεν είναι τόσο ώριμος ενδεχομένως να καταλάβει τι λέμε και τι νιώθουμε, ώστε να το διαχειριστεί”.
Τι λέμε, λοιπόν;
Όσα χρειάζεται να ξέρει ο άλλος για να μας έχει εμπιστοσύνη και να μπορεί να καταλάβει τι νιώθουμε, πως σκεφτόμαστε, τι θέλουμε. “Δεν θεωρούμε αυτονόητα κάποια πράγματα που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να τα ξέρει και μετά θυμώνουμε που δεν μύρισε τα νύχια του και δεν τα ξέρει” λέει χαρακτηριστικά η κ. Μαυράκη.
Συνεπώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να λέμε, υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που πρέπει να φροντίσουμε να πούμε…
Τι δεν λέμε;
Κάποια πράγματα που μπορεί να τον πληγώσουν ή να τον προβληματίσουν άσχημα, κυρίως όταν δεν είσαι σίγουρη ότι είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει.
“Δεν σημαίνει ότι επειδή αγαπάμε τον άλλον θα τον αφομοιώσουμε και θα γίνει ένα με εμάς ή εμείς θα γίνουμε με εκείνον. Ο καθένας μας έχει την προσωπικότητά του κι ο καθένας μας πρέπει να έχει και κάποια κομμάτια τα οποία κρατάει για τον εαυτό του” διευκρινίζει η κ. Μαυράκη.
-Κάποιες φοβίες που έχεις θα τις μοιραστείς και δεν θα σκεφτείς τι θα πει για σένα: μήπως πει ότι είσαι τρελή, ανισόρροπη…
-Αν δεις ότι εκείνος δυσκολεύεται να ομολογήσει κάτι που τον απασχολεί, δεν πρέπει να τον πιέσεις να στο πει ή να πεις πως: “δεν σε αγαπάει, αφού δεν στο λέει”.
-Υπάρχουν κάποια σημεία, κάποιες σκέψεις, κάποια συναισθήματα ή ακόμα και κάποια γεγονότα που αν τα κρατάμε μυστικά δεν είναι ότι δεν σεβόμαστε, δεν αγαπάμε ή δεν εμπιστευόμαστε τον σύντροφό μας. Αντίθετα, τον προστατεύουμε από κάτι που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί μπορεί ο ίδιος να μην είναι σε θέση, ούτε να επιθυμεί να γνωρίζει. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε: “Εγώ δεν θέλω να το ακούσω αυτό. Αυτό είναι δικό σου”.
Της Αγγελικής Χριστοπούλου
Mε την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη
tlife.gr