Μην χασετε

Πώς θα μάθει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι απόψε!

Για να σταματήσουν οι νυχτερινές επισκέψεις στην κρεβατοκάμαρά σας, ξεκινήστε το «σχέδιο δράσης» σήμερα κιόλας.

Ξεκινάτε πάντα με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά καταλήγετε εξαντλημένοι να δέχεστε ξανά το λιλιπούτειο νυχτερινό επισκέπτη στο κρεβάτι σας κοντά στα ξημερώματα, για να τον καθησυχάσετε από τον εφιάλτη ή το θόρυβο που τον τρόμαξε. Η κούνια ή το κρεβάτι του είναι περισσότερο ένας αποθηκευτικός χώρος για τα παιχνίδια του παρά το μέρος όπου το παιδί σας αποκοιμιέται και, το κυριότερο, παραμένει κοιμισμένο μέχρι το πρωί -αυτό βρίσκεται στη δική σας κρεβατοκάμαρα… Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστείτε πολλή υπομονή και θέληση για να το καταφέρετε να μάθει να κοιμάται μόνο του.

– Εξηγήστε του ήρεμα ότι έχει το δικό του κρεβάτι, όπως όλα τα «μεγάλα» παιδιά που χρειάζονται χώρο και άνεση για να ξεκουράζονται, ώστε να έχουν ενέργεια για πολύ παιχνίδι την επόμενη μέρα.

– Δείξτε διατεθειμένοι να μείνετε για λίγο μαζί του, αλλά μείνετε σταθεροί στη βασική απόφαση: Στο τέλος, θα κοιμηθεί εδώ.

Advertisements

– Αποφύγετε να μείνετε δίπλα του μέχρι να το πάρει ο ύπνος – είναι καλύτερο, όταν απομακρυνθείτε, να είναι νυσταγμένο αλλά ακόμα ξύπνιο, ώστε να μάθει να αποκοιμιέται μόνο του. Επιπλέον, αποφύγετε να ξαπλώσετε δίπλα του -ή κάντε το για πολύ λίγο- ώστε να μη συνηθίσει να βρίσκεται δίπλα σε κάποιον όταν αποκοιμάται.

– Η ρουτίνα είναι απαραίτητη όχι μόνο για τα βρέφη, αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Εάν την έχετε εγκαταλείψει, δοκιμάστε να υιοθετήσετε ξανά μια συγκεκριμένη διαδικασία που προηγείται του ύπνου (π.χ. μπάνιο, πλύσιμο δοντιών, διάβασμα παραμυθιού κ.λπ.). Εννοείται ότι η διαδικασία θα ολοκληρώνεται πάντα στο δικό του κρεβάτι.

– Δείξτε αποφασιστικότητα και απλώς ζητήστε του να επιστρέψει στο δωμάτιό του, στην περίπτωση που έρθει στο κρεβάτι σας μέσα στη νύχτα. Χωρίς να το μαλώσετε ή να το κάνετε θέμα, πείτε του ήρεμα ότι υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι πρέπει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι και δείξε ότι το εννοείτε.

– Μην σπάσετε τον κανόνα για κανένα λόγο. Ακόμα κι όταν είναι άρρωστο ή έχει τρομάξει από κάποιο εφιάλτη, μπορείτε να το παρηγορήσετε και να του κρατήσετε συντροφιά πηγαίνοντας εσείς στο δικό του δωμάτιο.

Με τη συνεργασία της Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος).

Advertisements

imommy.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα