Μην χασετε

Σπιτικές καριόκες

Ένα από τα πιο διάσημα γλυκά και μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές για κέρασμα σε γιορτές και δώρο στις επισκέψεις.

Υλικά

Για το παντεσπάνι της γέμισης

  • 8 αβγά (320γρ.)
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 225γρ. αλεύρι
  • 2-3 κουτ. σούπας κακάο

Για το γλάσο σοκολάτας για τη γέμιση

  • 165γρ. βανίλια (υποβρύχιο)
  • 165γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Για τη γέμιση

  • 500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 500γρ. καρυδόψιχα
  • 6 κουτ. σούπας αραιό σιρόπι

Για το παντεσπάνι της περιτύλιξης

  • 2 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 45γρ. ζάχαρη
  • 55γρ. αλεύρι
  • 170γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 90γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο

Για την επικάλυψη

σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί

Διαδικασία

Για το παντεσπάνι της γέμισης: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με 70ml ζεστό νερό. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει το μίγμα. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το κακάο και το ανακατεύετε στο μίγμα των αβγών. Καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το ταψί του φούρνου σας και ρίχνετε το μίγμα. Ψήνετε στους 150οC για 1 ώρα. Όταν κρυώσει το παντεσπάνι, το βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το αραιό σιρόπι και το πολτοποιείτε.

Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώνετε τη βανίλια μαζί με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί πάνω σε χαμηλή φωτιά και διατηρείτε το γλάσο χλιαρό για να μην πήξει ξανά.

Advertisements

Για τη γέμιση: Ανακατεύετε στο μίξερ το πολτοποιημένο παντεσπάνι μαζί με το γλάσο σοκολάτας, τη λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος και τα καρύδια. Σχηματίζετε με το μίγμα δύο ρολά με διάμετρο 9εκ.

Για το παντεσπάνι της περιτύλιξης: Χτυπάτε στο μίξερ του κρόκους με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε με απαλές κινήσεις στο μίγμα των κρόκων. Με μια σπάτουλα αλείφετε το μίγμα του παντεσπανιού σε λεπτό στρώμα πάνω σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το ψήνετε στο φούρνο στους 200οC για 5-6 λεπτά.

Στο μεταξύ χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει, ανακατεύετε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα και αλείφετε το ψημένο παντεσπάνι. Τοποθετείτε πάνω του το πρώτο ρολό της γέμισης και το τυλίγετε να καλυφθεί παντού. Κόβετε όσο παντεσπάνι περισσεύει και τυλίγετε με αυτό το δεύτερο ρολό. Τυλίγετε και τα δύο ρολά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα, ξετυλίγετε τα ρολά από το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα κόβετε σε φέτες πάχους 1εκ. Κόβετε τις στρογγυλές φέτες στη μέση ώστε να γίνουν μισοφέγγαρα και τα βάζετε για λίγο στην κατάψυξη. Ύστερα, με τη βοήθεια τσιμπίδας ή δύο πιρουνιών τα βουτάτε στη λιωμένη κουβερτούρα -την οποία διατηρείτε ρευστή πάνω σε χαμηλή φωτιά- και τα αφήνετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μέχρι να σφίξει η σοκολάτα. Εναλλακτικά, αραδιάζετε τα μισοφέγγαρα σε σχάρα και τα περιλούζετε με τη μισή λιωμένη κουβερτούρα. Όταν σφίξει από τη μια πλευρά, τα αναποδογυρίζετε και τα περιλούζετε με σοκολάτα και από την άλλη πλευρά, ώστε να καλυφθούν εντελώς.

Τυλίγετε τις καριόκες σε ασημόχαρτο και τις διατηρείτε στο ψυγείο.

Advertisements

olivemagazine.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα