Η πρώτη αγκαλιά, η πρώτη φορά που χαμογέλασε, τα πρώτα του λογάκια και τα δειλά του βήματα είναι μερικές μόνο από τις πολύ δυνατές στιγμές του πρώτου χρόνου της ζωής του μωρού σας. Ενώ, όμως, εκείνη τη στιγμή που συμβαίνουν νιώθετε τεράστια συγκίνηση, τον επόμενο χρόνο έρχονται κι άλλες «πρώτες φορές», οι οποίες τελικά δεν σταματούν ποτέ στη ζωή του και κατά κάποιο τρόπο καλύπτουν όλες τις προηγούμενες. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να διατηρήσετε ζωντανές τις πρώτες στιγμές της ζωής του στη μνήμη σας, έτσι ώστε να μη χαθούν στην άβυσσο των αναμνήσεων και να τις ζείτε κάθε φορά εξίσου έντονα.
Κρατήστε… ημερολόγιο
Μην πάει ο νους σας στα ημερολόγιο με το λουκέτο που είχατε στην εφηβεία, αλλά σε ένα απλό ημερολόγιο τοίχου που μπορείτε ακόμα και να κρεμάσετε στο δωμάτιό του σε σημείο που να βλέπετε καθημερινά –πάνω από την αλλαξιέρα για παράδειγμα. Κάθε βράδυ, βάζοντας το μωρό για ύπνο μπορείτε να σημειώνετε ό,τι συνέβη εκείνη την ημέρα επιγραμματικά, π.χ. το πρώτο του γέλιο, το πρώτο του δόντι, το πρώτο του εμβόλιο, η πρώτη επίσκεψη του παιδιάτρου κ.ο.κ. Είναι ένα εύκολος τρόπος να καταγράφετε όλα τα σημαντικά γεγονότα, τα οποία θα χρησιμεύσουν αργότερα και στον παιδίατρο.
Τραβάτε φωτογραφίες παντού και πάντα
Έχετε πάντα κοντά σας τη φωτογραφική μηχανή και το κινητό σας για να μπορείτε να απαθανατίζετε κάθε στιγμή, κρατώντας αρχείο φωτογραφιών στον υπολογιστή σας -χωρίς να ξεχνάτε να τις σώζετε σε 2-3 διαφορετικά μέρη! Κάτι σημαντικό που πρέπει να προσέξετε, όσο κι αν παρασύρεστε από το γλυκό του πρόσωπο, είναι να μην φωτογραφίζετε μόνο το μωρό σας, αλλά και τον κόσμο γύρω του. Φωτογραφίες του δωματίου του, του νοσοκομείου που γεννήθηκε, του πρώτου σας σπιτιού, των παιχνιδιών του, αλλά και δικές σας… Όλα αυτά είναι που θα κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις και θα σας ταξιδεύουν στον χρόνο όποτε κοιτάτε το αρχείο σας.
Φτιάξτε πολλά φωτογραφικά άλμπουμ
Πέρα από το αρχείο ψηφιακών φωτογραφιών που θα βρίσκεται στον υπολογιστή σας, καλό είναι να δημιουργείτε και άλμπουμ που είναι πιο εύχρηστα και μπορείτε να τα ξεφυλλίζετε μετά από χρόνια, όπου κι αν βρίσκεστε. Μην περιμένετε να περάσει ο πρώτος χρόνος για να του φτιάξετε άλμπουμ. Προτιμήστε να φτιάχνετε ανά περιόδους πολλά και μικρά, στα οποία να κρατάτε και σημειώσεις, να βάζετε λεζάντες στις φωτογραφίες και να τα κάνετε πιο προσωπικά, στέλνοντας μερικά και στον παππού και τη γιαγιά που είναι μακριά και δεν μπορούν να ζουν την κάθε του στιγμή.
Στείλτε του… γράμμα
Είναι κι αυτός ένας τρόπος καταγραφής των γεγονότων της ζωής του, με πιο συναισθηματική χροιά. Δοκιμάστε να του γράφετε γράμματα τις στιγμές εκείνες που έχει προηγηθεί κάτι σημαντικό, στα οποία να του περιγράφετε την εικόνα και το πώς αισθανθήκατε εκείνη τη στιγμή π.χ. που ξεκαρδίστηκε για πρώτη φορά στα γέλια ή στα πρώτα του γενέθλια. Μπορείτε, μάλιστα, να συνεχίσετε να του γράφετε ένα γράμμα στα γενέθλιά του κάθε χρόνο, που σίγουρα θα του προκαλέσει δάκρια συγκίνησης όταν θα το διαβάζει χρόνια μετά.
Συγκεντρώστε τις σκέψεις των άλλων
Οι θείοι και οι θείες, τα αδερφάκια του, οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι επίσης σημαντικά πρόσωπα και στη δική του ζωή, αλλά και στη δική σας. Συγκεντρώστε και τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα π.χ. την ημέρα της γέννησής του, έτσι ώστε να ανατρέχετε σε αυτά όποτε θέλετε να θυμηθείτε πώς νιώθατε όλοι αυτές τις σημαντικές ημέρες του πρώτου του χρόνου.
Βιντεοσκοπήστε όσο περισσότερες στιγμές από τη ζωή του μπορείτε
Πλέον δεν χρειάζεται να ψάχνετε στο ντουλάπι για να βρείτε τη βιντεοκάμερα, να της βάλετε άδεια κασέτα και να αρχίσετε να «γράφετε». Τα κινητά τηλέφωνα με τις ενσωματωμένες κάμερες και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι πάντα εύκαιρες για να καταγράψετε τόσο στιγμές της καθημερινότητας, όσο και πιο σημαντικές περιστάσεις και να έχετε εικόνα και ήχο από αυτή την περίοδο της ζωής του. Μην περιμένετε, όμως, να γίνει κάτι πολύ αξιόλογο για να το απαθανατίσετε. Οι μικρές, καθημερινές στιγμές του είναι αυτές που έπειτα από χρόνια θα έχουν ξεχαστεί και θα μπορέσουν να ζωντανέψουν ξανά με το πάτημα του play!
mama365.gr