Όταν έρθει η ώρα της καθαριότητας χρειάζεται να απαλλαγείτε και από τα αλλοιωμένα τρόφιμα που τα περισσότερα υπάρχουν στο ψυγείο. Για να διατηρήσετε το χώρο σας καθαρό, χωρίς μικρόβια δώστε χρόνο να ασχοληθείτε με τα ξεχασμένα τρόφιμα στα ντουλάπια της κουζίνας ή στο ψυγείο μας.
10 πράγματα που έχετε ξεχάσει ότι υπάρχουν στην κουζίνα σας, και ήρθε η ώρα να πετάξετε άμεσα:
- Μαγειρική σόδα
- Μπέικιν πάουντερ
- Καρυκεύματα ή σάλτσες
- Μαρμελάδες ή ζελέ
- Ανοιγμένες συσκευασίες με ζωμό
- Μαλακά τυριά
- Χυμούς που έχετε ανοίξει
- Πράσινες σαλάτες
- Φαγητά σε τάπερ
- Υπολείμματα τροφών
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι ένα ευέλικτο προϊόν με πολλές χρήσεις στο νοικοκυριό και στη μαγειρική. Όμως, όσον αφορά την ισχύ της, μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητά της με την πάροδο του χρόνου.
Πόσο διαρκεί η μαγειρική σόδα:
- Αφού ανοιχτεί: 6 μήνες
- Σφραγισμένη: 1-2 χρόνια
Χρήσεις για ληγμένη μαγειρική σόδα:
- Πλύσιμο ρούχων: Η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως φυσικό μαλακτικό και απολυμαντικό.
- Ξεβούλωμα νεροχύτη: Η μαγειρική σόδα, σε συνδυασμό με ξίδι, μπορεί να διαλύσει βουλωμένες αποχετεύσεις.
- Καθαρισμός: Η μαγειρική σόδα είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό για διάφορες επιφάνειες.
- Για μαγειρική: Χρησιμοποιήστε φρέσκια μαγειρική σόδα: Για βέλτιστα αποτελέσματα σε συνταγές που βασίζονται στην αντίδραση της μαγειρικής σόδας με οξέα (π.χ. ψωμί, κέικ), χρησιμοποιήστε φρέσκο προϊόν.
Δοκιμή ισχύος: Μπορείτε να ελέγξετε την ισχύ της μαγειρικής σόδας προσθέτοντας λίγη σε ξύδι. Αν αφρίζει έντονα, είναι ακόμα δραστική.
Μπέικιν πάουντερ
Το μπέικιν πάουντερ είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλά αρτοσκευάσματα, αλλά χάνει την δραστικότητά του με την πάροδο του χρόνου.
Διάρκεια ζωής:
- Κλειστό: 12-18 μήνες
- Ανοιχτό: 3 μήνες
Σημάδια αλλοίωσης:
- Αδύναμη ή μηδενική αντίδραση με ξύδι
- Σκληρή ή σβολιασμένη υφή
- Δυσάρεστη οσμή
Συμβουλές για σωστή συντήρηση:
- Αποθηκεύστε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.
- Κλείστε καλά μετά από κάθε χρήση.
- Χρησιμοποιήστε αεροστεγές δοχείο για μέγιστη προστασία.
- Αντικαταστήστε μετά από 3 μήνες από το άνοιγμα.
Πώς να ελέγξετε την δραστικότητα:
- Προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ σε 1 κουταλιά της σούπας ξίδι.
- Εάν παρατηρήσετε έντονες φυσαλίδες, το μπέικιν πάουντερ είναι ακόμα δραστικό.
- Εάν η αντίδραση είναι ασθενής ή ανύπαρκτη, το μπέικιν πάουντερ έχει χάσει την δραστικότητά του και πρέπει να αντικατασταθεί.
Καρυκεύματα ή πικάντικες σάλτσες
Η διάρκεια ζωής ορισμένων καρυκευμάτων θα παραταθεί σημαντικά αν διατηρούνται στο ψυγείο. Καλό είναι να ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης και να απαλλαγείτε από τις πικάντικες σάλτσες που βρίσκονται πολύ καιρό στα ράφια του ψυγείου σας.
Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις για να σας βοηθήσουν:
- Έχετε πολύ καιρό την κέτσαπ στο ψυγείο σας;
- Η μουστάρδα είναι αρκετά παλιά και έχει δημιουργήσει κρούστα;
- Έχει αλλοιωθεί η γεύση ή η υφή της καυτερής σας σάλτσας;
- Εάν η απάντηση είναι ναι, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε!
Πλεονεκτήματα της ανανέωσης:
- Βελτιωμένη γεύση: Τα μπαχαρικά χάνουν την ένταση και το άρωμά τους με την πάροδο του χρόνου.
- Υγιεινή: Τα μπαχαρικά μπορούν να μολυνθούν από βακτήρια ή μούχλα.
- Χώρος: Απελευθερώστε χώρο για νέα και συναρπαστικά καρυκεύματα.
Συμβουλές:
- Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης: Απορρίψτε τα καρυκεύματα που έχουν λήξει.
- Αποθηκεύστε τα σωστά: Διατηρήστε τα μπαχαρικά σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.
- Αγοράστε μικρές ποσότητες: Αγοράστε μόνο ό,τι χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα μπαχαρικά φρέσκα.
Μαρμελάδες ή ζελέ
Οι μαρμελάδες και τα ζελέ μπορεί να φαίνονται ότι είναι καλή κατάσταση αλλά να έχουν αλλοιωθεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης τους και να τα αποθηκεύετε σωστά.
Διάρκεια ζωής:
- Κλειστά βάζα: Έως και 1 χρόνο σε δροσερό ντουλάπι.
- Ανοιχτά βάζα: 6 μήνες στο ψυγείο.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια:
- Ζάχαρη: Υψηλά επίπεδα ζάχαρης λειτουργούν ως συντηρητικό.
- Οξύτητα: Το χαμηλό pH εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων.
- Θερμοκρασία: Δροσερό περιβάλλον διατηρεί την ποιότητα.
- Εισαγωγή άλλων τροφίμων: Μείγμα με μολυσμένα τρόφιμα (π.χ. φυστικοβούτυρο) αλλοιώνει το ζελέ.
Συμβουλές αποθήκευσης:
- Αποθηκεύστε τα κλειστά βάζα σε δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι.
- Μετά το άνοιγμα, φυλάξτε το ζελέ στο ψυγείο.
- Χρησιμοποιήστε καθαρά σκεύη για να πάρετε ζελέ από το βάζο.
- Σφραγίστε καλά τα βάζα μετά από κάθε χρήση.
- Ελέγξτε για σημάδια αλλοίωσης (μούχλα, οσμή) πριν από τη χρήση.
Συσκευασίες με ζωμό
Έχετε ένα ανοιχτό δοχείο ζωμού λαχανικών ή κοτόπουλου που δεν θέλετε να πετάξετε; Μην ανησυχείτε! Μπορείτε εύκολα να διατηρήσετε τη γεύση και την ποιότητα του ζωμού σας καταψύχοντάς τον σε μερίδες κύβων.
Γιατί να καταψύξετε τον ζωμό:
- Εξοικονόμηση χώρου: Αποφεύγετε τα ογκώδη δοχεία στο ψυγείο.
- Μεγαλύτερη διάρκεια: Ο ζωμός διατηρείται έως και 6 μήνες στην κατάψυξη.
- Ευκολία: Έχετε πάντα έτοιμες μερίδες ζωμού για συνταγές.
Πώς να καταψύξετε τον ζωμό:
- Ρίξτε τον ζωμό σε μια παγοθήκη.
- Αφήστε τον να παγώσει τελείως.
- Ξεφορμάρετε τους κύβους ζωμού σε μια σακούλα κατάψυξης ή αεροστεγές δοχείο.
- Ετικέτα με την ημερομηνία και το είδος του ζωμού.
Χρήσεις για κατεψυγμένους κύβους ζωμού:
- Σούπες
- Ρίγανες
- Σάλτσες
- Γαρνιτούρες
- Ρύζι
- Πιάτα με ζυμαρικά
Μαλακά τυριά
Τα μαλακά τυριά είναι μια αγαπημένη λιχουδιά για πολλούς, αλλά η σύντομη διάρκεια ζωής τους μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Τα μαλακά τυριά διαρκούν περίπου για 1 έως 2 εβδομάδες μετά την αγορά τους. Το Brie και το Camembert διατηρούνται έως και 4 εβδομάδες
Συμβουλές για σωστή αποθήκευση:
- Τυλίξτε τα τυριά χρησιμοποιώντας τυρόχαρτο ή λαδόκολλα αντί για πλαστική μεμβράνη.
- Αποθηκεύστε τα σωστά σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
- Διατηρήστε το τυρί στο συρτάρι λαχανικών, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή.
- Εάν το τυρί σας έχει στεγνώσει, βυθίστε το κάτω μέρος του τυριού σε κρύο νερό για 10-15 λεπτά.
Λάθη που πρέπει να αποφύγετε:
- Αποθήκευση σε πλαστική μεμβράνη: Παγιδεύει την υγρασία και μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα.
- Αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου: Επιταχύνει την αλλοίωση.
- Συνύπαρξη με κάποια φρούτα: Μπορεί να προκαλέσει πρόωρη ωρίμανση και αλλοίωση.
Χυμοί και εποχιακά ποτά
Ακόμα και τα παστεριωμένα, μη αλκοολούχα ποτά, όπως ο χυμός, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμα. Καλό είναι να τα απορρίπτουμε μετά από 14 ημέρες, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ασφάλειά τους.
Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αποθήκευση και την συντήρηση των εποχιακών ποτών σας:
- Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα ποτά στο ψυγείο σας είναι εντός της ημερομηνίας λήξης τους.
- Απορρίψτε τα ανοιγμένα ποτά μετά από 14 ημέρες: Αυτό ισχύει ακόμα και για παστεριωμένα, μη αλκοολούχα ποτά, όπως ο χυμός.
- Αποθηκεύστε τα ποτά σε δροσερό και σκοτεινό μέρος: Το ψυγείο είναι η ιδανική θέση για τα περισσότερα ποτά.
- Κλείστε καλά τα ποτά μετά το άνοιγμα: Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της οξυγόνωσης και της αλλοίωσης.
- Καταναλώστε τα ποτά με τη σειρά που τα αγοράσατε: Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή σπατάλης.
- Εξετάστε εναλλακτικές χρήσεις για τα ποτά που λήγουν: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό που λήγει για να φτιάξετε smoothies, ζελέ ή granita.
Πράσινες σαλάτες
Ξεχάσατε το δοχείο με τα χόρτα σαλάτας στο ψυγείο; Ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε από τα ξερά και μαραμένα χόρτα και να προμηθευτείτε με φρέσκα. Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Συμβουλές αποθήκευσης:
- Πλύνετε καλά τα χόρτα: Αφαιρέστε τυχόν χώμα ή βρωμιά.
- Στεγνώστε τα: Αφήστε τα να στεγνώσουν σε πετσέτα κουζίνας ή σουρωτήρι.
- Αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο: Χρησιμοποιήστε σακούλα με φερμουάρ ή δοχείο τροφίμων.
- Χαρτί κουζίνας: Τοποθετήστε χαρτί κουζίνας στο κάτω μέρος του δοχείου για να απορροφήσει την υγρασία.
- Συρτάρι λαχανικών: Αποθηκεύστε τα χόρτα στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου.
- Έλεγχος: Ελέγξτε τα χόρτα σας τακτικά και αφαιρέστε τυχόν χαλασμένα φύλλα.
Ξεχάστε τα ταπεράκια με περιεχόμενο – έκπληξη
Πόσες φορές έχετε ανοίξει ένα ταπεράκι, μόνο για να έρθει αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη; Μούχλα, άγνωστες ουσίες και δυσάρεστες οσμές… Ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στα ταπεράκια-μυστήριο και να υιοθετήσετε λύσεις αποθήκευσης τροφίμων που συνδυάζουν λειτουργικότητα και στυλ.
Γιατί να πετάξετε τα χαλασμένα τρόφιμα:
- Η κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και διάρροια.
- Η απόρριψη χαλασμένων τροφίμων επιβαρύνει το περιβάλλον και σπαταλά πολύτιμους πόρους.
Επενδύστε σε έξυπνες λύσεις αποθήκευσης:
- Επιλέξτε σετ με διαφορετικά μεγέθη και σχήματα για να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας.
- Προτιμήστε δοχεία από υλικά ασφαλή για τρόφιμα, όπως BPA-free πλαστικό ή γυαλί.
- Επιλέξτε δοχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ψυγείο, στην κατάψυξη και στο φούρνο.
- Τα διαφανή δοχεία σας βοηθούν να δείτε το περιεχόμενο εύκολα.
Υπολείμματα τροφών από γιορτές
Σας περίσσεψε φαγητό μετά από μία γιορτή ή ένα τραπέζι με φίλους; Ίσως φτιάξατε ή παραγγείλατε ένα πλούσιο γεύμα και τώρα έχετε ζαμπόν, γαλοπούλα ή άλλα υπολείμματα από διάφορα φαγητά στο ψυγείο.
Πόσο διαρκούν:
- Ψυγείο: Μέχρι 5 ημέρες, σε ρηχά δοχεία.
- Κατάψυξη: Έως 6 μήνες.
Προσοχή:
- Μην αφήνετε τα υπολείμματα να ξεπεράσουν την 1 εβδομάδα, ακόμα και αν τα ξαναζεστάνετε.
- Αποθηκεύστε τα μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμα.
Συμβουλές:
- Χωρίστε τα μεγάλα σκεύη σε μικρότερα για γρηγορότερη ψύξη.
- Σημειώστε την ημερομηνία στα δοχεία.
- Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία για να αποφύγετε τις μυρωδιές.
- Ξαναζεστάνετε τα υπολείμματα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμα φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση, ενώ παράλληλα να εξοικονομήσετε χώρο και να μειώνετε την σπατάλη τροφίμων.