Σερβίρεται με μια δροσερή πράσινη σαλάτα, και γίνεται ένα χορταστικό κυρίως. Η γλύκα της γλυκοπατάτας σε συνδυασμό με τη γραβιέρα και τον τόνο, φέρνει μία γευστική ισορροπία.
Από το olivemagazine.gr
Υλικά
- 750 γρ. γλυκοπατάτες, χωρίς φλούδα
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 100 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 2 κονσέρβες τόνου σε νερό, στραγγισμένες
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οCστον αέρα.
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες ίδιου πάχους με μαντολίνο ή με το εργαλείο που τρίβουμε το λάχανο (στη λεπτή ρύθμιση) ή πολύ προσεκτικά με κοφτερό μαχαίρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τον τόνο, το κρεμμύδι και το περισσότερο τυρί, μαζί με λίγο αλατοπίπερο.
Αλείφουμε ένα μέτριο πιρέξ με ελαιόλαδο και κάνουμε μια στρώση με γλυκοπατάτες και απλώνουμε από πάνω λίγο μείγμα τόνου.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 40΄-50΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθούν οι πατάτες.
Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα.