Με τον όρο προβιοτικά χαρακτηρίζονται τα ζωντανά βακτήρια που υπάρχουν σε διάφορες τροφές ή λαμβάνονται με τη μορφή συμπληρώματος με στόχο την αποκατάσταση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου.
Χαρακτηρίζονται συχνά ως «καλά» ή «φιλικά» βακτήρια και, πέρα από τη βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας, συνδέονται επίσης και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την καλύτερη όψη του δέρματος και τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας.
Η πιο γνωστή πηγή προβιοτικών στη διατροφή μας είναι το γιαούρτι, όμως τα «φιλικά» βακτήρια δεν βρίσκονται μόνο εκεί.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά ακόμη προϊόντα ιδιαίτερα πλούσια σε προβιοτικά.
1. Κομπούχα:
Πρόκειται για ένα ποτό, προϊόν ζύμωσης, με βάση το τσάι. Εκτός από προβιοτικά, δίνει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος.
2. Μηλόξιδο:
Διευκολύνει το αδυνάτισμα και βελτιώνει την όψη του δέρματος, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες και σχεδόν καθόλου ζάχαρη. Δεν πρέπει να καταναλώνεται σκέτο λόγω της υψηλής οξύτητάς του, αλλά να αραιώνεται με μια ποσότητα νερού (1-2 κουταλιές του γλυκού ανά ποτήρι νερό).
3. Ξινό λάχανο & κίμτσι:
Το ξινό λάχανο είναι δημοφιλές έδεσμα της γερμανικής και γαλλικής κουζίνας που παρασκευάζεται από λάχανο τουρσί, ενώ το κορεατικό κίμτσι φτιάχνεται από διάφορα λαχανικά τουρσί και καρυκεύματα.
4. Πίκλες:
Ένα ακόμη προϊόν ζύμωσης από λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε «φιλικά» βακτήρια. Προσοχή χρειάζεται στην περιεκτικότητα του προϊόντος που θα επιλέξετε σε αλάτι.
5. Μίσο:
Πρόκειται για ένα καρύκευμα με βάση τη σόγια που χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα, κυρίως σε σούπες. Το μίσο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.
6. Κεφίρ:
Παράγεται από ένα μείγμα μικροοργανισμών σε συνδυασμό με γάλα και εκτός από προβιοτικά παρέχει και σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών.
7. Τέμπε:
Το τέμπε είναι ένα προϊόν ζύμωσης από σόγια ιδανικό για χορτοφάγους. Έχει επίσης εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που φτάνει το 20% ανά γραμμάριο βάρους.