Υλικά
350 γρ. σπιτική ζύμη σφολιάτας ή 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο με ένα πιρούνι
2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη
300 γρ. μασκαρπόνε
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο ή 1 κουταλάκι vanilla bean paste
30 γρ. άχνη ζάχαρη
Πραλίνα φουντουκιού
70 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα 60% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα της τάρτας
Προετοιμασία
Αν χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα, αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας καθώς και την κορυφή της ζύμης, και ανοίξτε την χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, σε παραλληλόγραμμο σχήμα 25 x 30 εκ. περίπου, με πάχος 0,3-0,4 εκ. Το πάχος που θ’ ανοίξετε τη σφολιάτα είναι σημαντικό διότι από αυτό εξαρτάται και ο χρόνος ψησίματος. Ισιώστε γύρω-γύρω τη ζύμη κόβοντάς την μ’ ένα μαχαίρι και μετά χαράξτε την ελαφρά δημιουργώντας ένα κάδρο. Μ’ ένα πιρούνι κάντε στο εσωτερικό του κάδρου πολλές τρύπες, κάτι που θα βοηθήσει στο να μην φουσκώσει πολύ η ζύμη. Τοποθετήστε την ανοιγμένη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα και πάνω στη λαμαρίνα/ταψί σας. Καλύψτε τη σφολιάτα με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και βάλτε την στο ψυγείο.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 185-190 βαθμούς Κελσίου.
Βγάλτε τη λαμαρίνα απ’ το ψυγείο, αλείψτε την κορυφή της ζύμης με λίγο χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε από πάνω την ψιλή ζάχαρη. Βάλτε τη σφολιάτα κατευθείαν στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας και ψήστε για 10 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και η ζάχαρη να καραμελώσει. Προσέξτε μην σας αρπάξει.
Εντωμεταξύ, σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την μασκαρπόνε, τα σποράκια βανίλιας ή το vanilla bean paste και την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
Βγάλτε την σφολιάτα απ’ το φούρνο κι αφήστε την να κρυώσει.
Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 600 watts . Αδειάστε τη σοκολάτα σ’ ένα χάρτινο κορνέ
Αφού η σφολιάτα έχει κρυώσει, πασπαλίστε την με λίγη άχνη ζάχαρη και χρησιμοποιώντας μια μικρή σπαστή σπάτουλα, απλώστε την μασκαρπόνε από πάνω. Ρίξτε από πάνω μπόλικα τρίμματα πραλίνας φουντουκιού και χρησιμοποιώντας το κορνέ φτιάξτε παράλληλες γραμμές με την λιωμένη σοκολάτα
Σερβίρετε την τάρτα αμέσως κομμένη σε κομμάτια.