Από τις πιο αγαπητές σαλάτες για ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό δίπλα σε ψητά ψάρια, πουλερικά και κρέατα, η πατατοσαλάτα φτιάχνεται με ένα από τα πιο εύκολα υλικά, την πατάτα, που μας δίνει πλήθος επιλογών.
Δείτε παρακάτω 3 πεντανόστιμες συνταγές για να διαλέξετε ποια να βάλετε στο τραπέζι σας!
Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Από τον Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά
- 600γρ. πατάτες
- 18 ελιές Καλαμών
- 1 φλιτζανάκι του καφέ αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
- αλάτι, πιπέρι
Για το χταπόδι
- 1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
Διαδικασία
Αρχικά ετοιμάζετε το χταπόδι: Γυρίζετε την κουκούλα ανάποδα, αφαιρείτε τα εντόσθια και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε και το ράμφος του. Έπειτα το πλένετε καλά.
Σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό ρίχνετε το ξίδι και, αφού πάρει βράση, ρίχνετε μέσα και το χταπόδι. Το μαγειρεύετε περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζετε από το νερό, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό. Το κόβετε σε κομματάκια.
Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο νερό για 45 λεπτά. Τις αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι, τις ξεφλουδίζετε και τους αφαιρείτε τα μαύρα στίγματα (αν έχουν). Τις κόβετε σε κομμάτια με το χέρι.
Σε ένα μέτριο, πυρίμαχο σκεύος βάζετε τις κομμένες πατάτες και το βρασμένο χταποδάκι. Προσθέτετε την κάππαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αγγουράκι τουρσί και τις ελιές.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ρίχνετε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο και αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι η σάλτσα σας να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Περιχύνετε τη σαλάτα σας, ανακατεύετε καλά και τη μεταφέρετε σε μια ωραία σαλατιέρα. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε στο τραπέζι.
Πατατοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες μικρές, πλυμένες καλά
- 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
- 3-4 ραπανάκια, σε λεπτές φετούλες
- 2 αβγά βρασμένα, σε φέτες
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδελίτσες
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
Για τη sauce γιαουρτιού
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κρόκους από αβγά βρασμένα
- 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βάζετε τις πατατούλες σε πυρίμαχο ταψάκι, τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε και τις μεταφέρετε σε μπολ.
Με το ελαιόλαδο σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμυδάκια σε αντικολλητικό τηγάνι και τα ρίχνετε στο μπολ με τις πατάτες. Προσθέτετε το τριμμένο καρότο, τα ψιλοκομμένα αβγά, την κάππαρη, ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά.
Χτυπάτε στο multi τους βρασμένους κρόκους των αβγών με το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα. Ανακατεύετε το μίγμα με το γιαούρτι, τον άνηθο και ανάλογο αλατοπίπερο και περιχύνετε τη σαλάτα. Τη μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, διακοσμείτε με τα ραπανάκια και σερβίρετε.
Πατατοσαλάτα κλασική
Από την Σιμόνη Καφίρη
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 20 ελιές μαύρες
- ½ φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τις πατάτες 2 ώρες πριν τις σερβίρετε. Τις πλένετε καλά και τις βάζετε σε κρύο αλατισμένο νερό. Τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν ή τις μαγειρεύετε στον ατμό (δοκιμάζετε αν μαλάκωσαν αρκετά βυθίζοντας ένα πιρούνι ή μαχαίρι).
Όσο βράζουν οι πατάτες, ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: Ανακατεύετε σε μπολ τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεμένο με το μηλόξιδο και τη μουστάρδα.
Όταν γίνουν οι πατάτες, τις καθαρίζετε όσο είναι ακόμη ζεστές, τις αφήνετε ολόκληρες αν είναι πολύ μικρές ή τις κόβετε σε ροδέλες αν είναι μεγάλες. Τις βάζετε ζεστές σε μπολ και τις περιχύνετε με το κρασί και το μίγμα της βινεγκρέτ. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε την πατατοσαλάτα να απορροφήσει τα αρώματα.
Προσθέτετε τις ελιές, το αγγουράκι τουρσί, την κάππαρη και την σερβίρετε πάνω σε φύλλα ρόκας ή πολύ φρέσκο ωμό σπανάκι.