Μην χασετε

Πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα

Χορταστική και νόστιμη πίτα για όλες τις ώρες

Μερίδες: 20
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 100 λεπτά

Υλικά

• 3 κ.σ βούτυρο
• 1 κ. σ ελαιόλαδο
• 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα ( το τρυφερό μέρος μόνο)
• 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 250 κρέμα γάλακτος
• 10 μέτριες πατάτες
• 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
• 1+1/2 φλ. τριμένη γραβιέρα
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 250 ml ζωμός κότας
• 2 κ.σ. αλεύρι

Advertisements

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Ζεσταίνουμε το λάδι και τη μία κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε το πράσο και το κρεμμύδι.

Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να γλυκάνουν για 5′- 6′. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί για 1′.

Advertisements

Ανακατεύοντας πάντα προσθέτουμε την κρέμα και το ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου πήξει.

Αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Βουτυρώνουμε μακρόστενο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος.

Απλώνουμε μια κουτάλα σάλτσα στο πυρίμαχο. Κάνουμε μια στρώση τις μισές πατάτες.

Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τα μισά πράσο – κρεμμύδι.

Κάνουμε στρώση τις υπόλοιπες μισές πατάτες, από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και τα υπόλοιπά πράσο κρεμμύδι.

Από πάνω περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Αλείφουμε με λίγο λάδι το αλουμινόχαρτο ( πλευρά που ακουμπάει στην κρέμα).

Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170C αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.

Advertisements

Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 40′ επιπλέον να ροδίσει και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.

Ελέγχουμε αν ψήθηκαν καλά μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο.

Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει 15′-20′ και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

fe-mail.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα