Μην χασετε

Να σου πω πώς θα καταλάβεις αν σου λέει ψέματα;

Η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει τα πάντα, αρκεί να ξέρεις τι να παρατηρήσεις.

Μπορείς να το καταλάβεις, αρκεί να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα. Η γλώσσα του σώματος θα τον προδώσει, όσο καλός και ψύχραιμος κι αν είναι ο ψεύτης. Υπάρχουν κάποιες κινήσεις που ακόμα κι αν ξέρει, δεν μπορεί να τις ελέγξει. Το νου σου και θα δεις…

1. Χέρια στο στόμα
Όταν κάποιος λέει ψέματα συνήθως τα χέρια του πηγαίνουν ασυναίσθητα στο στόμα του. Μιλάει με το χέρι μπροστά στο στόμα. Παρατήρησέ το και στον εαυτό σου όταν γίνεσαι εσύ η μικρή ψεύτρα. Τσέκαρε και θα δεις ότι τα χέρια σου έχουν μια φυσική ροπή προς το στόμα ή μπορεί να χαϊδεύεις, να δαγκώνεις τα χείλια σου. Αμέ!

Ή μπορεί να αγγίζει συνέχεια τη μύτη του, περισσότερο από ότι συνήθως, σαν να τον ενοχλεί, σαν να τον φαγουρίζει. Ή να αγγίζει το λοβό του αυτιού του ή να πιάνει τον αυχένα του. Γενικώς, τα χεράκια πηγαίνουν προς το κεφάλι. Στόμα, μύτη, αυτιά, φρύδια… Κάτι δεν του πάει καλά!

Advertisements

2. Το βλέμμα χαμηλώνει
Οι επικοινωνιολόγοι, οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν εντρυφήσει στη γλώσσα του σώματος, τονίζουν ότι όταν το βλέμμα στρέφεται προς τα κάτω (προς το έδαφος δηλαδή) ο απέναντι λέει ψέματα. Δεν είναι τυχαίο που όταν ζητάμε από κάποιον να μας πει την αλήθεια του ζητάμε να μας κοιτάξει στα μάτια.

Προσοχή! Υπάρχουν και οι “εκπαιδευμένοι ψεύτες” ή εκείνοι που γνωρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να σε πείσει ότι λέει αλήθεια είναι να σε κοιτάξει στα μάτια. Και το κάνουν. Την γλώσσα του σώματος όμως δεν την ξεγελάς. Έτσι, ακόμα κι όταν σε κοιτάει κατευθείαν στα μάτια, κάτι και πάλι τον προδίδει: είναι υπερβολικός, το παρακάνει με το κοίταγμα τόσο που σε υποψιάζει ή ανοιγοκλείνει περισσότερο από το συνηθισμένο τα μάτια του ή το κεφάλι του γέρνει προς τα πίσω.

3. Η κίνηση των φρυδιών
Εδώ θέλει να επιστρατεύσεις όλη σου την παρατηρητικότητα. Την ώρα του ψέματος, αυτόματα γίνεται μια στιγμιαία κίνηση των φρυδιών. Είναι λίγο δύσκολη η παρατήρησή της, είναι όμως η πιο χαρακτηριστική και η πιο σίγουρη.
Έχε την προσοχή σου σε συναγερμό γιατί η κίνηση-ματ των φρυδιών συνήθως διαρκεί ελάχιστα και γίνεται όχι την ώρα που μιλάει, αλλά όταν ακούει. Να ξέρεις ότι τα φρύδια είναι το πιο ζωτικό σημείο για την αναγνώριση της έκφρασης και της διάθεσης. Κανείς δεν τους δίνει όμως σημασία κι ας έχουν τόσα να πούνε.

4. Οι χτύποι της καρδιάς
Τώρα θα μου πεις, τι να του κάνω, καρδιογράφημα; Όχι. Όταν κάποιος λέει ψέματα αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς… οπότε η ανάσα του χάνει το ρυθμό της. Ο ψεύτης συνήθως παίρνει αυτή τη γνωστή βαθιά ανάσα, μήπως και απαλλαγεί από το δυσάρεστο συναίσθημα που τον κάνει να νιώθει πως πνίγεται.

5. Υπερκινητικός
Μια νευρικότητα παρατηρείται. Την οποία ο καθένας εκφράζει διαφορετικά, ανάλογα με τον άνθρωπο. Θα παρατηρήσεις όμως μια έντονη κινητικότητα που ξεφεύγει από τα δεδομένα που μέχρι τώρα είχες συνηθίσει. Μπορεί να αλλάζει απότομα τη στάση του σώματός του, να αλλάζει θέσεις συνέχεια, σαν να μην βολεύεται. Γενικώς, κινείται πολύ. Δεν είναι ήρεμος.
Χτυπάει χεράκι στο τραπέζι ρυθμικά, κουνάει ποδαράκι… κάτι δεν πάει καλά. Νευρικότητα.

Advertisements

6. Σε καλοπιάνει
Μερικοί το ρίχνουν στα καλοπιάσματα. Σε αγγίζουν, σε πιάνουν, σε χαϊδεύουν, σε πλησιάζουν…. κάνουν ό, τι μπορούν για να διώξουν τις υποψίες σου. Μια υπερβολική οικειότητα, σε λάθος timing, καλό είναι να σου κινήσει τις υποψίες.

7. Ένα χαμόγελο
Ξεκάρφωτο τις περισσότερες φορές. Λίγο νευρικό, λίγο μηχανικό, λίγο αμήχανο και λίγο άσχετο με τη στιγμή.

8. Η φωνή
Η φωνή αλλάζει χροιά, χρώμα, αίσθηση. Μπορεί και να τρέμει ή ακόμα και να τραυλίζει ή να κάνει κάτι περίεργες παύσεις. Μπορεί όμως να γίνει και σαγηνευτική για να σε παρασύρει στη γοητεία του και να σου αφυπνίσει το συναίσθημα. Άλλοι πάλι διαλέγουν την επίθεση. Αγριεύουν και γίνονται αδικαιολόγητα κακοί.

9. Λίγα λόγια
Οι ψεύτες δεν μιλούν πολύ. Τα πολλά λόγια ανοίγουν μεγάλες κουβέντες και αφήνουν τον ψεύτη εκτεθιμένο. Τα λίγα λόγια, κοφτά και σύντομα, τον προστατεύουν από τις πολλές επεξηγηματικές ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν και δεν ανοίγουν μέτωπα. Όσο περισσότερα λες τόσο κινδυνεύεις να αποκαλυφθείς. Λίγα λόγια για να ξεμπερδεύουμε… Χα!

Ψυχραιμία όμως…
Τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση που κάνουμε μια κουβέντα με τον απέναντι και κάτι ρωτάμε ή γίνεται μια συζήτηση που ο συνομιλητής ετοιμάζεται να μας πει. Δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος κάνει κάτι από τα παραπάνω μας λέει ψέματα. Μην γινόμαστε καχύποπτες χωρίς λόγο.

Αυτό που είναι ίσως η καλύτερη ένδειξη ότι λέει ψέματα ή ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αρχίσεις να παρατηρείς για σημάδια είναι όταν ανοίγει μια κουβέντα και εκείνος αλλάζει συμπεριφορά, είναι διαφορετικός από ότι τον έχεις συνηθίσει.

Το ένστικτο κάνει καλή δουλειά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις και σε αφυπνίζει. Σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εκεί, άρχισε να ψάχνεις τα σημάδια. Αλλά μην το παρακάνεις!

Της Ξένιας Ιωάννου
Ευχαριστούμε τον σύμβουλο Επιχειρήσεων και Επικοινωνίας, Σπύρο Καράγιαννη για την πολύτιμη βοήθειά του.
tlife.gr

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα