Μην χασετε

Πώς να σταματήσετε ομαλά τον θηλασμό

Ο θηλασμός είναι το πιο σημαντικό και όμορφο δώρο που κάνατε στο μωρό σας από τη στιγμή που γεννήθηκε. Όπως όλα τα ωραία, όμως, έτσι κι αυτός πρέπει κάποτε να τελειώσει και μάλιστα με τρόπο που να μην τραυματίσει συναισθηματικά ούτε εσάς, μα ούτε και το παιδί, το οποίο στο στήθος σας έχει βρει όχι μόνο την πηγή της πλουσιότερης τροφής του, αλλά και το αγαπημένο του καταφύγιο, ένα μέρος ανακούφισης και αγάπης. Αν αποφασίσατε, λοιπόν, πως έχει έρθει η ώρα να σταματήσετε τον θηλασμό, όμως το μωρό σας δεν δείχνει -φυσιολογικά- εξίσου πρόθυμο, οι παρακάτω συμβουλές από ειδικούς και μαμάδες υπόσχονται να σας βοηθήσουν.

Διακοπή θηλασμού όσο το μωρό είναι… μωρό

Χωρίς αυτό να ενδείκνυται, ούτε από τους παιδιάτρους ούτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το να διακόψετε τον θηλασμό σε ένα μωρό μικρότερο των 6 μηνών είναι ευκολότερο από το να τον διακόψετε όταν θα είναι ένα μεγαλύτερο παιδί. Ο λόγος είναι ότι όσο το μωρό βρίσκεται ακόμα σε βρεφικό στάδιο, θα μπορέσει πιο εύκολα να δεχτεί το μπιμπερό.

Έτσι, σύμφωνα με την παιδίατρο Πολυξένη Χαρούλη «για να μειωθεί σταδιακά η παραγωγή γάλατος, η μητέρα θα πρέπει να αρχίσει να βγάζει το γάλα της με θήλαστρο και για ένα διάστημα να το δίνει στο μωρό με μπιμπερό. Παράλληλα, θα πρέπει να μειώσει και τη συχνότητα, αλλά και την ώρα που αφήνει το μωρό στο στήθος της, αφού το «πιπίλισμα» είναι αυτό που ενεργοποιεί την παραγωγή γάλακτος. Σταδιακά η παραγωγή θα αρχίσει να μειώνεται, οπότε θα πρέπει να συμπληρώνετε το μητρικό γάλα με φόρμουλα στα γεύματα του μωρού. Αν, ωστόσο, επιθυμείτε η διαδικασία αυτή να επιταχυνθεί, πιθανώς να χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας, για να λάβετε αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή».

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι έχετε πλούσια παραγωγή γάλακτος. Αν εξαρχής δεν έχετε πολύ γάλα, οπότε σκοπεύετε να διακόψετε τον θηλασμό στις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την γέννηση του μωρού σας, τα πράγματα θα είναι πολύ απλά και πιθανώς να μην χρειαστείτε καν θήλαστρο, αφού θα αρκεί ο μειωμένος χρόνος επαφής με τον μαστό σας για να μειωθεί η παραγωγή.

Advertisements

Διακοπή παρατεταμένου θηλασμού

Όσο μεγαλύτερο είναι το μωρό –αν μάλιστα έχει περάσει τον πρώτο χρόνο, άρα έχει αρχίσει να περπατάει, ίσως και να μιλάει, ο αποθηλασμός έχει μεγαλύτερες δυσκολίες και για εσάς και για εκείνο. Δεν αποκλείεται, από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία, το μωρό σας να γίνει πιο νευρικό, πιο απαιτητικό, πιο γκρινιάρικο και να κλαίει, συχνά χωρίς ξεκάθαρο λόγο. Δεν θα είναι, όμως, και για εσάς εύκολο. Ξέρετε πλέον καλά πως ο θηλασμός είναι μια υπέροχη εμπειρία δεσίματος. Πως όχι μόνο έχετε δώσει στο μωρό σας τα καλύτερα εφόδια για το ανοσοποιητικό του σύστημα, αλλά έχετε αναπτύξει έναν ισχυρότατο δεσμό μεταξύ σας, τον οποίον τώρα θα πρέπει, αν όχι να διακόψετε, σίγουρα να μεταβάλετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τα… δράματα, το διάστημα της μετάβασης από τον θηλασμό στο αποκλειστικά ξένο γάλα, είναι να προετοιμαστείτε πρώτα εσείς και μετά να προετοιμάσετε το ίδιο. Αν το παιδί σας βλέπει πως εσείς είστε νευρική και συναισθηματική, αντίστοιχα θα αντιδράσει και το ίδιο. Ακόμα και όταν το βλέπετε να γκρινιάζει και να κλαίει επειδή δεν θηλάζει, εσείς φροντίστε να φέρεστε φυσιολογικά και να μην δίνετε μεγάλη σημασία στις αναμενόμενες αυτές αντιδράσεις.

