Όλοι έχουμε ακούσει το κλισέ ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αυτό το ρητό δεν ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο φρούτο, αλλά για όλες τις τροφές με κόκκινο χρώμα. Όπως είναι τα κεράσια, το ρόδι, τα βατόμουρα, οι ντομάτες κ.α., η ποικιλία είναι τεράστια και μπορείτε να διαλέξετε όποιο σας αρέσει. Πολλά κόκκινα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο και οι ανθοκυανίνες, που καταπολεμάνε τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν διάφορες παθήσεις. Δείτε παρακάτω τα πιο δημοφιλή κόκκινα τρόφιμα που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.
Φράουλες. Η εποχή τους είναι οι μήνες Μάιο και Ιούνιο, αλλά είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο. Οι φράουλες εκτός από πολύ γευστικές, είναι και μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθάει στην υγεία της καρδιάς και είναι χρήσιμο για τις γυναίκες που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης. Επίσης, είναι γνωστό ότι το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα. Αυτό το κόκκινο φρούτο είναι και μια καλή πηγή της βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βάλτε μερικές φράουλες στα δημητριακά σας ή σε ένα smoothie.
Κεράσια. Τα βρίσκουμε κυρίως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά και αυτά είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γι αυτό και κρατάνε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Επίσης, είναι μια καλή πηγή της βιταμίνης C και καλίου, το οποίο συμβάλει στη διατήρηση μιας χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορείτε να απολαύσετε τα κεράσια και σε αποξηραμένη μορφή και να τα καταναλώσετε μαζί με γάλα ή γιαούρτι.
Cranberries. Είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Τα cranberries είναι η ασπίδα για την υγεία και ένας σύμμαχος της ομορφιάς. Εκτός από νόστιμα φρούτα, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμάνε τη πρόωρη γήρανση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα cranberries προστατεύουν από τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, αποτρέποντας την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Χάρη στο συνδυασμό της υψηλής θρεπτικής αξίας, της απουσίας των λιπαρών οξέων και της χαμηλής θερμιδικής αξίας, αυτά τα μικρά κατακόκκινα φρούτα είναι απαραίτητα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Πιείτε ένα ποτήρι χυμό cranberry ή προσθέστε τα σε smoothies.
Ντομάτες. Αν και είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, η εποχής τους είναι το καλοκαίρι. Οι ντομάτες αποτελούν μια καλή πηγή λυκοπενίου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη προστασία του προστάτη. Υπάρχουν επίσης, κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του μαστού. Για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη από το λυκοπένιο, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τις ντομάτες μαγειρεμένες αντί για ωμές. Βάλτε σάλτσα ντομάτας στα μακαρόνια ή στη πίτσα σας.
Κόκκινες πιπεριές. Είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο και αποτελούν μια καταπληκτική πηγή βιταμίνης Α. Αυτή η βιταμίνη συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μια χρωστική των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση. Επίσης, συμβάλει στην ανάπτυξη του εμβρύου και προστατεύει τα οστά, τα δόντια και το δέρμα. Γι αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθολογικών καταστάσεων, όπως της ακμής και της ψωρίασης. Οι καυτερές κόκκινες πιπεριές προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, λόγω της καψαϊκίνης, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό του σώματος και μπορεί να διεγείρει χημικές ουσίες του εγκεφάλου, που βοηθούν να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι. Εμπλουτίστε το φαγητό σας με κόκκινες πιπεριές ή με τσίλι.
Παντζάρια. Τα βρίσκουμε κυρίως τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Τα παντζάρια προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία γιατί είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, λυκοπένιο, φυτικές ίνες. Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.