Συγχαρητήρια: είσαι ζευγαρωμένη, ερωτευμένη και πανευτυχής! Πώς όμως θα καταφέρεις να κάνεις αυτή την ευτυχία να διατηρηθεί στον χρόνο χωρίς να υποκύψει στις συνεχείς αλλαγές της ζωής και στις πιέσεις της καθημερινότητας;
Αφού περάσει ο πρώτος ενθουσιασμός, μετά τους πρώτους μήνες του απόλυτου έρωτα και καθώς σιγά-σιγά προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα της ρουτίνας, διαπιστώνεις ότι η διατήρηση της προσωπικής σου ευτυχίας δεν είναι απλή υπόθεση.
Οι αμοιβαίες ειλικρινείς υποσχέσεις αφοσίωσης και αιώνιας αγάπης, όσο ειλικρινείς κι αν είναι κινδυνεύουν να εξανεμιστούν υπό την επίδραση των διαρκών προκλήσεων και απαιτήσεων της ζωής.
Η συμβίωση, η γνωριμία με τα σόγια, η άφιξη του πρώτου παιδιού, όσο ευχάριστα κι αν είναι περιπλέκουν την κατάσταση και μαζί με τις οικονομικές πιέσεις, την έλλειψη χρόνου και τα κάθε λογής πρακτικά προβλήματα διαμορφώνουν μια πραγματικότητα που αλλάζεισυνεχώς και μπορεί να συνθλίψει ακόμη και τον πιο μεγάλο έρωτα και να τον στείλει στο καλάθι των αχρήστων. Έτσι, μια μέρα μπορεί να ξυπνήσεις δίπλα σ’ έναν άνθρωπο που νιώθεις ξένο ακόμη κι αν έχεις περάσει τη μισή σου ζωή στο πλευρό του.
Όμως, υπάρχει ένα αντίδοτο σε όλα αυτά που μπορεί να εξουδετερώσει τον κίνδυνο και να σου εξασφαλίσει την αιώνια ερωτική ευτυχία. Η πιο απλοϊκή εκδοχή του είναι η γνωστή συμβουλή “να μην πέφτετε ποτέ για ύπνο τσακωμένοι”. Φυσικά, στην πορεία μιας ζωής και καθώς τρέχεις να ανταποκριθείς στο μωρό που κλαίει, στις κοινωνικές υποχρεώσεις και στις απαιτήσεις του αφεντικού σου, είναι αδύνατον να βρίσκεις πάντα τον χρόνο ή τη διάθεση για λύνεις όλα τα προβλήματα στο τσαφ, με το που εμφανίζονται.
Ωστόσο, αυτή η απλοϊκή συμβουλή κρύβει μέσα της μια βαθιά σοφία που συνοψίζεται στην ιδέα του να κρατάς ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας με τον σύντροφο σου. Θα μου πεις, καλή η θεωρία, αλλά πώς μπορείς να την κάνεις πράξη σε πραγματικές συνθήκες;
Το μυστικό είναι ένα, ονομάζεται… “γενική καθαριότητα” και εφαρμόζεται σε τέσσερα απλά βήματα:
Όπως ακριβώς φροντίζεις να ξεκαθαρίζεις τα ντουλάπια σου και να φρεσκάρεις το σπίτι σου μια φορά τον χρόνο, το ίδιο ακριβώς αρκεί να κάνεις και στη σχέση σου ακολουθώντας τέσσερα απλά βήματα.
Βήμα 1ο: Βρες την κατάλληλη στιγμή
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δημιουργήσεις τη σωστή στιγμή, γιατί αν περιμένεις να προκύψει μπορεί να μην προκύψει και ποτέ. Η περίοδος της πρώτης επετείου είναι ιδανική για να τη βάλεις σε εφαρμογή, αλλά αν έχεις χάσει ήδη κάποια “επεισόδια”, μπορείς να ξεκινήσεις με αφορμή οποιοδήποτε άλλο ορόσημο της κοινής σας ζωής.
Βήμα 2ο: Κάνε την πρώτη κίνηση
Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν, εξασφάλισε λίγες ώρες για να μείνεις μόνη με τον σύντροφο σου χωρίς παρεμβολές. Καθίστε κάπου άνετα -όχι όμως στο κρεβάτι και πάει αλλού το πράγμα- βάλτε το αγαπημένο σας ποτό και μιλήστε για τα όσα σας ευχαριστούν αλλά και όσα σας βαραίνουν στην κοινή σας ζωή, γι’ αυτά που θα θέλατε να κάνετε περισσότερο μαζί και για εκείνα που θα θέλατε ν’ αλλάξουν. Έτσι θα ελαφρύνετε και οι δύο τις καρδιές σας και θα μπορέσετε να δείτε τη σχέση σας κάτω από ένα νέο φως.
Βήμα 3ο: Με τον σωστό τρόπο
Βέβαια, ως γνωστόν, οι άντρες δυσκολεύονται να εκφραστούν σ’ αυτά τα ζητήματα. Γι’ αυτό το πιο σημαντικό είναι να ανοίξεις αυτή την κουβέντα σαν εξομολόγηση, μιλώντας για τα συναισθήματα σου και ρωτώντας τον για τα δικά του, όπως θα έκανες με την κολλητή σου. Σκίσε λοιπόν τη λίστα με τα παράπονα που μπορείς να έχεις καταχωνιασμένη μέσα σου από χρόνια, αυτή που είναι γεμάτη από “εσύ” και “ποτέ δεν…” και μίλα για σένα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα βάλεις τον διάλογο στη σωστή βάση και θα βοηθήσεις τον αγαπημένο σου να κάνει το ίδιο.
Σημαντικό: για να αποφύγεις το ενδεχόμενο η συζήτηση να παρεκτραπεί και να μεταμορφωθεί σε καυγά, θυμήσου να πιάσεις πρώτα τα θετικά, όλα τα όμορφα συναισθήματα και τα πράγματα που μοιράζεστε αλλά και αυτά που θα ήθελες να μοιραστείτε στο μέλλον.
Βήμα 4ο: Επανάλαβε κάθε τρεις μήνες
Φυσικά, ένα ξεκαθάρισμα τον χρόνο δεν αρκεί για να κρατήσει το σπίτι σου καθαρό κι οργανωμένο. Το ίδιο ισχύει και στη σχέση σου. Φρόντισε λοιπόν να “αερίζεις” το συναισθηματικό σας πεδίο μια φορά κάθε τρεις μήνες, μιλώντας με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω για όσα θέματα μπορεί να έχουν προκύψει εντωμεταξύ πριν διογκωθούν και φτάσουν να σας πνίξουν.
Σημαντικό: αυτές οι συμπληρωματικές συζητήσεις πρέπει να είναι σύντομες και περιεκτικές και σίγουρα όχι πιο συχνές από τρεις φορές τον χρόνο. Όπως δεν αφήνεις μέσα στη μέση τις σκούπες και τους κουβάδες γιατί θα προκληθεί το χάος, έτσι δεν είναι κάνει καλό να μιλάς συνεχώς για τη σχέση σου με τον σύντροφο σου: όσο καλή διάθεση κι αν έχετε, γρήγορα θα κουραστείτε και οι δύο και θα χάσετε την ουσία που δεν είναι άλλη από το να περνάτε καλά μαζί.