Ένα συνοδευτικό πιάτο για ψητά κρέατα και πουλερικά που θα κάνει την καλύτερη εντύπωση σε όλα τα κυριακάτικα ή γιορτινά τραπέζια σας.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 1 φλιτζάνι έμενταλ τριμμένο
- 1 νεροπότηρο γάλα πλήρες
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις πατάτες από τα φλούδια και τα μαύρα στίγματα, τις κόβετε σε ροδέλες πάχους περίπου ½ εκατοστού, τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στεγνώνετε.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Τοποθετείτε τις πατάτες μέσα σε ένα ταψί σε σειρές σαν κεραμιδάκια, δηλαδή η μία ροδέλα να ακουμπάει επάνω στην άλλη κατά μήκος του ταψιού. Τις αλατίζετε ελαφρά, τις πιπερώνετε και μέσα σε ένα σαγανάκι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Το σοτάρετε καλά και μέχρι να γυαλίσει. Με ένα κουτάλι το σκορπίζετε επάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζετε με το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Βήμα 3
Περιχύνετε τις πατάτες με το γάλα και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου. Αμέσως μετά τις βγάζετε, τις πασπαλίζετε με τις μισές ποσότητες των τυριών και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για άλλη μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά.
Βήμα 4
Τέλος, πασπαλίζετε τις πατάτες με τα υπόλοιπα τυριά και τις βάζετε κάτω από το αναμμένο γκριλ στους 180 βαθμούς μέχρι να κάνουν μια χρυσή κρούστα. Σερβίρετε τις πατάτες στο τραπέζι μέσα στο ταψί τους και παίρνει ο καθένας όσες θέλει.