Μην χασετε

Μήπως ο σύντροφός σου είναι “μαμάκιας”; Τι μπορείς να κάνεις και πως να τον χειριστείς

Όλοι μας αγαπάμε τις μαμάδες μας. Και όλες μας κατανοούμε το δέσιμο με τους γονείς. Υπάρχουν όμως κάποια αγόρια εκεί έξω που -χωρίς καμία διάθεση για υπερβολές- το παρακάνουν με τη μαμά τους. Μήπως λοιπόν ο σύντροφός σου έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την μητέρα του που μερικές φορές γίνεται ενοχλητική; Η Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια για άλλη μια φορά σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Πρώτο ραντεβού. Περνάτε τέλεια, αλλά εκείνος κοιτάζει συνεχώς το ρολόι του. Είναι περασμένες 12 και σε λίγο θα πρέπει να φύγετε… Σκέφτεσαι πως είναι διακριτικός, δεν θέλει να νιώσεις πιεσμένη ή να σε κουράσει.

Βρίσκεστε σπίτι σου και απολαμβάνετε χαλαρά ταινία στον καναπέ, ώσπου χτυπάει το τηλέφωνο: “Όχι, δεν θα αργήσω απόψε. Μην ανησυχείς. Πέσε να κοιμηθείς… Ναι, το μπλε πουκάμισο θέλω να μου βγάλεις για αύριο. Το θυμάμαι πως θα είσαι επίσκεψη στη θεία, αλλά να μου έχεις έτοιμο το φαγητό στο τραπέζι πριν φύγεις.”

Εάν ο σύντροφός σου είναι μέχρι 18, αγνόησε τα παραπάνω σημάδια. Στην αντίθετη περίπτωση κοίταξε καλύτερα τον σύντροφό σου! Μήπως έχει ένα θεματάκι με τη μαμά του;

Advertisements

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ-ΜΑΜΑΚΙΑΣ;
Αναρωτήσου: Πόσες φορές έχει τύχει ο σύντροφος σου να σου μιλάει χαμηλόφωνα στο τηλέφωνο κλεισμένος στο δωμάτιό του; (Ναι, ναι! Σο δωμάτιό του, γιατί ο άνδρας μαμάκιας συνήθως μένει ακόμα με τη μαμά του..) Πότε ήταν η τελευταία φορά που ψώνισε για τον εαυτό του μόνος του; Πόσα βράδια, ενώ είστε μαζί, τον πιάνεις να δίνει λεπτομερή αναφορά στο τηλέφωνο για την ώρα επιστροφής του στο σπίτι; Κατά πόσο διαχωρίζει την ηλεκτρική κουζίνα από το πλυντήριο πιάτων;

Αν έχεις απαντήσει καταφατικά στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε μάλλον ξέρεις τον άνδρα μαμάκια καλύτερα από μένα!
Ο μαμάκιας, λοιπόν, είναι ο άνδρας ο απόλυτα εξαρτημένος και προσκολλημένος στη μητέρα του. Ο άντρας που δεν έχει μάθει να στηρίζεται στα πόδια του. Αντίθετα, τα περιμένει όλα έτοιμα από την πολυαγαπημένη του μητέρα -και γιατί όχι, άλλωστε, αφού έτσι έχει μάθει. Είναι άβουλος και ανώριμος. Αποφεύγει να τη δυσαρεστήσει, ακόμα και όταν ο ίδιος καταπιέζεται στην καθημερινότητά του κάνοντας πράγματα με τα οποία δεν είναι σύμφωνος.

