Μια νηστίσιμη λαχταριστή συνταγή που θα λατρέψει όλη η οικογένεια
Υλικά συνταγής
16 λαζάνια
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι
λίγο τυρί νηστίσιμο (προαιρετικά)
Υλικά για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
100 γρ. μαργαρίνη ή λάδι
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα σόγιας ή ζωμός λαχανικών
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα μανιταριών
Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια
Αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους
Βάζουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε να μαραθούν
Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10′
Αλατοπιπερώνουμε
Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το αλεύρι
Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 1′-2′
Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα
Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας προσθέτουμε το ζεστό γάλα
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα
Αλατίζουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο
Σε πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ
Κάνουμε μια στρώση λαζάνια και περιχύνουμε με σάλτσα μανιταριών
Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά
Σάλτσα μανιταριών, μπεσαμέλ, τυριά
Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα νηστίσιμη μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί
Ψήνουμε για 25′ στους 180-200ºC,ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′-20′ επιπλέον, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια
Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10′ για να τραβήξει τα υγρά του