Η κλασική συνταγή για στιφάδο με μπόλικα κρεμμυδάκια και πλούσια, αρωματική σάλτσα ντομάτας. Ταιριάζει απόλυτα στο κυριακάτικο τραπέζι και είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο πιάτο.
Υλικά
- 1.300γρ. περίπου μοσχαράκι ελιά ή χτένι, σε κομμάτια
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια σε φέτες
- 1 κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδο (κοκκάρια)
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- μερικούς κόκκους πιπέρι ολόκληρους
- λίγο τριμμένο γαρίφαλο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο
- 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βράζετε το κρέας σε κατσαρόλα μαζί με άφθονο νερό που θα το σκεπάζει καλά, για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσει. Το ξαφρίζετε ενδιάμεσα και μετά το στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Βάζετε νερό να πάρει βράση και περιχύνετε με αυτό τα κοκκάρια. Τα αφήνετε για λίγο και μετά τα στραγγίζετε και τα καθαρίζετε με ευκολία και χωρίς δάκρυα. Τα αφήνετε να στραγγίσουν.
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα στρογγυλά κρεμμυδάκια. Σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και σοτάρετε λίγο ακόμα. Προσθέτετε τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπέρια, δάφνη) τα γυρίζετε λίγο μαζί με τα κρεμμύδια να μυρίσουν και ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά και σβήνετε το φαγητό με το ξίδι και το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτετε τη ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο και λίγο από το ζωμό του κρέατος. Βράζετε μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και να μείνει με μια ωραία πλούσια σάλτσα. Σερβίρετε το στιφάδο σε πιάτα ή σε πιατέλα σερβιρίσματος, συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας. Συνδυάζεται τέλεια και με μια λευκή μακαρονάδα με σπαγγέτι Νο6.