Εάν φτάσετε στο σημείο να σε γνωρίσει σε εκείνη, μην περιμένεις να πάρει το μέρος σου σε περίπτωση που διαφωνήσεις σε κάτι μαζί της! Σε τέτοιες στιγμές ο άνδρας μαμάκιας, συνήθως, μένει αμέτοχος παρατηρητής.
Ο μαμάκιας αποτελεί ένα είδος άντρα που δύσκολα θα νιώσεις ασφάλεια και σταθερότητα δίπλα του, γιατί:
-Η μαμά έχει πάντα δίκιο
-Η μαμά ξέρει καλύτερα
-Η μαμά κινεί τα νήματα
-Η μαμά μαγειρεύει, σιδερώνει, καθαρίζει… καταπληκτικά
Πολύ απλά, γιατί… η μαμά του θα είναι πάντα πάνω από σένα!
Γιατί, όμως, κάποιοι άντρες είναι τόσο προσκολλημένοι στη μητέρα τους;
Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται αρκετά χρόνια πίσω, στον τρόπο ανατροφής του παιδιού στα πλαίσια της πατρικής οικογένειας. Τις περισσότερες φορές, το αγόρι μεγαλώνει σε μια οικογένεια όπου ο πατέρας είναι απών, είτε ως φυσική παρουσία, είτε λόγω της παθητικής και αδιάφορης στάσης του. Ταυτόχρονα, η μητέρα χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και κυριαρχική συμπεριφορά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που, άθελά της, δίνει στον γιο τον ρόλο του συντρόφου. Έτσι, χτίζει μαζί του μια μοναδική και ισχυρή σχέση, στα πλαίσια της οποίας δεν υπάρχει χώρος για τρίτα πρόσωπα.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
-Πρώτα από όλα προσπάθησε να κατανοήσεις πόσο δύσκολο είναι για εκείνον να απογαλακτιστεί από τη μητέρα του. Αναρωτήσου πόσες τύψεις και ενοχές έχει μάθει να νιώθει, όποτε έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί της.

-Δώσε του να καταλάβει πως δεν είσαι η μητέρα του. Η δική σας σχέση έχει διαφορετική βάση και μορφή. Αυτό είναι σημαντικό να μην το ξεχνάς και εσύ η ίδια, γιατί αν μπεις στη διαδικασία ανταγωνισμού και σύγκρισης με τη μητέρα του, το πιο πιθανόν είναι να χάσεις το παιχνίδι.

Advertisements

-Προσπάθησε να είσαι διπλωματική και όχι εριστική. Η συνεχής γκρίνια και τα παράπονα είτε για τη συμπεριφορά του, είτε για τα κατορθώματα της μανούλας του, δεν βοηθούν την κατάσταση.

-Μην του θέτεις κάθε λίγο και λιγάκι το εξής δίλλημα: Διάλεξε επιτέλους! Ή εμένα ή τη μάνα σου! Το μόνο που θα πετύχεις, είναι να τον εκνευρίσεις.

-Αναγνώρισέ του πως η σχέση με τη μητέρα του είναι όντως σημαντική. Κάνε μερικές υποχωρήσεις, αφήνοντάς τους κάποιες στιγμές της ημέρας ή κάποιες δραστηριότητες αποκλειστικά δικές τους, δίχως παράπονα και εντάσεις. Ωστόσο, προσοχή στις υπερβολές! Κάθε ζευγάρι χρειάζεται το δικό του χρόνο!

-Σε περιόδους εορτών, ενίσχυσε τον σύντροφό σου στο να περάσει χρόνο με τη μητέρα του, ειδικά εάν εκείνη ζει μόνη, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα σε αποκλείσει από το πρόγραμμά του.

-Προσπάθησε να μη βάζεις τον σύντροφό σου στον ρόλο του διαιτητή.

-Μην ξεχνάς να ζητάς και τη δική του άποψη σε ένα ζήτημα και όχι απλά να τον καλείς να διαλέξει ανάμεσα σε σένα και τη μητέρα του.

-Σε καμία περίπτωση μην μιλάς άσχημα για τη μητέρα του. Θυμήσου, είναι το κέντρο του σύμπαντός του! Προσπάθησε να είσαι αντικειμενική μαζί της: Να της αναγνωρίζεις πού είναι σωστή, αλλά και να επισημαίνεις πού είναι λάθος, πάντα με επιχειρήματα και σε ήρεμους τόνους.

-Ο άνδρας μαμάκιας υπάρχει και θα υπάρχει όσο κάποιες μαμάδες αποδεικνύονται πανίσχυρες, κυριαρχικές και υπερπροστατευτικές, αλλά και κάποιοι υιοί αρνούνται να μεγαλώσουν, βολεύονται και απολαμβάνουν το να τα βρίσκουν όλα έτοιμα. Εάν ο σύντροφός σου, ανήκει σε αυτή την κατηγορία, σκέψου σοβαρά εάν είσαι διατεθειμένη να ανεχτείς όλα ή έστω κάποια από τα παραπάνω. Θυμήσου, δεν μπορείς να τον αλλάξεις, μόνο να τον αποδεχτείς…

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα