Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Δείτε τους συνηθέστερους και μάθετε τι μπορεί να κάνετε για να το βοηθήσετε.
Είναι ακόμα μωρό!
Λίγα μωρά κοιμούνται όλο το βράδυ. Ειδικά κατά τους δύο πρώτους μήνες, τα νεογέννητα κοιμούνται και ξυπνούν σε τυχαίους χρόνους, τουλάχιστον 12 με 18 φορές μέσα στη μέρα. Τα περισσότερα μωρά, μάλιστα, καταφέρνουν να κοιμηθούν όλο το βράδυ μετά τους 9 μήνες. Αλλά ακόμα και τότε αυτό μεταφράζεται σε 5-6 συνεχόμενες ώρες.
Το έχετε «κακομάθει»
Αν έχετε μάθει να λικνίζετε κάθε βράδυ το μωρό σας για να κοιμηθεί, θα του είναι πολύ δύσκολο αργότερα να μπορεί να κοιμηθεί από μόνο του. Φροντίστε, λοιπόν, να το βάζετε για ύπνο όταν είναι νυσταγμένο, αλλά όχι εντελώς κοιμισμένο και έτσι θα μάθει να νανουρίζεται μόνο του, αλλά και να ξανακοιμάται ακόμα κι αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα.
Έχει υπερένταση
Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται περί τις 11 με 14 ώρες ύπνου ανά 24ωρο, περιλαμβανομένου του βραδινού και μεσημεριανού ύπνου. Ένα παιδί που δεν κοιμάται αρκετά μπορεί να έχει υπερένταση και εκνευρισμό τόσο ώστε να εμποδίζεται ο ύπνος του. Προσπαθήστε να θέσετε αυστηρό πρόγραμμα ύπνου, πρωινού ξυπνήματος, γευμάτων και παιχνιδιού.
Άγχος αποχωρισμού
Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα μωρά, δεν θέλουν να κοιμηθούν για να μην αποχωριστούν τη μαμά και τον μπαμπά. Αν πρόκειται για νήπιο μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί, να το καθησυχάσετε ή να του διαβάσετε ένα παραμύθι. Αν πρόκειται, όμως, για μωρό χρειάζεται προσοχή, ώστε -όπως είπαμε και παραπάνω- να μην κακομάθει. Χαϊδέψτε το, μιλήστε του απαλά, αλλά μην το σηκώσετε αγκαλιά και προσπαθήσετε να το κοιμίσετε στα χέρια σας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να απαιτεί την διαδικασία αυτή κάθε βράδυ.
Σταθερές συνήθειες πριν τον ύπνο
Τόσο στα μωρά όσο και στα μεγαλύτερα παιδιά αρέσει η σταθερότητα. Φροντίστε, λοιπόν, να δημιουργήσετε μία «ρουτίνα» πριν τον ύπνο τους, π.χ. μπάνιο-τάισμα-ύπνος, την οποία να τηρείτε ευλαβικά κάθε βράδυ. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα μπαίνει πιο εύκολα σε διαδικασία ύπνου.
Δικαιολογίες!
Κάποια παιδιά καθυστερούν σκόπιμα την ώρα του ύπνου, εφευρίσκοντας κάθε πιθανή δικαιολογία: Ότι θέλουν ένα ακόμα παραμύθι, ότι διψάνε, ότι θέλουν να πάνε στην τουαλέτα… Εσείς θα πρέπει να τηρήσετε την «ρουτίνα» που αναφέραμε παραπάνω. Πηγαίνετε στο δωμάτιο του παιδιού όταν σας καλεί αλλά φροντίστε να είστε σαφείς όταν θα λέτε ότι «τώρα είναι ώρα ύπνου».
Ροχαλητό
Όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δέκα παιδιά ροχαλίζει. Αιτίες μπορεί να είναι η άπνοια ύπνου, οι εποχικές αλλεργίες, το «μπούκωμα» από κάποιο κρυολόγημα ή κάποιο ανατομικό πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα. Αν το παιδί, παρά το ροχαλητό, κοιμάται, ο παιδίατρος πιθανώς να μη θεωρήσει ότι χρειάζεται να επέμβετε. Αν, όμως, ο ύπνος του εμποδίζεται, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιας θεραπείας.
Βλέπει εφιάλτες
Τα παιδιά έχουν ανά διαστήματα εφιάλτες. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι φυσιολογικό και δεν προκαλεί περαιτέρω προβλήματα. Μετά από έναν εφιάλτη καθησυχάστε το παιδί σας και φροντίστε να συνεχίσει κανονικά τον ύπνο του. Αν οι εφιάλτες επιμείνουν, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
Συνθήκες δωματίου
Για να κοιμάται το παιδί ευχάριστα στο δωμάτιό του, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά σκοτεινό και ήσυχο. Επίσης, το παιδί θα πρέπει να είναι ντυμένο ελαφριά και άνετα. Αν την ώρα που κοιμάται το παιδί εσείς βλέπετε τηλεόραση, μπορεί άθελά σας να το ενοχλείτε, οπότε είναι προτιμότερο να του κλείνετε την πόρτα.
Στρες
Κι όμως, έχουν και τα παιδιά στρες, το οποίο μάλιστα μπορεί να επιδρά αρνητικά στον ύπνο τους. Βοηθήστε το παιδί σας να χαλαρώσει μαθαίνοντάς του να παίρνει βαθιές εισπνοές, κάνοντάς το ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο και ακολουθώντας μία χαλαρή και ήρεμη διαδικασία ύπνου. Αν το πρόβλημα συνεχίζεται, ζητήστε τη συμβουλή κάποιου παιδοψυχολόγου.