Κι όμως αν και μοιάζουν αθώα μερικές φορές τα τόσο χρήσιμα σνακ κρύβουν παγίδες που μπορεί να επιβαρύνουν τη σιλουέτα σου. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου εξηγεί πως να τις αποφύγεις και τι πρέπει να τσεκάρεις.
ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
Μπορεί να αποτελούν την ιδανική επιλογή, όμως πριν τις βάλεις στο καλάθι σου καλό θα ήταν να κοιτάξεις τα διατροφικά τους στοιχεία. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές σε μπάρες δημητριακών που θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στα συστατικά της, ώστε να μην επιβαρυνθείς με περισσότερες από τις αναγκαίες θερμίδες.
Τι να τσεκάρεις στη συσκευασία: Μια μπάρα δημητριακών, αποτελεί σωστή επιλογή εάν προσφέρει ΕΩΣ 80 θερμίδες, υδατάνθρακες μέχρι 15γρ, φυτικές ίνες τουλάχιστον 4.5γρ και λίπος μέχρι 1γρ-εκ των οποίων κορεσμένα έως 0.4γρ. Τότε προσφέρει άμεση κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού, προστατεύει το πεπτικό σύστημα, καλύπτει το αίσθημα κατανάλωσης γλυκού και δεν σε παραφορτώνει με θερμίδες!
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Το ότι πρέπει σε έναν ενήλικα τα γαλακτοκομικά να είναι χαμηλών λιπαρών το γνωρίζεις. Μήπως όμως το παρακάνεις; Όσο δεν σε βοηθά να επιλέγεις προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, τόσο αρνητικό μπορεί να είναι στην προσπάθεια σου ένα γιαούρτι 0%! Η ιδανική επιλογή είναι ημίπαχο γιαούρτι 2% λιπαρών που προσφέρει όμοιο ποσό πρωτείνης και ασβεστίου στον οργανισμό σε σχέση με το πλήρες, με μικρότερη περιεκτικότητα λίπους. Αυτό σημαίνει λιγότερη επιβάρυνση στο καρδιαγγειακό σύστημα και καλύτερος έλεγχος στην ρύθμιση της μείωσης του σωματικού βάρους.
Μια άλλη παγίδα είναι και ο τρόπος παρασκευής. Όσα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναγράφουν επιδόρπιο γιαουρτιού, πολύ απλά δεν είναι γιαούρτι και ενδέχεται να έχoυν τόση ζάχαρη, πρόσθετα συστατικά και λιπαρά που θα ήταν καλύτερο να φας κάποιο γλυκό.
Τι να τσεκάρεις στη συσκευασία: Τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία πρέπει να προσέξουμε ανα 100γρ είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα πρωτείνης – η ιδανική τιμή είναι στα 9γρ, οι υδατάνθρακες να μην ξεπερνάνε τα 4γρ., καθώς επίσης και η ενέργεια να είναι μέχρι 80 θερμίδες.
Plus: Πρόσεξε να μην αναγράφεται ο όρος “επιδόρπιο γιαουρτιού” αλλά γιαούρτι. Το κλασικό γιαούρτι περιέχει 3 συστατικά: γάλα άπαχο (συνήθως αγελαδινό), ανθόγαλα και μαγιά γιαουρτιού.
ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ
Βολικό τρόφιμο στην αποθήκευση και μια καλή ιδέα για σνακ σε δύσκολες ώρες. Τσέκαρες όμως τα διατροφικά στοιχεία της συσκευασίας στις φρυγανιές που επέλεξες; Είσαι σίγουρη πως δεν ξέφυγες, με αποτέλεσμα η ποσότητα που κατανάλωσες να ξεπερνά σε θερμίδες ακόμη και μια φρατζόλα ψωμί;
Τι να τσεκάρεις στη συσκευασία: Δεν χρειάζεται να σημειώσεις κάθε θρεπτικό συστατικό, όπως με τα προηγούμενα σνακ. Απλά βεβαιώσου για το παρακάτω. Κάθε τεμάχιο φρυγανιάς, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 17γρ. Σημείωσε επίσης πως 1 φέτα ψωμί του τοστ ισοδυναμεί με 2 φρυγανιές, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορείς να φας όσες τραγανές φρυγανιές θέλεις.
ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ
Καταλαβαίνεις πως δεν μιλάμε για τον φρεσκοστιμμένο χυμό από φρέσκα φρούτα, αλλά για τους συσκευασμένους. Τον επέλεξες για να αποφύγεις κάποιο αναψυκτικό – και πολύ καλά έκανες – όμως αν δεν διάβασες τα θρεπτικά συστατικά του, ίσως να έβαλες στο ψυγείο σου μια… παγίδα.
Τι να τσεκάρεις στη συσκευασία: Ανά 240ml, που είναι και η ανώτερη συνιστώμενη ποσότητα, έλεγξε να μην ξεπερνά τις 110θερμίδες, τα 25 γρ. σε υδατάνθρακες/ολικά σάκχαρα και λίπη. Σημείωσε επίσης την ποσότητα νατρίου σε ίχνη (να είναι έως 0.4γρ). Επίσης, πρόσεξε να μην αναγράφεται στη συσκευασία η λέξη φρουτοποτό ή να περιέχει πρόσθετες γλυκαντικές ύλες όπως η σουκρόζη (κλασική ζάχαρη), η δεξτρόζη, το σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού (corn syrup).
tlife.gr