Μην χασετε

Μια παραδοσιακή συνταγή για τους πιο νόστιμους γίγαντες στο φούρνο!

Σε όλους αρέσουν τα κλασσικά και παραδοσιακά φαγητά. Όχι αυτά τα νέα και εκσυγχρονισμένα, αλλά εκείνα που έφτιαχνε η μαμά και μύριζε νοστιμιά όλο το σπίτι. Έτσι είναι και αυτή η συνταγή. Παραδοσιακή και νόστιμη.

Και πιστέψτε μας, νοστιμότερους γίγαντες στο φούρνο δεν έχετε ξαναφτιάξει.

Υλικά

½ κιλού φασόλια «γίγαντες»
6 φρέσκες ντομάτες για σάλτσα
Λίγο χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
2 πιπεριές «χρωματιστές» – πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη [χρωματικά εδώ ταιριάζει η κόκκινη]
4 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 φυλλαράκια δάφνη
6 σπυριά μπαχάρι ολόκληρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Λίγο νεράκι
Ελάχιστο μαϊντανό
Προαιρετικά: μπούκοβο ή κόκκινη καυτερή πάπρικα

Advertisements

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό την προηγούμενη νύχτα «να φουσκώσουν»
  • Την ημέρα που θα τα μαγειρέψουμε, πρώτα τα ξεζουμίζουμε.
  • Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα φασόλια και μετά από 5 λεπτά τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
  • Σε καθαρό νερό βράζουμε περίπου 1 ώρα (σε χύτρα 30 λεπτά)
  • Σε ταψί μεσαίου μεγέθους, βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο να τον καλύψει
  • Κόβουμε τα καθαρισμένα και πλυμένα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, καλύπτουμε όλο τον πάτο του ταψιού.
  • Πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
  • Κόβουμε ροδέλες τις πιπεριές. Βάζουμε μερικές ακριβώς πάνω από τα κρεμμύδια.
  • Ρίχνουμε με σουρωτή κουτάλα τα βρασμένα φασόλια, και ανάμεσά τους φροντίζουμε να βάλουμε τα μπαχάρια και τα φυλλαράκια της δάφνης
  • Από πάνω τους στρώνουμε τις ροδέλες πιπεριάς που μας έχουν περισσέψει από πριν.
  • Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη [του κρεμμυδιού], και σε μπολ ανακατεύουμε το χυμό τους, με τον έτοιμο χυμό ντομάτας ή τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι μας.
  • Με την σάλτσα αυτή περιχύνουμε παντού το ταψί μας.
  • Προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό. Να σκεπάζει καλά τα υλικά μας.
  • Τον μαϊντανό, που θα τον έχουμε πλυμένο και ψιλοκομμένο, θα τον προσθέσουμε αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Ψήνουμε στους 180°. Θα απαιτηθεί μία ώρα και πλέον. Εξαρτάται από την ποιότητα των «γιγάντων».
  • Σε όλη την διάρκεια του ψησίματος δεν ανακατεύουμε. Αν πρέπει να το κάνουμε, φροντίζουμε να μην έρθουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια, επειδή θα καούν και θα πικρίσουν!
  • Παρακολουθούμε όμως να μην μας στεγνώσει το φαγητό.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε χλιαρό νερό.

Πικάντικη παραλλαγή:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πιπέρι μας με κόκκινη καυτερή πάπρικα. Μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό.

Εναλλακτικά:
Προς το τέλος του ψησίματος, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο σε χλιαρό νερό.
Μετά από 5 λεπτά σουρώνουμε το νερό και πασπαλίζουμε το μουσκεμένο πλέον μπούκοβο στους γίγαντες. Η γεύση που προκύπτει είναι δυνατή αλλά όχι καυτερή.

Καλή σας επιτυχία!

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα