Πες μου ποιο είναι το πρώτο τρόφιμο που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη δίαιτα. Ναι, ναι! Καλά το μάντεψες, το γιαούρτι είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Και ξέρεις κάτι; Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού πρόκειται για το ιδανικό γαλακτοκομικό ώστε να κάψεις θερμίδες και να βοηθήσεις το μεταβολισμό σου να λειτουργήσει σωστά.
Τι είναι αυτό που κάνει το γιαούρτι το βαρύ πυροβολικό για να αδυνατίσεις; Με τι μπορείς να το συνδυάσεις για να χάσεις ακόμη περισσότερα κιλά; Τι πρέπει να προσέξεις όταν το αγοράζεις; Η Κλινική Διαιτολόγος Δαιτροφολόγος Γεωργία Καπώλη έχει όλες τις απαντήσεις.
ΓΙΑΤΙ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ;
Ξέρεις πως το συστήνει κάθε διαιτολόγος, όταν προτείνει μια δίαιτα για να χάσεις κιλά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει απλά και μόνο γιατί έχει λίγες θερμίδες. Το γιαούρτι όντως αδυνατίζει. “Τα τελευταία χρόνια τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του” εξηγεί η διαιτολόγος.
Και το ασβέστιο δεν είναι το μόνο “μαγικό” συστατικό για αδυνάτισμα. “Τα γαλακτοκομικά φαίνεται να διαθέτουν ισχυρότερη θετική επίδραση στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας γιατί εμπεριέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που ‘συνεργάζονται’ με το ασβέστιο στα μονοπάτια της λιπόλυσης”.
ΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ;
Μέσα σε ένα μόνο κεσεδάκι, το αγαπημένο ελληνικό γιαούρτι κρύβει αμέτρητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. “Η υπεροχή της διατροφικής αξίας του γιαουρτιού οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους στα παρακάτω αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά”:
Πρωτεΐνες Υψηλής Βιολογικής Αξίας: αποτελούν τα σημαντικότερα δομικά συστατικά για την ανάπτυξη των ιστών, των διάφορων βιολογικών οργάνων και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών.
Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την όραση την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνες της Ομάδας Β: Συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.
Βιταμίνη D: Ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου και συμβάλλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ασβέστιο: Διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, δοντιών και αποτρέπει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
Προβιοτικά: αν έχεις δυσκοιλιότητα και δυσπεψία, φρόντισε καθημερινά να τρως 2 μερίδες ελληνικό γιαούρτι. Είναι γεμάτο από καλά στελέχη βακτηρίων (προβιοτικών) που υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
Και τώρα το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον! Αν το γιαούρτι είναι ικανό από μόνο του, στα πλαίσια σωστής διατροφής να λιώσει το λίπος, η ιδιότητά του αυτή πολλαπλασιάζεται με τους σωστούς συνδυασμούς. Συνδυασμοί που εμπλουτίζουν το γιαούρτι με επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν την καύση λίπους. Συγκεκριμένα:
Μέλι: είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αυξάνουν τις βιολογικές καύσεις.
Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, καστανό ρύζι & δημητριακά ολικής αλέσεως: όντας πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση και την αποθήκευση του διατροφικού λίπους.
Ανάλατοι ξηροί καρποί, λιναρόσπορος: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
Κανέλα: Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού
λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.
Από το healthy πρωινό σου, μέχρι δροστιστικά smoothie ή και απολαυστικά dip για τα finger food σου, το γιαούρτι πάει με όλα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ;
Τώρα που γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι το γιαούρτι σε μια δίαιτα, μπορείς να σκεφτείς και άλλους τρόπους να το βάλεις στο τραπέζι σου. “Αντικαθιστά επάξια τα λιπαρά ντιπ όπως η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος και η σαντιγί” σημειώνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη. Άλλωστε, ένα γιαουρτάκι μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι έτσι να γλιτώσεις από ανθυγιεινές επιλογές όπως τα τσιπς, τις σφολιάτες κτλ
ΓΙΑΟΥΡΤΙ! ΑΛΛΑ ΠΟΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ;
Όλα καλά! Κάθε φορά όμως που πας super market βρίσκεσαι μπροστά σε ένα δίλημμα. Ποιο από όλα τα προϊόντα γιαουρτιού είναι το κατάλληλο; Η διαιτολόγος προτείνει το κλασικό, στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι, πάντα με 2% λιπαρά. “Αυτό το κρεμώδες θρεπτικό μίγμα περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης, συγκριτικά με το απλό γιαούρτι και είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο και προβιοτικά, ενισχύοντας την υγεία των οστών και τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου” εξηγεί.
Έχε το νου σου λοιπόν για προϊόντα που αναγράφουν επιδόρπιο γιαουρτιού και όχι απλώς στραγγιστό γιαούρτι. Τέτοια προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, ζελατίνη, ασπαρτάμη ή και σιρόπι που σαφώς αλλοιώνουν τα θετικά του γιαουρτιού. Αν αισθάνεσαι πως το απλό γιαούρτι δεν ταιριάζει στις γεύσεις σου, δοκίμασε να το σερβίρεις με τους συνδυασμούς που σου προτείνει η διαιτολόγος παραπάνω. Σε περίπτωση που ακόμη κι έτσι δεν είναι στις γευστικές σου προτιμήσεις, απλά προτίμησε να πάρεις το απαραίτητο ασβέστιο από άλλες πηγές όπως γάλα ή τυρί (ιδανικά με χαμηλά λιπαρά).
tlife.gr