Μην χασετε

Πως να αποκτήσετε μια ισχυρή σχέση με το παιδί σας

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Και συνεχώς προσπαθούν, να τους δείχνουν ότι νοιάζονται. Ωστόσο, η πολύ φροντίδα μπορεί να φέρει γκρίνια από τη μεριά των παιδιών, γιατί νιώθουν ότι βρίσκονται σε συνεχή έλεγχο. Φυσικά, κανένας γονιός δεν θέλει να δείχνει ότι ελέγχει τα παιδιά του, αλλά αυτό που ζητάει είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Όμως, η εμπιστοσύνη των παιδιών δεν είναι αυτόματη, και οι γονείς πρέπει να χτίσουν τη σχέση μαζί τους.

Γνωρίζουμε ότι, η θεμελιώδης εμπιστοσύνη των παιδιών προς τον γονέα συμβαίνει, με την κάλυψη των βασικών αναγκών, όταν είναι βρέφη. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν, η σχέση που έχουν με τους γονείς τους αλλάζει και μπορεί να χαθεί, αυτό που τόσο εύκολα είχε χτιστεί κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ποια λοιπόν πρέπει να είναι η συμπεριφορά των γονιών σε κάθε ηλικία; Πως θα αποκτήσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας;

Όταν το παιδί σας είναι μικρό, να του μιλάτε απλά και να αποφεύγετε τον σαρκασμό. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν την ειρωνεία και ούτε έχουν την ικανότητα να αποκωδικοποιήσουν τα κρυφά νοήματα. Όταν ένα παιδί δεν καταλαβαίνει αυτά που του λέτε, νιώθει ανίσχυρο και αυτή η αδυναμία μπορεί να επιφέρει έλλειψη εμπιστοσύνης. Άρα, μια διαυγής, σταθερή, επικοινωνία καλλιεργεί την εμπιστοσύνη. Και θα ενθαρρύνει την επιθυμία του να συνεχίσει την επικοινωνία με τους ενήλικες.

Όταν το παιδί σας πλησιάζει την εφηβεία, αναζητήστε τους τρόπους, για να επικοινωνήσετε μαζί του. Μπορεί να είναι βολικό να κάνετε κριτική και να ασκείτε πειθαρχία, ώστε να του δώσετε μια αίσθηση τι είναι σωστό και τι λάθος. Αλλά, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του για ένα δευτερόλεπτο. Στα πρόθυρα της εφηβείας, τα παιδιά λαχταράνε για ανεξαρτησία. Αυτό μπορεί να θέσει συχνά τους γονείς στην άμυνα, προκαλώντας φόβο. Έτσι, πριν αντιδράσετε με ένσταση, σκεφτείτε έναν τρόπο για να πλησιάσετε τον έφηβο, χωρίς να νιώθει ότι του κάνετε έλεγχο. Συχνά, με μια μικρή ανοιχτή συζήτηση και διαπραγμάτευση, εσείς και το παιδί σας μπορείτε να αποκτήσετε, μια υγιής και ισχυρή σχέση. Για παράδειγμα, ένα αίτημα για να πάει να δει μια ταινία με τους φίλους του, μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη πλευρά σας με ένα ενστικτώδες, «Όχι, είσαι πολύ νέος.» Όμως, υπάρχει και η εναλλακτική, όπως μια ήρεμη συζήτηση. Ρωτήστε το σε ποια ταινία θέλει να πάει και με ποιους. Στη συνέχεια μπορείτε να μεριμνήσετε διακριτικά μαζί με κάποιον άλλον γονέα, ώστε η έξοδος τους να είναι σε κοντινή απόσταση από το σπίτι. Καλό είναι να γίνουν όλα με διακριτικότητα, διότι αν τα παιδιά σας αντιληφθούν ότι θέλετε να τα γαλουχήσετε, είναι πιθανό να ακολουθήσει μια έκρηξη από τη μεριά τους, για την ανεξαρτησία τους.

Advertisements

Όταν το παιδί σας οδεύει στην ενήλικη ζωή, οι συνομιλίες είναι σε άλλο επίπεδο. Αρχίστε να δημιουργείτε μια σχέση συμμαχίας μαζί του, μέσω της συνεργασίας για την προετοιμασία του για τον κόσμο γενικότερα. Αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης.

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα