Μην χασετε

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες;

Δυσκολίες στη γραφή, την ανάγνωση και τη συγκέντρωση μπορεί να σας υποψιάσουν. Hψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα σας εξηγεί πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες.

Οι μαθησιακές δυσκολίες αφορούν μια σειρά δυσκολιών που συνδέονται με τη μάθηση. Δυσλεξία, δυσγραφία, δυσπραξία, δυσαριθμισία,  δυσορθογραφία, ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα θεωρούνται μαθησιακές δυσκολίες και περιγράφουν τις διαταραχές εκείνες οι οποίες δυσκολεύουν τη μαθησιακή διαδικασία. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να αφορούν σε ένα μόνο γνωστικό ή λειτουργικό τομέα, ή περισσότερους. Δηλαδή η δυσγραφία αφορά τη δυσκολία του συντονισμού των κινήσεων που απαιτούνται για τη γραφή ενώ η δυσλεξία παρουσιάζει προβλήματα σε γνωστικές και λειτουργικές δυσκολίες. Τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνουν: διαταραχές στο λόγο και την ομιλία, υπερκινητικότητα, συναισθηματική αστάθεια, ελλείμματα μνήμης, χαμηλή σχολική επίδοση, προβλήματα στη συμπεριφορά.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει μαθησιακές δυσκολίες

Αν το παιδί σας παρουσιάζει δυσκολίες:

Advertisements

Στη συγκέντρωση: δεν μπορεί να συγκεντρωθεί την ώρα του μαθημάτος, είναι υπερκινητικό.

Στη γραφή: πιάνει «περιέργα» το μολύβι, κάνει άσχημα γράμματα και μουτζούρες, αντικαθιστά φθόγγους όπως π.χ. το ε με το α, το χ με το θ, το μ με το ν ή κάνει καθρέφτισμα όπως π.χ. το ε σε 3, γράφει κεφαλαία και μικρά γράμματα μαζί, κάνει λάθη στην ορθογραφία κλπ.

Στην ανάγνωση: διαβάζει συλλαβιστά, αργά ή σπαστά, χωρίς ρυθμό, χωρίς να ακολουθεί τα σημεία στίξης, «πηδάει» σειρές ή διαβάζει την ίδια σειρά δυο φορές κλπ.

Στη μνήμη: δεν μπορεί να αποστηθίσει, δεν θυμάται τις οδηγίες κλπ.

Στην κατανόηση και την επεξεργασία όσων ακούει ή διαβάζει.

Advertisements

Στα μαθηματικά: δεν μπορεί να κάνει απλές αριθμητικές πράξεις, να λύσει προβλήματα κλπ.

Επιπλέον τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, υψηλά επίπεδα άγχους και φόβου, κοινωνική απομόνωση, έλλειψη οργάνωσης στη σχολική τσάντα, στα παιχνίδια, στα ρούχα κ.λπ.

Τι να κάνετε

Παρατηρείτε τη συχνότητα και την ένταση της εμφάνισης του προβλήματος και συζητήστε το με τους δασκάλους του.

Η έγκαιρη διάγνωση βοηθάει στη σωστή αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών. Απευθυνθείτε για αξιολόγηση σε κέντρα ειδικών θεραπειών. Θα σας συστήσουν τους αρμόδιους ειδικούς όπως ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές ή και εργοθεραπευτές οι οποίοι θα καταρτίσουν ατομική βοήθεια και ολοκληρωμένα προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε μαθησιακή δυσκολία με τον κατάλληλο τρόπο.

omorfamystika.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα