Οι έρευνες μίλησαν: το 32% των ανδρών και 19% των γυναικών έχουν ή θα ήθελαν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις. Και να που έτυχε να συμβεί και σε σένα
Τα άγχη της εξωσυζυγικής σχέσης
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ντόρα Μίνου “Τα άτομα που διατηρούν εξωσυζυγικές σχέσεις βιώνουν συχνά μία δυσάρεστη κατάσταση προσπαθώντας μέσα από δικαιολογίες και ψέματα να μην αποκαλυφτούν αλλά και να “κλέψουν” χρόνο από τη μόνιμη σχέση τους.” Άγχος. Πολύ άγχος. Ειδικά σε έναν γάμο που ο ένας γνωρίζει καλά την καθημερινότητα και τις συνήθειες του άλλου και η αλλαγή γίνεται αμέσω αντιληπτή.
Ο ερινύες
“Φόβος και ενοχή είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα απέναντι στον μόνιμο σύντροφο για τους περισσότερους που διατηρούν μία κρυφή σχέση” επισημαίνει η ψυχολόγος.
Κι αν ο ερωτικός σύντροφος ή η ερωμένη αρχίζει να έχει απαιτήσεις, τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Τότε αρχίζει να νιώθει πραγματικά εγκλοβισμένος στις επιλογές του.
Γιατί; Γιατί σύμφωνα με την κ.Μίνου “στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα που απιστούν δεν επιθυμούν να διαλύσουν το γάμο τους”. Με λίγα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Πώς νιώθει ο απατημένος
-Οι συνέπειες της αποκάλυψης της εξωσυζυγικής σχέσης είναι απρόβλεπτες. Ο απατημένος σύζυγος βιώνει συναισθήματα εγκατάλειψης, ταπείνωσης, απογοήτευσης, αδυναμίας και απόρριψης. Νιώθει θύμα, βγάζει θυμό στο σύντροφό του αλλά και στον εαυτό του που δεν είχε αντιληφθεί το γεγονός.
-Τα αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που κυριεύουν μετά την αποκάλυψη της κρυφής σχέσης. Δύσκολα θα προσπαθήσει να αναγνωρίσει και δικές του/της ευθύνες. Κλονίζεται η εμπιστοσύνη και γίνεται δύσπιστος/η για ό, τι θετικό έχει βιώσει με το σύντροφό του /της.
-Η εξωσυζυγική σχέση δεν πληγώνει μόνο τον απατημένο σύντροφο αλλά και τον άλλο. Η ρομαντική αγάπη δεν έχει συνήθως χρονική αντοχή. Η μυστικότητα που χαρακτηρίζει μία σχέση, δημιουργεί δραματικές και διεγερτικές εμπειρίες, χωρίς μακρόχρονη διάρκεια. Η μυθοποίηση της σχέσης στηρίζεται στο ρομαντισμό, την έλλειψη οικειότητας και δέσμευσης, εξαιτίας της μη συμβιωτικής σχέσης, άφθαρτη από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.
Υπάρχει λύση;
“Υπάρχει δυνατότητα να αποκατασταθεί ο γάμος και η σχέση ακόμη και μετά από μία τόσο τραυματική εμπειρία, αν αντί της ασυγκράτητης έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων, υπάρξει διάλογος, αμοιβαία συγνώμη και κατανόηση, ανάληψη ευθυνών και γνήσια διάθεση και από τους δύο συζύγους” τονίζει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
Χρειάζεται προσπάθεια, αλλά δεν είναι αδύνατο. Τα ζυγίζεις και αποφασίζεις.