Αισθάνεσαι πολλές φορές κόπωση, νιώθεις πως δεν μπορείς να συγκεντρωθείς ή αντιλαμβάνεσαι τη διάθεσή σου πεσμένη; Ίσως είναι ένα από τα καμπανάκια πως ο οργανισμός σου δεν παίρνει επαρκείς ποσότητες από κάποιες βιταμίνες.
Ζητήσαμε από το διαιτολόγο διατροφολόγο Νικόλαο Κριαρά να μας δώσει τον “καταστατικό οδηγό” των πιο σημαντικών βιταμινών. Από ποιες τροφές θα τις εξασφαλίσεις; Σε τι ακριβώς βοηθούν και τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή τους από τον οργανισμό σου;
ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
1. Βιταμίνη Β1/θειαμίνη
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις: Γάλα, αυγά, συκώτι, όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά
Πώς βοηθά το σώμα; Συμβάλει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και βοηθά στην καλή λειτουργία των νεύρων
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; O οργανισμός δυσκολεύεται να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες – Διαταραχή μεταβολισμού υδατανθράκων -, ενώ είναι πιθανό να εμφανίσεις το σύνδρομο μπέρι – μπέρι. Η έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει επίσης ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία, κατάθλιψη και αβέβαιη μνήμη.
2. Βιταμίνη Β2/ριβοφλαβίνη
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις: Γάλα, συκώτι, αυγά, όσπρια, δημητριακά
Πώς βοηθά το σώμα; Πάιζει ενεργό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η ριβoφλαβίνη θεωρείται συστατικό της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς των οφθαλμών, βοηθάει στη λειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων και απαιτείται για την σύνθεση των κορτικοστεροειδών.
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; Η ανεπάρκεια της Β2 μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, οπτικές διαταραχές, διαταραγμένη σκέψη και ανικανότητα συγκέντρωσης. Ακόμη μια ανεπάρκια της βιταμίνης αυτής ίσως είναι υπεύθυνη για ρυτίδες σε νεαρή ηλικία, καθώς και θαμπά μαλλιά, σπασμένο δέρμα, ερεθισμούς και ραγάδες στη γωνία του στόματος και ερεθισμένη, κόκκινη γλώσσα. Τέλος, η σοβαρή έλλειψη ριβοφλαβίνης και νιασίνης φαίνεται να είναι υπεύθυνη για πελλάγρα – μια φριχτή ασθένεια που ζαρώνει το δέρμα, καταστρέφει το νευρικό σύστημα και μπορεί να καταλήξει σε παραφροσύνη!
3. Βιταμίνη B3/Νιασίνη
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις: Αυγά, γάλα, συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, όσπρια
Πώς βοηθά το σώμα; Είναι σημαντική για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και την καλή λειτουργία των νεύρων. Η νιασίνη είναι φυσικό αγγειοδιασταλτικό που βοηθά στην έκκριση της ισταμίνης, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη του οργασμού. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΝΑTURE αναφέρει ότι 1.000-mgr νιασίνης κάθε βράδυ, βοηθούν αρκετούς ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα.
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; Υπάρχει κίνδυνος πελλάγρας, ενώ μπορεί να εμφανιστούν επιγαστρικές και νευρικές διαταραχές, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα, ένταση, αστάθεια, μελαγχολία και πεπτικές διαταραχές όπως: διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία ή τάση προς εμετό που οφείλονται στο ότι με την έλλειψη της Β3 δεν εκκρίνεται η ανάλογη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος, που είναι απαραίτητη για την αφομοίωση των τροφών και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
4. Παντοθενικό οξύ Β5
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις: Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά
Πώς βοηθά το σώμα; Συντήνει στο μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; Μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως το σώμα δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τις τροφές που του δίνεις, να τις μεταβολίσει δηλαδή σε ενέργεια απαραίτητη για να λειτουργήσει το σώμα καλά. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες, τόσο στην υγεία σου, όσο φυσικά και στο βάρος σου.
