Οικονομικό και μυρωδάτο, ένα ρύζι που σε ταξιδεύει από την Πόλη ως το Μαρόκο και τρώγεται σαν ένα υπέροχο κυρίως στο καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
- 300- 350γρ. συκωτάκια πουλιών
- 200γρ. μπασμάτι ή οποιοδήποτε άλλο μακρύκοκκο ρύζι
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 ντομάτα μεγάλη, σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- μερικά κλωναράκια ρίγανη φρέσκια ή θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- γαρύφαλο τριμμένο, τη μύτη ενός κουτ. γλυκού
- 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις καρδιές και τα συκωτάκια από τις ίνες, τα πλένετε και τα κόβετε σε μεγάλες μπουκιές.
Βήμα 2
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο ή το μίγμα λάδι- βουτύρου και σοτάρετε τα συκωτάκια με όλα μαζί τα μπαχαρικά και τα αρωματικά σε πολύ δυνατή φωτιά.
Βήμα 3
Προσθέτετε το ρύζι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνετε με το κονιάκ, ανακατεύετε και το αφήνετε να εξατμιστεί.
Βήμα 4
Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνετε τη ντομάτα και αλατοπιπερώνετε. Σταδιακά προσθέτετε νερό ζεστό ή σπιτικό ζωμό κότας αν έχετε, μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί και να μαλακώσει.
Tip
Ιδανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαροκινό μίγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούντ.