Μην χασετε

Πατάτες ογκρατέν (gratin dauphinois)

Η κλασική γαλλική συνταγή σε μια νόστιμη, πιο ελαφριά παραλλαγή με γάλα αντί για κρέμα γάλακτος. Συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο πάσης φύσεως κρεατικά αλλά και ψαρικά.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 75γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Κόβετε τις καθαρισμένες πατάτες σε λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, με μαντολίνο ή υπομονετικά με κοφτερό μαχαίρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Κόβετε στη μέση τη μια σκελίδα σκόρδο και τρίβετε με αυτή το πυρίμαχο ταψί σας πριν το βουτυρώσετε καλά. Κόβετε τις σκελίδες του σκόρδου σε πολύ μικρά κομματάκια. Κάνετε στο ταψί σας μια στρώση με πατάτες, να μισοακουμπά η μια πάνω στην άλλη και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε εδώ κι εκεί κομματάκια από βούτυρο και πασπαλίζετε με λίγο σκόρδο.

Συνεχίζετε τη διαδικασία με τρεις τέσσερις στρώσεις πατάτας και μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Προσθέτετε τόσο γάλα στο ταψί όσο να σκεπάσει τις πατάτες και να τις ξεπερνά κατά ½ δάχτυλο. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.

Advertisements

Τότε βγάζετε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη γραβιέρα και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα.

Σερβίρετε τις πατάτες dauphinois ζεστές σαν γαρνιτούρα, πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

olivemagazine.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα