Μην χασετε

Πως αντιμετωπίζεται διατροφικά η κυτταρίτιδα;

Τι ονομάζουμε λοιπόν κυτταρίτιδα, πως εμφανίζεται και ποια είναι τα στοιχεία της διατροφικής θεραπείας που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση για την πρόληψη και καταπολέμηση της;

1. Ο ορισμός της κυτταρίτιδας

Η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως και ειδικότερα όσον αφορά τον Ελληνικό πληθυσμό, πρόσφατες έρευνες του 2007 από την Ιατρική Σχολή Αθηνών μας παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στην Αθήνα παρουσιάζοντας μας ποσοστά όπως 53% και 20% για υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες και 31% και 15% για υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 18-89 ετών.

Η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με πολλά νοσήματα που επιβαρύνουν την σωματική μας υγεία όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνο, και την ψυχική μας υγεία όπως κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση και δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος μας. Έτσι κατανοούμε πως η κακή κατάσταση θρέψης και υδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας καθώς και ενδεχομένως να οδηγήσει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Advertisements

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η κυτταρίτιδα είναι μια κατάστασή που επηρεάζει την μορφή της επιφάνειας του δέρματός μας, η οποία έχει την εμφάνιση της φλούδας πορτοκαλιού και δεν έχει άμεσα αρνητικές επιπτώσεις για την σωματική μας υγεία αλλά ενδέχεται να εκπροσωπεύει μία κακή κατάσταση θρέψης και υδάτωσης του σώματος. Ταξινομείται σε διάφορα στάδια , από ελαφριές περιπτώσεις όπου εμφανίζεται σαν την φλούδα του πορτοκαλιού, ως τις πιο έντονες περιπτώσεις όπου τα εξογκώματα στο δέρμα είναι πιο έντονα και ορατά

2. Πως σχηματίζεται η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι ένα θέμα που παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες και εμφανίζεται ειδικότερα σε περιόδους ορμονικών διαταραχών όπως στην έναρξη της εφηβείας, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην κλιμακτήριο η εμμηνόπαυση. Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας έχει συσχετιστεί με πολλούς παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η κακή θρέψη και η κακή κατάσταση υδάτωσης. Όσον αφορά την παχυσαρκία, πρόσφατες έρευνες του 2000 που διεξήχθην στην Ιατρική σχολή, στο τμήμα δερματολογίας στην Βραζιλία, παρουσίασαν πως η κυτταρίτιδα δεν σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία αλλά πολλές φορές την συνοδεύει.

Η κυτταρίτιδα σχηματίζεται λόγων της διαφορετικής διάταξης των ινών κολλαγόνου του συνδετικού ιστού. Στους άνδρες, η διάταξη των ινών κολλαγόνου του συνδετικού ιστού είναι εγκάρσια σταυροειδής (Εικόνα 1) με αποτέλεσμα, λόγω της ύπαρξης πολλών μικρών λιποθαλάμων, να μην εμφανίζεται η όψη της κυτταρίτιδας στο δέρμα. Στις γυναίκες, η διάταξη των ινών κολλαγόνου είναι κάθετη, δημιουργώντας μεγαλύτερους λιποθαλάμους, που εγκαθίστανται ο ένας δίπλα στον άλλο περιλαμβάνοντας περισσότερο λίπος, ενώ έχουν την δυνατότητα να επεκταθούν υπερβολικά, ασκώντας πίεση και δημιουργώντας εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματος. Λόγω λοιπόν της αυξημένης πίεσης και της κακής κυκλοφορίας της λέμφου, εμφανίζεται μειωμένη αιμάτωση και μειωμένη τροφοδότηση με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποβολή των ουσιών που πρέπει να απεκκριθούν και έτσι να εμφανίζονται τοπικά οιδήματα, δηλαδή κυτταρίτιδα (Εικόνα 1).

Εικόνα 1. Η δημιουργία της κυτταρίτιδας

Advertisements

cellulite_kyttaritida_100

 3. Τι μπορούμε να κάνουμε για να την πρόληψη ή την βελτίωση του δέρματος από την κυτταρίτιδα;

Σε έρευνα που διεξήχθει στην Μεγάλη Βρετανία το 1999, παρουσιάστηκε πως η μείωση του βάρους, με ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και με ρύθμιση της υδάτωσης του σώματος, παράλληλα με την κατάλληλη αισθητική θεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ή στην έντονη βελτίωση του σώματος από την κυτταρίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να υπάρχει η επίβλεψη των επιστημόνων που θα βοηθήσουν στην λύση του προβλήματος. Αρχικά ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος θα βοηθήσει με την διατροφική εκπαίδευση μέσα στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής, με σκοπό την διασφάλιση της καλής θρέψης και υδάτωσης, ώστε να διατηρηθεί η να επιτευχθεί η σωματική υγεία και ένα φυσιολογικό βάρος για το άτομο. Επιπρόσθετα, ο αισθητικός θα βοηθήσει προτείνοντας τις κατάλληλες θεραπείες για το σώμα, ώστε και οι δύο να εξασφαλίσουν την επίλυση του προβλήματος.

Κύρια σημεία της διατροφικής αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας θα πρέπει να είναι:

1. Η αύξηση των φρούτων, λαχανικών και πολύσπορων δημητριακών

2. Η μείωση της υπερβολικής χρήσης λιπαρών τροφών

3. Η μείωση της υπερβολικής λήψης καφεΐνης και αλκοόλ

4. Η καλή κατάσταση υδάτωσης του σώματος

Advertisements

5. Η συστηματική φυσική δραστηριότητα

6. Η διακοπή του καπνίσματος

Μαρία Κουφάκη, MSc, BSc, Hons, RD
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ygeiaonline.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα