Pancakes με γεύση μπουγάτσα, μία αφράτη και πεντανόστιμη ιδέα που θα αγαπήσετε.
Από τον Γιώργο Τσούλη
Advertisements
ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα:
- 150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 20 γρ. βούτυρο, παγωμένο
- 4 κρόκους αυγού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 500 ml γάλα, πλήρες
- 1/4 κ.γ. κανέλα
Για τη ζύμη:
- 270 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ κοσκινισμένο
- 60 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο +extra για το τηγάνισμα
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 6 γρ. σόδα, μαγειρική
- 2 αυγά, medium
- 260 ml γάλα, πλήρες
Για το σερβίρισμα:
Advertisements
- Κανέλα
- Ζάχαρη άχνη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, το γάλα, την μισή ποσότητα ζάχαρης της συνταγής (75 γρ.),τη κανέλα, την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης (75 γρ.), το εκχύλισμα βανίλιας, το κορν φλάουρ και τα χτυπάμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Αφού πάρει μια βράση το γάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας με μια κουτάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις πάρουν θερμοκρασία τα αυγά, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς, σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
- Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει κι έπειτα, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ταψί, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, η οποία εφάπτεται στην κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, την αδειάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στην άκρη.
Για τα pancakes:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αδειάζουμε στο μπολ το λιωμένο βούτυρο και αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να αποκτήσει το μείγμα μία λεία υφή.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε με μέτρια φωτιά, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού 2 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στην επιφάνεια του τηγανιού χρησιμοποιώντας το κουτάλι.
- Ψήνουμε το pancake από τη μία πλευρά και όταν δημιουργηθούν μικρές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια του, το γυρνάμε από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια μίας σπάτουλας.
- Όταν είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο κι επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα της ζύμης.
Σύνθεση:
- Τοποθετούμε ένα pancake στο πιάτο, που θα σερβίρουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του λίγη από την κρέμα χρησιμοποιώντας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
- Καλύπτουμε με ένα ακόμα pancake επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με την κρέμα και τα υπόλοιπα pancakes.
- Καλύπτουμε το τελευταίο pancake με την κρέμα που περίσσεψε, πασπαλίζουμε με τη κανέλα και τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Advertisements
Advertisements