Μια καλή ιδέα, για να αντιμετωπίσετε την γκρίνια της «στέρησης» κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι να έχετε κάποια υγιεινά σνακ διαθέσιμα, ώστε να του τα προσφέρετε κάθε φορά που θα αναζητά τον μαστό σας. Φρούτα ή βρεφικά μπισκοτάκια είναι ό,τι πρέπει για τις στιγμές που θα θέλει να βάλει κάτι στο στόμα του, έτσι μέρα με τη μέρα θα συνηθίσει σε αυτά και δεν θα αναζητά πια τον μαστό σας.

Φροντίστε, ακόμα, να αυξήσετε τις δραστηριότητές του τα διάστημα που αποθηλάζετε, ώστε να κρατήσετε το μωρό σας απασχολημένο με άλλα πράγματα μέσα στη μέρα, π.χ. πηγαίνετε περισσότερες βόλτες ή παίξτε μαζί με τις πλαστελίνες. Με τον τρόπο αυτόν, εξάλλου, θα το εξαντλείτε λίγο περισσότερο, οπότε πιθανώς να κοιμάται καλύτερα τη νύχτα, χωρίς να ξυπνά για να θηλάσει.

Όσο για τον νυχτερινό αποθηλασμό, αν το μωρό σας έχει μάθει να ξυπνά τη νύχτα για να το θηλάσετε, στη φάση αυτή θα χρειαστεί απαραιτήτως η βοήθεια του μπαμπά: Αν το μωρό σας κοιμάται στο δωμάτιό του, τα βράδια που θα ξυπνά πλέον μπορεί να πηγαίνει ο μπαμπάς με ένα φλιτζάνι ή μπιμπερό γάλα (ανάλογα με το τι έχει συνηθίσει το μωρό). Ο μπαμπάς θα πρέπει φυσικά να μιλά στο μωρό, λέγοντάς του ότι η μαμά κοιμάται και ότι έτσι πλέον θα πίνει το γάλα του, γιατί είναι μεγάλο παιδί. Αν το μωρό δεν σας βλέπει, και αυτό συνεχιστεί κάθε βράδυ, μπορεί να συνηθίσει στην ιδέα και να μην ξυπνά πια για να θηλάσει.

Advertisements

Αν, βέβαια, το μωρό κοιμάται δίπλα σας στο κρεβάτι, την ίδια διαδικασία θα χρειαστεί να κάνετε και εσείς και ο μπαμπάς: Με πάρα πολλή υπομονή και με πολλή κουβέντα θα πρέπει να δίνετε στο μωρό σας ξένο γάλα ή ακόμα και νερό, αν θεωρείτε ότι δεν ξυπνά επειδή πεινάει, παρά από συνήθεια. Σε κάθε περίπτωση, θα βοηθήσει πολύ το να του δίνετε μπιμπερό το βράδυ πριν κοιμηθεί, ώστε να μάθει να συνδυάζει τον ύπνο με το μπιμπερό και όχι με το στήθος σας.

Μην περιμένετε ότι θα είναι εύκολο και μην απογοητευτείτε αν βλέπετε το μωρό σας να κλαίει απαρηγόρητο για μέρες! Μην ξεχνάτε ότι αρχίζει να χάνει την πιο αγαπημένη του συνήθεια και ότι δεν έχει άλλους τρόπους για να εκφράσει την δυσαρέσκειά του, από το κλάμα. Εξάλλου, όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο πιο έντονα θα εκδηλώσει την επιθυμία του για κάτι που θέλει, αλλά και τον θυμό του όταν δεν το κατακτά. Όπως λέει, όμως, και ο παιδίατρος κ. Αντωνογεώργος Γεώργιος «Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι από την στιγμή που θα αποφασίσετε να μην προσφέρετε στο παιδί το στήθος για να θηλάσει, να μείνετε πιστοί σε αυτή σας την απόφαση και να μην οπισθοδρομήσετε. Κάθε βήμα πίσω θα σας γεμίσει περισσότερο άγχος και θα κάνει ακόμα δυσκολότερο τον απογαλακτισμό του παιδιού σας.»

mama365.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα