Οι ντοματοκεφτέδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά/εδέσματα, και αυτή εδώ είναι μια καταπληκτική συνταγή από την Σαντορίνη. Πρόκειται για μια θεσπέσια συνταγή για τοματοκεφτέδες, τους οποίους μπορεί να έχετε δοκιμάσει αν έχετε ταξιδέψει στη Σαντορίνη μας. Τα υλικά της συνταγής είναι για περίπου 30 τοματοκεφτέδες.
Υλικά συνταγής
Παίρνουμε ένα μεγάλο βαθύ μπολ και ρίχνουμε μέσα ενάμισι μεγάλο φλιτζάνι κόκκινες, αποφλοιωμένες και εξαιρετικά ψιλοκομμένες τομάτες.
Σημειώστε, ότι για να αποφλοιώσουμε σωστά μία τομάτα, θα πρέπει με ένα μαχαιράκι να χαράξουμε ένα σταυρουδάκι στη βάση της, μετά να την πετάξουμε για δύο μόλις λεπτά σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, μετά να τις βρέξουμε κάτω από τη βρύση με κρύο νερό και μετά, με το μαχαιράκι, να πιάσουμε καθεμιά από τις τέσσερις άκρες που έχουμε κάνει στο σταυρουδάκι και να την τραβήξουμε προς τα κάτω βγάζοντας εύκολα τη φλούδα.
Σημειώστε επιπρόσθετα, ότι στην προκειμένη περίπτωση, όταν λέμε ψιλοκόβουμε την τομάτα, δεν εννοούμε με το μαχαίρι πάνω στο ξύλο, γιατί ούτε το κόψιμο θα γίνει σωστά, ούτε το ζουμί θα μείνει. Προτιμήστε, ένα ηλεκτρονικό chopper, δηλαδή, ένα αυτόματο κόφτη λαχανικών και φρούτων. Αν βαριέστε, ή αδυνατείτε πάντως να κάνετε κάτι τέτοιο εσείς, αγοράστε από το σούπερ μάρκετ ένα χάρτινο κουτάκι με έτοιμες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες τομάτες, τύπου Pummaro.
Στο μπολ, ρίχνουμε επίσης: μισό φλιτζάνι εξαιρετικά ψιλοκομμένες πρασουλίδες, μία σελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη, μία κουταλιά σούπας πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό, μισή κουταλιά τσαγιού ρίγανη, ένα τέταρτο κουταλιάς τσαγιού τριμμένης κανέλας, μία πρέζα φρέσκια μέντα, ένα τέταρτο της χούφτας αλάτι, μία πρέζα φρέσκο μαύρο τριμμένο πιπέρι και τέλος, ένα μεγάλο γεμάτο φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με μία γεμάτη κουταλιά τσαγιού μπέικινγκ πάουντερ.
Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά που έχουμε βάλει στο μπολ. Τόσο καλά, όσο να πάρουν τη μορφή και την πυκνότητα ενός πολύ παχύρρευστου κουρκουτιού.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι. Όταν κάψει το λάδι, πιάνουμε με ένα κουτάλι της σούπας μικρές ποσότητες από το κουρκούτι μας και τις πετούμε στο καυτό λάδι.
Δένοντας το κουρκούτι στο καυτό λάδι, παίρνει τη μορφή ενός πλακουτσωτού κεφτέ. Όταν δούμε τους τοματοκεφτέδες μας να παίρνουν στο τηγάνι μας ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και να γίνονται κριτσανιστοί, τους βγάζουμε από το τηγάνι με μία τρυπητή κουτάλα και τους στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας που έχουμε βάζει πάνω σε μία πιατέλα.
Τραβάμε το χαρτί με το λάδι που έχει απορροφηθεί και σερβίρουμε.