Μην χασετε

Πως να φτιάξετε λαχταριστά πικάντικα κεμπάπ με πάπρικα και σουμάκ

Σερβίρουμε αυτό το πικάντικο κεμπάπ με φρεσκοψημένες πίτες.

 

Από τον Χριστόφορο Πέσκια

 

Advertisements

Υλικά

Τεμάχια: 8

  • 900 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά (κατά προτίμηση λιπαρή)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. γλυκού σουμάκ, σε σκόνη
  • 1 ντοματάκι από κονσέρβα, πολτοποιημένο στον πολυκόφτη
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • 8 πίτες για σουβλάκια
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
  • 20 ντοματάκια, το καθένα σε 4 κομμάτια
  • τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις και να σφίξει το μείγμα.
  2. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά κεμπάπ γύρω από μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια. Τα σφίγγουμε καλά με την παλάμη μας, ώστε να σταθεροποιηθούν.

 

Advertisements

Ψήσιμο σε ψησταριά

  1. Λαδώνουμε τα κεμπάπ και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

 

Η δοκιμή μας

  1. Ψήσαμε τα κεμπάπ σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 5 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

 

Ψήσιμο στον φούρνο

  1. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στη δυνατότερη θερμοκρασία.
  2. Λαδώνουµε πολύ καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε τα κεµπάπ.
  3. Ψήνουµε στην ψηλότερη σκάλα στο φούρνο για περίπου 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά περίπου κάθε 3 λεπτά, µέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Σερβίρισμα

  1. Βγάζουμε τα κεμπάπ και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Λαδώνουμε ελαφρώς τις πίτες και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό στη σχάρα ή σε τηγάνι, ίσα να ζεσταθούν. Βγάζουμε τις πίτες από τη σχάρα, απλώνουμε σε καθεμία το κεμπάπ, αφαιρώντας το καλαμάκι, και μοιράζουμε το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και τον μαϊντανό.
  2. Αλατοπιπερώνουμε, τυλίγουμε, αν θέλουμε, την πίτα και σερβίρουμε.

 

gastronomos.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα