Μυδοπίλαφο με πάπρικα, εύκολο, γρήγορο, νηστίσιμο και εύγευστο πιάτο με όλα τα αρώματα της θάλασσας!
Μια συνταγή από τον Χριστόφορο Πέσκια
Advertisements
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα μύδια
- 1 κιλό μύδια, καθαρισμένα
- 20 ml ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 80 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 200 ml λευκό κρασί (προτιμότερο Ασύρτικο)
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πιλάφι
- 250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- ο ζωμός από τα μύδια
- 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- χυμός λεμονιού (όσος μας αρέσει)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Advertisements
Διαδικασία
Μύδια
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1/2 λεπτό.
- Προσθέτουμε πιπέρι, το θυμάρι και την ντομάτα. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί.
- Μόλις αυτό αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε τα μύδια μέχρι να ανοίξουν, περίπου 1-2 λεπτά.
- Δεν πρέπει να βράσουμε τα μύδια πολύ, γιατί στεγνώνουν. Μόλις ανοίξουν, είναι έτοιμα. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
- Αδειάζουμε τα μύδια σε ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Καθαρίζουμε τα μύδια από το κέλυφός τους και σουρώνουμε τον ζωμό τους σε ένα μπολ.
- Ζυγίζουμε και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να έχουμε 600 ml υγρό.
Πιλάφι
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και την πάπρικα και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε το υγρό που κρατήσαμε στο μπολ και, μόλις αυτό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι όλα τα υγρά να έχουν σχεδόν απορροφηθεί από το ρύζι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μύδια, τον μαϊντανό, το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι, γιατί τα μύδια περιέχουν πολύ) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Advertisements