Να καταλάβουν τα παιδιά τους.
Είναι σημαντικό κάθε γονιός να μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες, τα θέλω και να σεβαστεί την προσωπικότητά του μικρού του. Μόνο τότε μπορεί να γίνει βοηθητικός στην ανατροφή τους.
Δεν είναι εύκολο πάντως. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσει τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του και να μην τα μπερδέψει με παλιά προσωπικά απωθημένα. Γίνεται όμως πιο εύκολο όταν ο γονιός περνά ποιοτικό χρόνο με το παιδί. Και τι εννοούμε ποιοτικό χρόνο;
Για παράδειγμα, να φτιάξετε ένα παζλ μαζί ή κάποια άλλη κατασκευή. Την ώρα αυτή υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία. Έχετε ένα κοινό στόχο κατά τη διάρκεια του οποίου το παιδί έχει την ευκαιρία να μιλήσει για κάτι ή και εσείς να μοιραστείτε μαζί του. Επίσης, εκτός απ΄την ολοκλήρωση ενός έργου θα πρέπει να περάσετε χρόνο μαζί κάνοντας ότι σας ευχαριστεί.
Όλα αυτά γίνονται για να μάθει ο ένας τον άλλον και πάνω απ΄όλα το παιδί να νιώσει ασφάλεια και αποδοχή. Βασικά στοιχεία για την φυσιολογική και ομαλή του ανάπτυξη.
Τέλος, καλό θα είναι να ενθαρρύνετε τα μικρά σας να τολμούν και να δοκιμάζουν πράγματα. Αφήστε τα να πέσουν για να μάθουν να σηκώνονται, να σκαρφαλώνουν για να βλέπουν που είναι τα όριά τους και να ικανοποιούν μόνα τις ανάγκες τους για να αυτονομηθούν.
Σαφώς, όλα αυτά γίνονται σε πλαίσια που δεν τίθεται κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα. Όσο είστε σε επαφή μαζί τους και επικοινωνία δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι.