Πότε είναι καλύτερο να καταναλώσεις τις μπανάνες, τα μούρα και τα μήλα που αγόρασες; Διάβασε και βρες την καλύτερη στιγμή για τη διατροφή σου.
Αν θέλεις να αποκτήσεις όλα τα οφέλη από τα φρούτα που καταναλώνεις, οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μία ιδανική στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, στην οποία είναι καλύτερο να τα καταναλώσεις.
«Τα φρούτα βρίσκονται στο απόγειο της διατροφικής τους αξίας όταν τα κόβεις από το δέντρο τους ή το κλήμα τους», αναφέρει η Karen Ansel, R.D., ειδικός σε θέματα διατροφής.
Άλλα όταν συλλέγεται ένας καρπός, και ταξιδεύει για μέρες με ένα φορτηγό ή κάθεται στο ράφι ενός μαγαζιού, τότε η αξία του αρχίζει να πέφτει.
«Ευτυχώς, πολλές από τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που παίρνεις από τα φρούτα δεν αλλάζουν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου», λέει η Gina Keatley, πιστοποιημένη διαιτολόγος-διατροφολόγος στη Νέα Υόρκη. Εκείνη απαριθμεί στοιχεία, όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός καθώς και την αντιοξειδωτική ικανότητα ενός φρούτου.
Το μεγαλύτερο πιθανό πρόβλημα με τα φρούτα με την πάροδο του χρόνου, όμως, είναι η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Αν και η Ansel τονίζει ότι μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για τη ζάχαρη που λαμβάνουμε από άλλες πηγές, σε αντίθεση με αυτή των φρούτων, ωστόσο, η διαδικασία της ωρίμανσης φέρει επιπτώσεις στην περιεκτικότητα των σακχάρων των φρούτων αλλά και σε άλλα θρεπτικά τους συστατικά.
Ορίστε λοιπόν ο ιδανικός χρόνος για να καταναλώσεις τα φρούτα που ακολουθούν:
Μπανάνες
Ο καλύτερος χρόνος: Πριν αποκτήσουν μαύρες κηλίδες
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε άμυλο, όταν τις κόβουμε, αλλά καθώς ωριμάζουν, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, λέει η Ansel. Με την πάροδο του χρόνου, η μπανάνα θα έχει την ίδια ποσότητα υδατανθράκων και θερμίδων, αλλά θα περιέχει περισσότερη ζάχαρη. Κατανάλωσέ τες πριν γίνουν μαύρες, αλλά όχι και όταν είναι ακόμα πράσινες(αηδία)!
Μούρα
Ο καλύτερος χρόνος: Πριν γίνουν μαλακά
«Τα μούρα είναι υψηλότερα σε άμυλο όταν τα κόβεις, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη εκείνη τη στιγμή», λέει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Sonya Angelone, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Αν θέλετε να πάρετε λιγότερες θερμίδες από αυτά, καλύτερα να τα φάτε όταν είναι πράσινα», λέει, «αλλά δεν θα έχουν τόσο ωραία γεύση. Η αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στα μούρα είναι πιο έντονη, καθώς γίνονται μικρότερα. Έτσι, στα βατόμουρα μπορεί να αυξηθεί η ζάχαρη κατά 150-200 τοις εκατό από τη στιγμή όπου τα έκοψαν μέχρι όταν σαπίσουν».
Μήλα
Ο καλύτερος χρόνος: Όταν έχουν αρχίσει να μαλακώνουν
Ακριβώς όπως και στα μούρα, τα μήλα αυξάνουν σε ζάχαρη και χάνουν ελαφρώς τα θρεπτικά τους στοιχεία, καθώς ωριμάζουν. «Η καλύτερη στιγμή να τα καταναλώσετε είναι αμέσως μόλις αρχίσουν να ωριμάζουν και έχουν ωραία γεύση για εσάς», σύμφωνα με την Keatley.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ansel λέει πως τα κατεψυγμένα φρούτα είναι «εκπληκτικά υψηλά» σε θρεπτικά συστατικά μόνο και μόνο επειδή είναι κλεισμένα στο ψυγείο από νωρίς, αμέσως μόλις τα έχουν συλλέξει. «Μερικές φορές, είναι καλύτερο να καταναλώσεις ένα κατεψυγμένο παρά ένα φρέσκο φρούτο που κοντεύει να σαπίσει», μας επισημαίνει.
shape.gr