Στα θερμοκήπια έχουμε την δυνατότητα και βρίσκουμε όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες όμως, κάθε μήνα του χρόνου παράγονται διαφορετικά φρούτα και λαχανικά.
Το φθινόπωρο και η αρχή του χειμώνα μας δίνουν λαχανικά που μας παρέχουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.
Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο υγιεινά, καθώς και τα οφέλη που μας προσφέρουν.
Λάχανο:
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία (βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει αντικαρκινική δράση, μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από τον διαβήτη.
Λαχανάκια Βρυξελλών:
Περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το DNA από τις οξειδωτικές βλάβες. Έχει αποδειχθεί επίσης πως ενισχύουν τη γονιμότητα.
Πατάτες:
Είναι πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, αλλά και πρωτεΐνες. Οι γλυκοπατάτες είναι ακόμη πιο υγιεινές, καθώς μας παρέχουν βήτα-καροτένιο, βιταμίνη Α και επιπλέον φυτικές ίνες.
Κρεμμύδια:
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενώ τα έλαια που περιέχει ρίχνουν την κακή χοληστερόλη.
Καρότα:
Αποτελούν εξαιρετική πηγή του αντιοξειδωτικού βήτα-καροτένιο, που διασπά τη βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ παράλληλα προστατεύει τα μάτια και το δέρμα. Μελέτες δείχνουν ότι το καρότο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, προλαμβάνει την καρδιοπάθεια και αυξάνει τη γονιμότητα.