Ο τζιγεροσαρμάς έχει τις ρίζες του στη Μακεδονία και στη Θράκη. Το Πάσχα, οι γιαγιάδες κι οι μαμάδες το φτιάχνουν κι οι καλεσμένοι γλείφουν τα χέρια τους από τη νοστιμιά του.
ΥΛΙΚΑ:
• 1 συκωταριά αρνίσια
• 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• 2 σκέπες αρνίσιες
• 1 ματσάκι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• ½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
• 2 αυγά
• αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Πλένουμε τη συκωταριά με κρύο νερό.
2. Τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να τη σκεπάζει, τη βράζουμε δέκα λεπτά, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε σε πολύ ψιλά κομματάκια.
3. Έπειτα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι να μαραθεί και μετά ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.
4. Ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά, τη σωτάρουμε ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι, το σοτάρουμε κι αυτό ελαφρά και στη συνέχεια προσθέτουμε μισό φλυτζάνι τσαγιού ζεστό νερό για να φουσκώσει λίγο το ρυζάκι και τέλος προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά.
5. Το αφήνουμε να κρυώσει και σπάμε μέσα ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο για να μη σκορπίσει το ρύζι.
6. Πλένουμε καλά τη σκέπη με χλιαρό νερό και ξύδι και μετά την ξεπλένουμε με κρύο νερό.
7. Γεμίζουμε τα κομμάτια της σκέπης με το μίγμα των συκωτιών, σχηματίζοντας στρογγυλούς τζιγεροσαρμάδες.
8. Τοποθετούμε τη σκέπη σε ένα μπολάκι, γεμίζουμε με το μίγμα και κλείνουμε σταυρωτά.
9. Από πάνω αλείφουμε τους τζιγεροσαρμαδες με ένα χτυπημένο αυγό και λίγη πάπρικα (προεραιτικά).
10. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.