Προσοχή: Η βιταμίνη αυτή είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις
5. Βιταμίνη Β8/Βιοτίνη
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις: Αυγά, συκώτι, μοσχάρι, δημητριακά
Πώς βοηθά το σώμα; Συμβάλει στο μεταβολισμό λιπών και υδατανθράκων
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; Μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στο μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπών, κατάθλιψη, κόπωση ή και μυϊκούς πόνους.
6. Βιταμίνη Β12/Κυανοκοβαλαμίνη
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις: Γάλα, συκώτι, αυγά, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρια
Πώς βοηθά το σώμα; Σημαντική στο μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, αλλά και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; Παρουσιάζονται διαταραχές στο νευρικό σύστημα, ακόμη και κακοήθης αναιμία.
7. Βιταμινη Α/Ρετινόλη
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις:Σπανάκι, μαρούλι, καρότα, αυγά, συκώτι, γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο
Πώς βοηθά το σώμα; Συμβάλει στην ανάπτυξη, αλλά και την αναπαραγωγή, βοηθά την όραση και το δέρμα.
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; Πιθανώς να εμφανίσεις δερματικές παθήσεις, αλλά και διαταραχές στην όραση
8. Βιταμίνη D/Χοληκαλσιφερόλη
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις: Αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, συκώτι
Πώς βοηθά το σώμα; Συμμετέχει στο σχηματισμό οστών και δοντιών και στο μεταβολισμό ασβεστίου και φωσφόρου
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; Μπορεί να εμφανίσεις ραχίτιδα, οστεομαλάκυνση και διαταραχές μεταβολισμού
Δες με μια ματιά ποια τροφή σου χαρίζει ποια βιταμίνη!
9. Βιταμίνη Ε/Τοκοφερόλη
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις: Ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, αυγά, κρέας, συκώτι
Πώς βοηθά το σώμα; Συντήνει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαρκινική δράση
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; Μπορεί να είναι υπεύθυνη για σεξουαλικές διαταραχές, ενώ είναι η αιτία για την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων
10. Βιταμίνη Κ
Σε ποιες τροφές θα τη βρεις: Δημητριακά, φρούτα, σπανάκι
Πώς βοηθά το σώμα; Είναι πολύ σημαντική στην πήξη του αίματος
Τι συμβαίνει όταν έχεις έλλειψη; Μπορεί να είναι η αιτία μιας αιμορραγίας που δεν σταματά εύκολα και γενικά σχετίζεται με διαταραχές στην πήξη του αίματος
ΒΑΛΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
Και μια και μιλάμε για βιταμίνες και αφού συνειδητοποίησες πόσο σημαντικές είναι για τον οργανισμό σου, τι λες να κάνεις κάτι γι’ αυτό; Δες παραπάνω τρεις απλές συνταγές που θα σε βοηθήσουν να γεμίσεις βιταμίνες που θα τονώσουν τον οργανισμό. Όλα αυτά φυσικά είναι μια έξτρα δόση βιταμίνης που θα γίνει ολοκληρωμένη μόνο αν το διαιτολόγιό σου είναι πλούσιο, πλήρες και ισορροπημένο.
ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΜΟΥ;
Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν για να προάγουν την καλύτερη υγεία και όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, αποτελούν συμπλήρωμα στη διατροφή μας. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν σκέφτεσαι να τα δοκιμάσεις (σπιρουλίνα, Ω3 & Ω6 λιπαρά οξέα κ.α.) θα πρέπει να ξέρεις πως πρέπει να συνοδεύονται από μια ισορροπημένη διατροφή και δεν θα αναιρέσουν σε καμία περίπτωση τις διατροφικές σου ατασθαλείες.
Οι ειδικοί εξηγούν πως θα ήταν καλό επιπλέον η χρήση τους να μη γίνεται ανεξέλεγκτα και χωρίς λόγο, για αυτό και συνιστάται πάντα η συμβουλή κάποιου ειδικού.