Σίγουρα το παγωτό δεν είναι κάτι που μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά, αλλά μια φορά την εβδομάδα θα μπορούσες να καταναλώνεις… το αγαπημένο σου γλύκισμα κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές στο διαιτολόγιο σου:
Σε μια φυσιολογική διατροφή ή ακόμα και δίαιτα, όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται με μέτρο. Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν το καλοκαίρι είναι το πώς θα εντάξεις στο πρόγραμμά σου το παγωτό (γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις όλο το καλοκαίρι χωρίς παγωτό), χωρίς να χαλάσεις το πλάνο σου και το στόχο σου.
Σίγουρα το παγωτό στη δίαιτα δεν είναι σύνηθες, αλλά μια φορά την εβδομάδα θα μπορούσες να καταναλώνεις το αγαπημένο σου γλύκισμα κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές στο διαιτολόγιο σου:
Το παγωτό δεν έχει ως στόχο του να σε χορτάσει (μάλιστα έχει χωνευτικές ιδιότητες), οπότε δεν έχει νόημα να παραλείψεις κάποιο κυρίως γεύμα και στη θέση του να φας το παγωτό.
Μην αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι εφόσον θα «ξεφύγεις» από το πρόγραμμά σου, δεν έχει σημασία τι και πόσο θα φας. Το όλα ή τίποτα δεν ισχύει σε καμία περίπτωση στη διατροφή. Ο οργανισμός εξάλλου καταλαβαίνει αν θα φας 2 μπάλες ή ένα οικογενειακό παγωτό.
Από τη στιγμή που το βάρος σου αλλάζει με βάση το ισοζύγιο ενέργειας, αν οι θερμίδες που θα καταναλώσεις είναι περισσότερες από αυτές που θα κάψεις, τότε λογικά θα πάρεις βάρος.
Από την άλλη πλευρά, το να πεις ότι θα φας παγωτό και μετά θα πας γυμναστήριο για να το κάψεις, μπορεί να μην είναι και πολύ αποτελεσματικό, καθώς 2 μπάλες δίνουν περίπου 300 θερμίδες και με μισή ώρα στο διάδρομο μπορεί να κάψεις περίπου 120…
Σίγουρα ο αυθορμητισμός είναι ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σου, αλλά σε ό,τι αφορά τη διατροφή σου, καλό είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα ώστε να έχεις και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε μια ημέρα στην οποία θα ταίριαζε να εντάξεις το παγωτό σου:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ:
Πρωινό: καλό είναι να καταναλώσεις κάτι το οποίο να μην περιέχει ζάχαρη (όπως τα δημητριακά ή η μαρμελάδα) και να προτιμήσεις ένα τοστ ή 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 1 ομελέτα με ασπράδια.
Μεσημεριανό: ιδανικά το κυρίως γεύμα σου θα πρέπει να είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες ώστε να αντισταθμίσεις τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα του παγωτού. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη μέρα θα μπορούσες να αποφύγεις τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις πατάτες. Μια φυσιολογική μερίδα ψάρι ή κοτόπουλο με σαλάτα είναι οι καλύτερες επιλογές.
Βραδινό: προσπάθησε να φας κάτι ελαφρύ όπως μια σαλάτα με λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά (εφόσον το παγωτό έχει μπόλικα) ή 2-3 φέτες γαλοπούλας ή 1 μικρή κονσέρβα τόνου.
Ενδιάμεσα: καλό είναι να φροντίσεις να μην παραλείψεις το κολατσιό και το απογευματινό σου γεύμα, ακόμα και αν σε αυτά προσθέσεις το παγωτό. Να θυμηθείς να φας τα φρούτα σου τα οποία σε κρατούν χορτάτη και χάρη στις φυτικές τους ίνες θα ρυθμίσουν και το σάκχαρό σου ώστε να μην κάνεις υπερβολές στην ποσότητα που θα καταναλώσεις.
Μην ξεχνάς να είσαι επιλεκτική και να το απολαύσεις χωρίς τύψεις!
Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χαροκοπείου πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο (ΚΕΚ
shape.gr