5. Κρατήστε… σκονάκια!
Οι λίστες δεν βοηθούν μόνο στα ψώνια του σούπερ- μάρκετ, αλλά και στην τρελή καθημερινότητα μιας μαμάς. Αν βλέπετε ότι η μνήμη σας αρχίζει να σας εξαπατά και να μπερδεύετε πότε έχει ο γιος μπάσκετ ή η κόρη μπαλέτο, αφιερώστε ελάχιστο χρόνο κάθε βράδυ και γράψτε σ’ ένα απλό χαρτί τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Το αίσθημα ικανοποίησης που θα νιώσετε μόλις σβήσετε όλες τις δουλειές, είναι απερίγραπτο.
6. Τι να μαγειρέψω πάλι;
Μπορεί οι μαμάδες να καταφέρνουμε τα πιο απίστευτα πράγματα, να βγάζουμε πέρα τη μέρα μας με τρεις ώρες ύπνο και στο τέλος να λέμε «ευχαριστώ» που καταφέραμε να κοιμηθούμε έστω και τόσο. Όμως, μια ερώτηση μας «στοιχειώνει» καθημερινά: «Τι να μαγειρέψω σήμερα;». Επειδή τα γούστα όλων διαφέρουν, φυσικά πρέπει να σπαζοκεφαλιάσετε και να σκεφτείτε κάτι που θ’ αρέσει σ’ όλους. Γι’ αυτό, φερθείτε έξυπνα: Ετοιμάστε τα γεύματα της Δευτέρας και της Τρίτης από την Κυριακή ή εξοικονομήστε χρόνο το πρωί ψήνοντας το φαγητό στο φούρνο όσο ετοιμάζετε τα παιδιά για το σχολείο.
7. Αγχώνεστε για τα ρούχα του παιδιού
Η πρωινή ετοιμασία των παιδιών για το σχολείο πρέπει να είναι πρακτική και γρήγορη! Ξέρουμε ότι θέλετε τα μικρά σας να φαίνονται προσεγμένα, αλλά το να ξοδεύετε ώρα μέχρι να διαλέξετε τα ρούχα που θα φορέσουν δεν σας βοηθάει πρακτικά. Εξάλλου, ειδικά αν είστε αγορομάνες, να είστε σίγουρες πως το τι θα βάλουν οι μικροί σας πρίγκιπες είναι το τελευταίο που τους απασχολεί και πως το πιθανότερο είναι να τα λερώσουν μία ώρα αφού τα φορέσουν!
8. Πάρτε απόφαση ότι κάποιες φορές τα παιδιά δεν θα σας ακούσουν!
Αφήσαμε το σημαντικότερο για το τέλος! Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι οι μικροί μας άγγελοι μπορούν σε χρόνο dt να μετατραπούν σε μικρά.. διαβολάκια! Και τότε προσπαθούμε να τα συνεφέρουμε με κάθε τρόπο- με το καλό, το κακό, με δωροδοκίες, χατίρια ή φωνές. Είναι κάποιες φορές, όμως, που τίποτα απ’ αυτά δεν πρόκειται να πιάσει.
Γιατί πολύ απλά τα παιδιά είναι παιδιά. Τότε, θα χρειαστεί να μαζέψετε όλο το κουράγιο και την υπομονή που σας έχει απομείνει και να περιμένετε απλώς να περάσει αυτή η κρίση θυμού ή στενοχώριας που περνά το παιδί.