Ενώ εσύ δίνεις το δικό σου αγώνα να μειώσεις τον αριθμό στη ζυγαριά σου, φαίνεται πως το στομάχι σου “σαμποτάρει” αυτήν την προσπάθεια και παραπονιέται συνεχώς από την πείνα! Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες έχουμε περάσει ή περνάμε αυτή τη δύσκολη φάση που δυστυχώς πολλές φορές μας ταλαιπωρεί και κυρίως δεν βοηθάει στην επίτευξη του στόχου μας.
Για την ακρίβεια, δεν μιλάμε για τη συνηθισμένη πείνα που προέρχεται από την απουσία των γευμάτων. Μιλάμε για αυτού του είδους την πείνα που μας χτυπάει την πόρτα σχεδόν κάθε ώρα (κάτι σαν deja vu ας πούμε), κάνοντάς μας να αναζητούμε συνεχώς φαγητό στα ντουλάπια της κουζίνας ή στο ψυγείο. Υπάρχει και χειρότερο! Τις περισσότερες φορές οι επιλογές που κάνουμε δεν είναι τόσο σωστές και “φιλικές” θα λέγαμε στη διατροφή μας.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και τι να καταναλώσουμε για να μην αυξήσουμε το βάρος μας; Όλα αυτά πρόκειται να μας τα εξηγήσει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου. Ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις!
Πεινάς… από άγχος!
Δίαιτα σημαίνει διατροφή και ακόμη καλύτερα, θα θέλαμε να προσθέσουμε μπροστά και το επίθετο “ισορροπημένη”. Για να υπάρχει ισορροπία στα γεύματά μας όμως, θα πρέπει να φροντίζουμε για την ποικιλία αλλά και για την καταπολέμηση της πείνας. Η πείνα είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, το οποίο εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως το άγχος, οι καθημερινές καύσεις, η κόπωση, η φυσική κατάσταση, η άσκηση, οι καιρικές συνθήκες και η λίστα δεν σταματάει εδώ.
Από την άλλη όμως, η στέρηση δεν ανήκει στα συναισθήματα που συνοδεύουν μία ισορροπημένη διατροφή. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να σου συστήσουμε τις κατάλληλες τροφές και ορισμένα χρήσιμα tips, που θα προκαλέσουν τον κορεσμό και θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς στο νέο, healthy lifestyle.
Πρώτα όμως ας επισημάνουμε τα αίτια, που μας κάνουν να πεινάμε…
1. Δεν πίνουμε πολύ νερό, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία σύγχυση στον οργανισμό μας κι ενώ διψάμε να νομίζουμε πως πεινάμε.
2. Αφήνουμε πολλές ώρες το στομάχι μας νηστικό, αφού παραλείπουμε γεύματα πιστεύοντας πως έτσι αποφεύγουμε τις θερμίδες. Το μόνο που θα καταφέρουμε στο τέλος της ημέρας, είναι να τις πάρουμε όλες μαζεμένες και μάλιστα τη λάθος ώρα.
3. Επιτρέπουμε στο καθημερινό άγχος να μας καταβάλλει και προσπαθούμε να βρούμε διέξοδο ή εκτόνωση στο φαγητό. Το φαγητό δε λειτουργεί ως θεραπευτικό της κακής ψυχολογίας, παρά μόνο όταν φροντίζουμε για την ποιότητα και τηνποσότητα που καταναλώνουμε.
4. Δεν έχουμε ποικιλία στα γεύματά μας, με αποτέλεσμα να στερούμαστε τροφές που επιθυμούμε πολύ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί το τυρί.
5. Γιατί καταναλώνουμε πολλά γλυκά και ζάχαρη. Τα γλυκά μεταβολίζονται εύκολα κι έτσι αυξάνουν την όρεξη. Επίσης λειτουργούν εθιστικά κι εκεί που νομίζεις πως έχεις χορτάσει και νιώθεις ήδη την ενέργειά σου να ανεβαίνει, σε λίγο θα νυστάξεις και θα θελήσεις επιπλέον ζάχαρη.
*ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ… ΠΕΙΝΑΣ!
Υπάρχουν όμως και κάποιες πιο ειδικές περιπτώσεις, που μας κάνουν να πεινάμε. Αυτές σχετίζονται με την υγεία μας, τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό, τα οποία και πρέπει να ελέγχονται, τις ορμονικές διαταραχές που απαιτείται να ρυθμίσουμε, τις εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες από το κρύο στη ζέστη και την εξάντληση κατά την προπόνηση. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις χρήσιμο είναι να συμβουλευθείς έναν ειδικό (τον θεράποντα ιατρό, τον διατροφολόγο ή τον προπονητή σου).
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΟΡΕΣΜΟ
-Φρούτα και λαχανικά εποχής
Μπορείς να τα απολαύσεις σε κάθε γεύμα και είναι αρκετά χορταστικά. Φρόντισε να βάλεις χρώμα και ποικιλία στο πιάτο σου και έτσι δε θα πεινάσεις μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα σου.
-Πρωτεϊνη
Την επιλέγουμε κυρίως για το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματα, πριν και μετά την προπόνηση ή μία αρκετά κοπιαστική εργασία. Προτίμησε την άπαχη πρωτεϊνη, όπως είναι το γιαούρτι και το ασπράδι αυγού.
-Άμυλο
Το συναντάμε κυρίως στους υδατάνθρακες, που είναι αρκετά παρεξηγημένοι και απαγορευμένοι. Στην πραγματικότητα όμως η αμυλούχος τροφή μπορεί να ανακόψει την πείνα μας και να προκαλέσει τον κορεσμό. Για παράδειγμα η ψητή πατάτα περιέχει έναν ειδικό τύπο αμύλου, που αντιστέκεται στα πεπτικά ένζυμα. Η πατάτα διασπάται γρήγορα κι έτσι καθυστερεί την πείνα. Παρόμοιες ιδιότητες έχει το ρύζι, το καλαμπόκι και τα ζυμαρικά γενικότερα. Επιλέγουμε όμως εκείνα της ολικής αλέσεως.
EXTRA TIPS ΓΙΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
-Πιες νερό
Όσο πιο πολύ πίνουμε, τόσο καλύτερη θα είναι η όψη της επιδερμίδας μας, ηενέργεια στο σώμα μας, η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και ένας τρόπος να κρατάμε την πείνα μας “απασχολημένη”. Ο οργανισμός παραμένει ενυδατωμένος και έτσι δε θα μπερδέψει το αίσθημα της πείνας με εκείνο της δίψας.
-Γυμνάσου συστηματικά
Καλό θα ήταν να ασκείσαι σε καθημερινή βάση, αλλά χωρίς υπερβολές. Σύμφωνα με έρευνες, διαπιστώθηκε ότι 60 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης μειώνουν την πείναακόμα και για δύο ώρες αργότερα. Στην ουσία αυτό που θα καταφέρεις να κάνεις είναι να μειώσεις τα επίπεδα της γρελίνης και να αυξήσεις τα επίπεδα της ορμόνηςπου καταστέλλει την όρεξη.