Μην χασετε

Μήπως μας παχαίνει το… σπίτι;

Έξυπνες συμβουλές για να αποφύγουμε τις παγίδες του σπιτιού, που μας φορτώνουν με περιττά κιλά.

Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να μας παχαίνει το φωτιστικό της κουζίνας ή το τραπεζάκι κοντά στον καναπέ; Μήπως για τα περιττά κιλά φταίει η μουσική που ακούμε; Λέτε πάλι ο ένοχος για το γεγονός ότι τρώμε πολύ να είναι το πανάκριβο λευκό σερβίτσιο που αγοράσαμε πρόσφατα; Φαίνονται παράξενα όλα αυτά, αλλά ένα σύνολο επιστημονικών στοιχείων καταδεικνύει ότι ορισμένα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι και πολλές από τις επιλογές μας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη διατροφή μας. Ας δούμε, λοιπόν, μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τον δείκτη της ζυγαριάς, αλλά
και το νούμερο
των ρούχων μας.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα
Δεδομένου ότι όσο πιο ορατό και προσβάσιμο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο ελκυστικό γίνεται, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποθηκεύουμε τα φρούτα και τα λαχανικά και γενικά τις υγιεινές τροφές σε διάφανα δοχεία, ενώ τα αλλαντικά, τα τυριά και τις λιπαρές σος σε αδιαφανή μπολ, ώστε να μην τα λιγουρευόμαστε. Άλλωστε, έχει διαπιστωθεί ότι τρώμε ως και 75% περισσότερο φαγητό μόνο και μόνο επειδή το βλέπουμε.
Κολλάμε post-it στο ψυγείο
Έχει συμβεί σε όλους μας: να μας έχουν πει μια υγιεινή και ελαφριά συνταγή για μπεσαμέλ, να την έχουμε γράψει κάπου πρόχειρα και τελικά να χάσουμε το χαρτάκι, με αποτέλεσμα να μην τη φτιάξουμε ποτέ. Και όμως, θα μπορούσε να έχει αποτραπεί αυτό, αν την είχαμε καταγράψει σε ένα χαρτάκι post-it και την είχαμε κολλήσει στο ψυγείο μας. Και δεν είναι το μοναδικό που θα μπορούσαμε να έχουμε σημειώσει. Οι ειδικοί προτείνουν να καταγράφουμε και να κολλάμε στο ψυγείο το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, τη λίστα με τα ψώνια που χρειαζόμαστε από το σουπερμάρκετ, το πρόγραμμα του γυμναστηρίου ή οτιδήποτε άλλο θα μας βοηθήσει να κάνουμε υγιεινές επιλογές.

ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ
Χρησιμοποιούμε «έξυπνα σερβίτσια»

Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που τρώνε σε πιάτα με διάμετρο 21-22 εκ. και με χρώμα αντίθετο από αυτό του φαγητού  (π.χ. τρώνε το ρύζι σε σκουρόχρωμα πιάτα) καταναλώνουν κατά μέσο όρο 22% λιγότερο φαγητό σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούν άλλα σερβίτσια. Επιπλέον, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι τα ζεστά έντονα χρώματα (πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο) διεγείρουν την ανάγκη για φαγητό. Μικρότερη ποσότητα τρώμε και όταν χρησιμοποιούμε μικρά κουτάλια. Μικρή μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που τρώνε παγωτό με μικρά κουτάλια καταναλώνουν 14% λιγότερη ποσότητα σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν μεγάλα κουτάλια. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τα πιρούνια! Βρέθηκε ότι με τα μικρά πιρούνια τρώμε τις ίδιες ποσότητες που καταναλώνουμε και με τα μεγάλα, αλλά σε διπλάσιο χρόνο.
Τσουγκρίζουμε με ψηλά ποτήρια
Αν μέχρι τώρα δίνατε προσοχή μόνο στο ρόφημα ή το ποτό που πίνατε, καλά θα κάνετε από ’δώ και πέρα να δίνετε βαρύτητα και στο ποτήρι το οποίο χρησιμοποιείτε. Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που πίνουν σε ψηλά και στενά ποτήρια τείνουν να καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα συγκριτικά με εκείνους που επιλέγουν τα χαμηλά και πλατιά ποτήρια, επειδή πιστεύουν ότι τα ψηλά ποτήρια χωράνε μεγαλύτερη ποσότητα. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι το σχήμα του ποτηριού επηρεάζει και την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε το ποτό μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ βρήκαν ότι καταναλώνουμε κατά σχεδόν 60% γρηγορότερα τα οινοπνευματώδη ποτά όταν τα πίνουμε σε καμπυλωτά ποτήρια από ό,τι σε ίσια, επειδή τα καμπυλωτά ποτήρια μάς εμποδίζουν να κρίνουμε την ακριβή ποσότητα που περιέχουν.
Φτιάχνουμε ατμόσφαιρα
Η χαλαρή μουσική και ο μέτριος φωτισμός δεν δημιουργούν απλώς ένα ρομαντικό σκηνικό, μπορούν επίσης να συμβάλλουν ώστε να κάνουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Πείραμα έδειξε ότι τα άτομα που ακούνε απαλή τζαζ καταναλώνουν 18% λιγότερο φαγητό από ό,τι εκείνα που τρώνε υπό τους δυνατούς και γρήγορους ρυθμούς του Rock ’n’ Roll. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός με τον οποίο τρώμε επηρεάζεται από τον ρυθμό της μουσικής που ακούμε. Όμως, η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε επηρεάζεται και από τον βαθμό φωτεινότητας. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, το πολύ δυνατό φως, αλλά και ο χαμηλός φωτισμός, μας ωθούν να φάμε περισσότερο.

ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ
Τρώμε έχοντας κλειστό το «χαζοκούτι»

«Το να τρώμε παρακολουθώντας τηλεόραση είναι επικίνδυνο για τη διατροφή μας». Το έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές και δυστυχώς ισχύει. Έχει αποδειχθεί ότι η τηλεόραση αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο τρώμε και παράλληλα, επειδή τραβά την προσοχή μας, μας κάνει να χάνουμε την αίσθηση της ποσότητας που καταναλώνουμε. Επιπλέον, μας βοηθά να δημιουργούμε «σενάρια φαγητού». Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ταινία πάντα έχοντας αγκαλιά ένα μπολ με ποπ-κορν ή πατατάκια.
Απομακρύνουμε τα τραπεζάκια
Όταν καθόμαστε στο σαλόνι, οι ειδικοί προτρέπουν να απομακρύνουμε τα τραπεζάκια όπου ακουμπάμε το φαγητό από εκεί που καθόμαστε, ώστε να μην τα φτάνουμε ακόμη και με τεντωμένο χέρι. Στην πραγματικότητα, όσο πιο μακριά είναι το φαγητό, τόσο λιγοστεύουν και οι προσπάθειες να το φτάσουμε, ειδικά αν είμαστε κουρασμένοι.

Advertisements

ΣΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ
Κοιμόμαστε με… τα όργανα γυμναστικής

Αν ανήκετε σε αυτούς που λένε ότι την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν γυμναστική, αλλά ποτέ δεν το παίρνουν απόφαση, τότε κάντε το εξής: αποθηκεύστε τα όργανα γυμναστικής δίπλα ή κάτω από το κρεβάτι σας. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το να βλέπουμε τα… σύνεργα της γυμναστικής (π.χ. λάστιχα, βαράκια) πρωί-πρωί, αμέσως μόλις ξυπνάμε, λειτουργεί ως οπτική υπενθύμιση και επιπλέον εξυπηρετεί την άνεσή μας, καθώς τα έχουμε πρόχειρα κοντά μας.

ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Δεν φοβόμαστε τη ζυγαριά

Παρότι λένε ότι δεν πρέπει να ανεβαίνουμε καθημερινά στη ζυγαριά, νέα έρευνα από το Αμερικανικό Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να χάσουν βάρος και να διατηρηθούν στα νέα τους κιλά ζυγίζονται πολύ τακτικά (σχεδόν κάθε μέρα).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής.

vita.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα